MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

HERMAN TRISTRAM ENGELHARDT: KAKO SAM POSTAO PRAVOSLAVAN



Gospodin Engelhardt je rođen u Rimokatoličkoj porodici u Teksasu, ali je postao Pravoslavan u odraslim godinama kada je dobio ime po Svetom Germanu Aljaskom. Studirao je filozofiju i medicinu, a danas je profesor na dva univerziteta u Hjustonu, Teksas. Njegov istraživački rad je uglavnom o Bioetici, a njegov najvažniji doprinos Pravoslavnoj etici je njegova knjiga "Osnove Hrišćanske Bioetike."

Na simpozijumu Intenzivne Nege u Bukureštu, Profesor Filozofije i Medicine Tristram Engelhardt prezentovao je svoj rad. Za vreme diskusije dobio je pitanje kako je postao Pravoslavan. Njegov odgovor sledi.
 
German Tristram Englehardt: Kako sam postao Pravoslavan 
 
Kako sam postao Pravoslavan? Odgovor je: samo kroz ljubav Božju.
 
Jednom sam posetio Svetu Goru i jedan od monaha mi je rekao:"Pogledaj sve ove ljude oko sebe. Pokajanje svakog od njih je čudo Božje."
 
Moji roditelji su bili veoma revnosni Rimokatolici koji su me poslali u dosta dobru Rimokatoličku školu. Kada sam u petom razredu čitao o istoriji Crkve shvatio sam da Crkvu kakva je bila u prvih pet vekova je nešto što nikada nisam video. Pa sam pitao Rimokatoličku monahinju:"Zašto je Rimokatolička Crkva drugačija od rane Crkve?" Sestra me je pogledala kao da sam lud. Pa pošto sam bio tek u petom razredu ništa nisam rekao. 
 
Osnovna škola je bila dosadna, ali su mi se Mise sviđale. Kao dečak, služio sam u Rimokatoličkoj crkvi i to sam mnogo voleo. Bio sam lenj i više sam voleo da budem u crkvi nego u školi. 
 
Kada sam bio u osmom razredu Rimokatolički sveštenik mi je rako da će Unijatski Vladika doći iz Palestine i da će služiti službu Svetog Jovana Zlatoustog. Nisam znao o čemu se radi pa sam morao da čitam o tome da bih pravilno pomagao za vreme službe. Ali nisam znao da postoji jutrenje pre službe i oko sat vremena nisam znao šta se dešava. Posle službe stari Unijatski Vladika mi je prišao i rekao:"Hrišćanstvo će nestati na zapadu za vreme tvog života. Pravo Hrišćanstvo će doći kao svetlost sa Istoka i to će biti veoma važno za tebe. Nisam razumeo šta kaže, pa mi je to isto ponovio. Onda sam pitao svog oca o tome, a on mi je odgovorio da ne brinem jer je Unijatski Vladika samo neki ludak iz Palestine. Ništa nisam razumeo, pa više nisam ništa ni pitao o tome."
 
Kada se 1984 birao Rimokatolički Papa predstavnik čoveka koji po broju glasova bio drugi da postane Papa me je pozvao. Rekao mi je da se organizuje grupa intelektualaca koji ce pomagati u kampanji, pa je i mene zvao. Prvi poziv je bio da idem u Milan na sastanak za šest nedelja. Bio sam prezauzet i odbio sam poziv ali je moja četrnaestogodišnja ćerka htela ide pa je nisam mogao odbiti. Svi troškovi su mi bili plaćeni i radio sam puno sa kardinalom koji je bio kandidat za Papu. Tada sam prvi put razumeo da su Zapadno Hrišćanstvo kreirali Nemci, i neki Francuzi i Švajcarci koji su napravili Reformaciju. 
 
1988 bio sam pozvan da održim prezentaciju Naprednih Nauka u Zapadnom Berlinu. Akademski sam bio veoma uspešan, ali sam se osećao kao prostitutka shvatajući da je ono što radim pogrešno. Molio sam se Bogu:"Bože moj, ako postoji prava religija, pokaži mi je i ja ću postati deo nje." Prvi put u svom životu sam doživeo nešto što do tada nikada nisam osetio.    
 
U roku od nedelju dana, dobili smo poziv da prisustvujemo prezentaciji Pravoslavne muzike. Otišli smo, ali su ljudi izgledali čudno i staromodno. Kasnije smo otišli u Berlin i tamo ostali godinu dana (1989-1990). Mi smo sa juga gde je jako toplo, pa smo se plašili da ostanemo zimi u Berlinu jer bi se smrzli. Ugovorio sam da prezentujem svoj rad u Istanbulu i Marmari. Pa smo se na Božić moja žena i ja pitali gde da odemo u crkvu. Ja sam rekao hajdemo kod Grka. Tako da smo otišli u Fanar. To je bila moja prva Pravoslavna Liturgija. Patrijarh Dimitrije je služio. Za vreme Svete Liturgije, moja druga ćerka me je upitala:"Tata, ovo je prava religija, zar ne? A ja sam joj odgovorio, plašim se da si u pravu."
 
Vratili smo se u Teksas i počeo sam da se raspitujem da li Teksas može da postane Pravoslavan. Jedan Baptista sa istoka Teksasa mi je odgovorio:"Ako ja mogu da postanem Pravoslavan možeš i ti." Pa smo strpljivošću Božjom moje dve ćerke i ja postali Pravoslavni. A moja žena, koja je Irkinja i koja je od malena Rimokatolkinja, je napisala dve knjige o njenom prelasku u Pravoslavlje:"Blagoslovi me Sveti Patrik, vraćam se svom domu" i "Od Rima do doma."
 
Zahvaljujem Bogu na Njegovoj milosti! 
 
Prevod sa engleskof Vladimir Srbljak
18 septembar 2013 god
 
Izvor: http://www.johnsanidopoulos.com/2011/03/herman-tristram-engelhardt-how-i-became.html

Pročitano: 5562 puta