MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

OSVEŠTANA VODA I NJENA UPOTREBA




KOMENTARI NA POSTAVLjENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU 
 
o.Gavrilo
Trnoružica
Gost
Osveštana voda i njena upotreba « poslato: Januar 21, 2009, 12:25:18 »

Postoje razne "vrste" osveštane vode, neka mi ne zamjeri neko na izrazu, pošto i meni tu ima nekih nejasnoća pa zato i dižem temu...Postoji dakle, vodica nad kojom je izvršeno malo osvećenje, koja se smije i treba koristiti za razne stavri u kući. Na primjer , njome se smije poškropiti po kući, po dječijem krevetu, po članovima porodice... Zatim postoji vodica koja se osvećuje kada se dijete znamenuje i tu vodicu je dobro da piju porodilja i dijete, a u toj vodici s može i dijete kupati (dodaje s evodi za kupanje). Bogojavljenska vodica se upotrebljava od Krstovdana uoči Bogojavljenja i osvećenja vodice na sam dan Bogojavljenja pa do odanija Bogojavljenja. Tokom tih dana se vodica upotrebljava za sve što je na duhovnu korist i zdravlje, a nakon odanija praznika se upotrebljava u slučaju da se neko razboli ili se ne oseća dobro. Uzima se ujutro natašte. Vodicu i velikog i malog osvećenja, kao i sve drugo što se osveštava u Crkvi, mogu da koriste oni koji su kršteni u Pravoslavnoj Crkvi, nikako nekrštene osobe, budući da one nisu postali članovi crkvene zajednice. Ovde je reč za Pravoslavnu Crkvu. Iz razgovora o. Gavrila na ovu temu još i sledeće:
Citat - Da li treba neki dan postiti na vodi, ulju ili ribi pre uzimanja bogojavljenske vodice nakon odanija Bogojavljenja?
o.Gavrilo - To ovisi o tome kako savetuje duhovnik ili sveštenik kome se obraćate za savet. Nije određeno neko pravilo, ne radi se o Sv. Tajni pričešća, niti nju može da zameni bogojavljenska vodica.
- Nedavno su me spopali snažni bolovi u stomaku. Oko sat vremena sam se mučio i prevrtao u krevetu, i jednog trenutka mi je došlo na um da uzmem svetu vodicu. Osenio sam se krsnim znakom i sa verom otpio gutljaj vodice, istog trena su bolovi prestali kao rukom odnešeni.
o.Gavrilo - Upravo se u slučaju bolesti, malaksalosti ili nekih bolova upotrebljava bogojavljenska voda posle odanija Bogojavljenja.

Izvor: Forum Pravoslavlje
Anđelka Marjanović
dugo poživi oče gavrilo
Evangelos Kyrialanis
pater gavrilo tin efxi sas
Marina Ristic Stojanovic
sveta vodica je nesto cudesno,kad se moja deca uznemire ili nemogu da spavaju ja ih umijem malo popiju,tako se smire kao da nista nije bilo.Slava Gospodu.
 
 
(ova tema ima 6052 poseta) 

Pročitano: 37120 puta