MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ZAŠTO JE NEMOGUĆA ISPOVEST PREKO TELEFONA?



U Kijevu će se pojaviti pravoslavni „SOS telefon“, neka SMI vezano za to šire glasine, da će među „uslugama“ call-centra biti i ispovest preko telefona. „Ispovesti preko telefona neće biti, preko telefona je moguć samo duhovni razgovor ili duhovni savet“, -- demantovao je glasine pres-sekretar Predstojatelja UPC protojereja, Georgij Kovalenko. Zašto je nemoguća ispovest preko telefona? O tome je „Neskučni sad“ pitao moskovske sveštenike.
 
„Samo u krajnjem slučaju se može tako postupiti, primati ispovest preko telefona, ali ako je takva ispovest postala pravilo, onda je to zlo“, -- smatra nastojatelj Uspenskog hrama grada Krasnogorska, pomoćnik episkopa Krasnogorskog okruga Moskovske eparhije, protojerej Konstantin Ostrovski. On objašnjava, kakav slučaj se može smatrati „krajnjim“: „To je situacija u kojoj su se našli naši sveštenici u godine gonjenja, pri sovjetskoj vlasti. Tada smo morali da primamo ispovest bez svega toga, na šta smo danas navikli u Crkvi: bez epitrahilja, analoja (pulta za čitanje), Jevanđelja. Ako čovek umire i nema druge mogućnosti da se ispoveda, sem preko telefona – to, takođe, možemo smatrati krajnjim slučajem“.U svim ostalim situacijama, po mišljenju oca Konstantina, čovek sam mora da se potrudi da dođe na ispovest. „Nije tu stvar u formalnostima, već u motivaciji, - govori on. -- Ako je čovek lenj da dođe u hram, lenj je da pozove sveštenika, onda on, ispovedanjem preko telefona, jednostavno zanemaruje značaj tog tajinstva“.
 
Nastojatelj Mihailo-Arhangelskog hrama u gradu Žukovski, protojerej Aleksandar Agapov, smatra da se čak i u slučaju smrtne opasnosti, ne sme govoriti o ispovesti preko telefona, kao o pravilu ili normi. „Mirjanin može da pozove sveštenika s kojim ima nekakav duhovni odnos i da se posavetuje s njim ili mu saopšti o svom grehu. Takav telefonski poziv se lako može predstaviti sebi: „Baćuška, neka mi Bog oprosti, zgrešio sam, desilo se to i to“. Baćuška odgovara: „Neka ti Gospod oprosti, moliću se za tebe. Dođi u hram na ispovest“. Ako je čovek zgrešio i veoma je zabrinut zbog toga, nema čistu savest i želi da, koliko je moguće pre, ispriča o svom grehu svešteniku, takav telefonski razgovor je moguć. Ali to neće biti ispovest. Po pravilu, čovek mora i telom i dušom da bude prisutan u hramu, da bi primio od Gospoda oproštaj“.
 
Sam protojerej Georgij Kovalenko ovako je prokomentarisao portalu „Pravoslavlje u Ukrajini“ nemogućnost ispovesti preko telefona: „Svako tajinstvo se sastoji iz dva dela: vidljivog - obredskog i nevidljivog – duhovnog. Kao što su kod čoveka duša i telo jedna celina, tako se i tajinstvo sastoji iz vidljivog dela – obreda, i nevidljivog dela – dejstva Svetog Duha. Zato je za Pravoslavnu crkvu nemoguće obavljanje tajinstva bez neposrednog učešća čoveka“.
 
Ako govorimo o telefonima, po kojim možete dobiti duhovnu podršku ili zadati svešteniku pitanja, onda takvi „SOS telefoni“ postoje i u Ruskoj crkvi. Jedan od njih radi pri pravoslavnoj službi „Milosrđe“ od 18 oktobra. Njegov broj je +7(495) 542 00 00. Na pozive odgovaraju profesionalni psiholozi, koji mogu da pomognu čoveku, koji se nikada nije ispovedao, ukoliko on to želi,i da ga pripreme za njegovu prvu ispovest.
 
Irina Sečina
 
Prevod sa ruskog S. L.
16 novembar 2013 god
 
Izvor: http://www.nsad.ru/articles/pochemu-nevozmozhna-ispoved-po-telefonu

Pročitano: 6019 puta