MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ČUDO PRESVETE BOGORODICE KASOPITRE U KORFU Grad Kasiopi se nalazi 37km severno od Kerkire. Osnovao ga je Piros, koji je preselio Epirotiane iz Kasiopije da bi rešio problem malog broja stanovništva na ovom ostrvu. Smatra se da je na mestu gde se nalazi Manastir Presvete Bogorodice Kasopitre, za vreme vladavine Rimljana nalazio Hram Kasija Zevsa po kome je grad dobio ime. Imperator Nero je posetio ovo mesto i pevao pesmu Jupiteru u Zevsovom Hramu. 
 
Manastir Presvete Bogorodice Kasopitre je bio sagrađen pre 1706 po Ilijinom svedočanstvu 1850. Jeromonah Genadios iz Epirusa je kupio Manastir i doveo tri monahinje da tu služe. Od tada, Manastir je postao ženski Manastir. Dok je 1991 postao muški Manastir. Praznik Manastira se održava Maja 8-og kada se obeležava isceljenje slepog Stefana, koje se dogodilo 1530 godine. 
 
1530-te mladi seljak Stefan je otišao u grad koji se zvao Kerkira da bi obavio neki posao tamo. Tamo je sreo druge mladiće koje je poznavao i dogovorili su se da se zajedno vrate u svoj kraj. Na putu su sreli puno ljudi koji su nosili brašno iz vodenice svojim kućama. Stefanovi prijatelji su odlučili da na silu oduzmu brašno i govorili su Stefanu da i on učestvuje u krađi. Stefan, ne samo da je odbio da učestvuje u ovom zlom delu, već je savetovao druge da odustanu od njihovog plana. Ipak, došlo je do krađe i Stefan, iako nevin, je bio kažnjen. Ovo se dogodilo jer su žrtve krađe tužile mladiće vlastima i dok su ostali pobegli Stefan je ostao, jer nije učinio kriminalno delo. Stefan je mislio da slobodno može da ide u grad ponovo, ali je bio uhapšen. Odveden je pred Simeona Leonea koji je naredio da mu ili ruka bude odsečena ili oči izvađene zbog krađe, a Stefanu je ostavio da izabere. Stefan je izabrao ovo drugo. 
 
Nakon što je Stefan bio oslepljen, Stefanova majka je odvela Stefana u Crkvu svetog Lazara da moli za milost. Ali u gradu su počeli da ih ismevaju, pa su otišli u Kasiopiju. Kada su stigli u Manastir Presvete Majke Božje, zamolili su monaha da ih primi. Monah im je dozvolio da prenoće. Dok je Stefan spavao i neosećao nikakv bol, osetio je kako neko pritiska njegove očne duplje veoma jako, i probudio se vrišteći. Video je ženu neopisivo blistajuću, koja je odmah otišla. Onda je probudio svoju majku ispričao joj šta se dogodilo i rekao joj da sada ponovo vidi. Pošto je monah čuo da Stefan vrišti otrčao je u crkvu. OdušEvljen, monah je otišao u grad i razglasio čudo. Simeon Leone je otišao u Manastir da vidi čudo i kada se uverio molio je Stefana za oproštaj za njegovu nepravednu osudu. Treba naglasiti da je pre čuda Stefan imao braon oči, a posle čuda plave. 
 
Prevod sa engleskog Vladimir Srbljak
 
Izvor:http://www.johnsanidopoulos.com/2012/05/miracle-of-panagia-of-kassopitra-in.html

KOMENTARI NA POSTAVLjENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU 
 
Vujadin Vidanović
Sve nade polažem na Tebe mati Božija sačuvaj me pod okriljem svojim
Sanja Bogdanović-Kulidzan
Presveta Bogorodice,Majko Gospoda moga,spasi mene gresnu...
Radmila Crnomarkovic
Cuda su svuda oko nas u nasim svakodnevm zivotima,samo trebamo otvoriti duhovne oci,pa cemo vidjeti.Sa nepunih 10 godina sam dozivjela cudo,i od tada vjerujem,i nikada necu prestati vjerovati.
Saša Lazić
Bogu je sve moguće...
Snezana Jovanovic
Presveta Bogorodice, spasi nas!
Branka Krneta
Majka Bozija <3
Dragana Maaß
Majko bozja hvala ti na svemu <<<<<<<<<3
Anđelka Marjanović
presveta bogorodice
Jasmina Zamfirovic
Presveta Bogorodice,spasi nas
 
 
(ova tema ima 5940 poseta)

Pročitano: 4713 puta