MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ČUDA PRESVETE BOGORODICE LEPAVINSKE:SVEDOČANSTVO 2



o.Gavrilo
Svedočanstvo 2 iz knjige ČUDA PRESVETE BOGORODICE LEPAVINSKE prvo izdanje
 
Svedočanstvo koje sledi opisano je, hronološki i faktografski, prema beleškama oca Gavrila u manastirskom letopisu: 
 
26. april 1987. 
Na Tominu nedelju, u 7 časova ujutro, iz obližnjeg mesta na molitvu pred čudotvornom ikonom Majke Božje Lepavinske za ozdravljenje devojke B., koja se nalazi u šok-sobi u bolnici, došli su njezini otac, majka i brat. Objasnili su da je ona pre dva dana pokusala da izvrsi samoubistvo, i to tako sto je popila 2,5 decilitara kontaktnog herbicida "deherban", jakog otrova protiv korova. 
 
O. Gavrilo je odlučio da se njihovim molitvenim prilogom kupi ulje koje ce goreti u kandilima u crkvi za zdravlje unesrećene devojke. 
 
U 18.20 sati na molitvu su stigli majka, kuma i brat. Bili su u bolnici i čuli da je devojci nešto bolje. Inače, lekari su im otvoreno izjavili da oni sa svoje strane ne mogu više ništa da učine. Sva joj je medicinska pomoć već pružena; dakle - ostaju samo molitve... Devojčin brat je rekao o. Gavrilu da je ona i pre mesec dana htela da učini samoubistvo; pokušala je da prereže vene na ruci. Sve je to u bilo u vezi sa jednim mladićem s kojim je trebala da se venča. Prema bratovljevim rečima, neki su njihovi rođaci bili zavidni, pa su se koristili i "uslugama" vračara da bi sprečili taj brak. 
 
27. april 1987
U 7 casova na molitve su dosli majka i brat. Nakon sto je pred cudotvornom ikonom Presvete Bogorodice o. Gavrilo procitao moleban, otili su da posete bolesnicu. 
Posle vecernje o. Gavrilo je procitao molitvu za zdravlje B. 
 
28. april 1987
Kratku molitvu za zdravlje B. procitao je o. Gavrilo pred ikonom u 15.30 sati, a onda i posle vecernje. 
 
29. april 1987
U 12 casova su stigli majka i brat. Bili su u bolnici, ali im lekari nisu dopustili da vide devojku; jedino su im rekli da je dola k sebi i da je progovorila. Zasad samo kratko odgovara na pitanja... Pred cudotvornom ikonom je procitan moleban Presvetoj Bogorodici, a nakon vecernje i kratka molitva. 
 
1. maj 1987
Oko podneva je navratio brat, da se pomoli zajedno sa o. Gavrilom za zdravlje svoje sestre. Dosao je iz bolnice i kaze da je B. sada dobro, pocela je da uzima hranu i da razgovara. Jos uvek se nalazi u internom odeljenju i stoga lekari ne dozvoljavaju posete. Ali, svi se u bolnici cude njenom ozdravljenju i oporavku; u trenutku kad je devojka dovedena mislili su da nece preziveti, vec su je gotovo smatrali pokojnom. 
Na pitanje o. Gavrila kada je devojka uzela otrov, njezin brat je odgovorio da se to dogodilo otprilike u 11 casova u petak, 24. aprila. U to je vreme, ispricao je, on sa ocem bio u polju. Dok su radili, najednom su primetili zmiju, koja je isla ravno prema njima siktajuci i palacajuci jezikom. Onda se naglo okrenula i nestala, a za pola sata stigla je vest o nesreci. Devojku su odmah odvezli u bolnicu... 
 
2. maj 1987
U 6.30 sati doao je devojcin brat, a molitva za njeno zdravlje procitana je posle jutrenja. Potom je otisao u bolnicu jer su lekari rekli da ce B. biti premestena iz internog odeljenja i da ce je posetioci moci videti. 
 
3. maj 1987
U nedelju u 8.20 sati u manastir su stigli otac, majka, brat i baka, a pred ikonom je o. Gavrilo procitao moleban Presvetoj Bogorodici za duhovni napredak sviju u kuci. Ostali su i na Sv. Liturgiji, pomolivi se za zdravlje B. 
 
5. maj 1987
U 10.30 sati dosao je devojcin brat i za blagoslov doneo odecu koju ce ona nositi dok bude smestena u drugom bolnickom odeljenju. Kako je rekao, u kucu im je dosao jedan covek i uveravao ih da ne veruju u Boga i ne uzdaju se u Njegovu pomoc, vec u medicinu. "Od Crkve nema pomoci", tvrdio je... 
 
Proteklog dana je devojku njena familija prvi put videla otkako se ona nalazi u bolnici. 
 
11. maj 1987
U 18 casova stigao je devojcin brat. Rekao je da se B. oseca dobro, ali je njeno ponasanje cudno; nikog od svojih ne zeli da vidi. O. Gavrilo je procitao molitvu za dusevno zdravlje. 
 
7. jun 1987
Na Sv. Liturgiju, sluzenu na Pedesetnicu - Trojice - dosla je devojka B. sa ocem, majkom, bratom i bakom, da se pred cudotvornom ikonom licno zahvali Presvetoj Bogorodici. 
 
Danas je B. udana, ima decu i zivi porodicnim zivotom. 
*  *  *  *
 
U isto vreme dok je o. Gavrilo u manastirski letopis unosio beleske o stanju devojke B., u bolnici su - sasvim nezavisno od njega - takodje vodili evidenciju o bolesnici. Na pocetku zapisa o povesti bolesti pacijentice B. navedeno je sledece: 
 
24. april 1987
Nakon prijema pacijentici je uvedena sonda u zeludac i obavljeno ispiranje zeluca. Postavljena je na respirator (umetna pluca) i uvedeni su joj kateteri u krvne zile kroz koje se daje tekucina u obliku infuzije. Pacijentica je u komatoznom stanju, ima grceve, na usta joj izlazi pena. Grcevi se ublazuju lekovima. 

25. april 1987
Stanje je isto. Pacijentica je i dalje u komi, ima izrazene samo jace reflekse te pokusava disati; mnogo mokri, jo uvek dobiva infuziju venskim putem. 

26. april 1987
Pacijentica otvara oci i spontano dise. Ima visoku temperaturu, mnogo mokri, prima infuziju... U toku dana stanje se poboljsava i uz terapijske napore ona postaje orijentirana te na usta pokusava uzimati caj. 

27. april 1987
Pacijentica se oseca mnogo bolje te se premesta na interno odeljenje...

Zlatibor Stankovic
Slava Bogu!
Stiven Bogdan
Hvalite Boga jer je dobar jer je vecna njegova ljubav!!!
Milica Vidakovic
Hvala i slava Bogu.
Martina Tinny
Presveta Bogorodica je zaista cudotvorna...
Biljana Sojic
Slava Bogu!
Srdjan Kozarev
Slava Majcici Presvetoj nasoj Brzopomocnici
Sanja Jovanovic
SLAVA BOGU
Biljana Petrovic
Slava Bogu!
Ljiljana Popović
Slava Gospodu za sve i Presvetoj i Blagoslovenoj Vladičici našoj Bogorodici.
Milena Puaca
Slava ti Boze nas ,pomozi nam da ostanemo na putu tvom ,preobrazi nas .zastiti nas Presveta Bogorodice Pokrovom svojim u sve dana zivota nasega.
Bozana Janjic
Slava Bogu!
Jelena Maksič
Nizkij poklon svima.Slava Gospodu i na nebu i na zemlji.

Trenutno čitam knjigu "Čuda Svete Bogorodice Lepavinske ".
Dragana Maaß
slava bogu i presvetoj bogorodici
Srdjan Kozarev
sele lepa je knjiga,citao sam je.Nadji na netu cuda Beocinske ikone isto velika svetinja
Nenad Badovinac
zavist - moze li da ubije, pa to je ta negativna energija koja razara i unistava, ona zmija iz ovog dozivljaja. a znate li gde se nalazi? U nama, duboko u nasim dusama, mi je cuvamo i hranimo u nama. mi smo ti koji unistavamo svoje bliznje, stvorenu prirodu, ali i sebe i sve to sa zaviscu i mrznjom koju hranimo u sebi.. odbacimo uz Boziju pomoć tu zmiju iz naših dusa...
Milica Benić Vrhovac
PRESVETRA BOGORODICE MAJKO GOSPODA ISUSA HRISTA I SVETA IKONO CUDOTVORNA LEPAVINSKA MOLI GASPODA BOGA DA NAS ZASTITI OD NECASTIVIH DUHOVA. SLAVA TEBI BOZE NAS, SLAVA TEBI.
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite ,oče Gavrilo! Iskrenu molitvu od srca, Gospod uvjek čuje!
Dusica Zivojinovic
Ovo je jeziva prica, samoubistvo, najveci greh, uzas! A retko od nas ko nije pomislio na to u beznadeznim momentima! Jedino ljudi koji su se verom i nadom prilepili uz Gospoda Boga naseg, jedino oni izdrzavaju sve, uz Bozju pomoc i Bog im je pomocnik i zastitnik uvek! Ovo je zadivljujuce i ko moze da ne veruje posle ove price, kako Bog iz mrtvih vaskrsava, ozdravljuje, eto samo ako ga se setimo Boga i Bogorodice, ako otcimo u Svetu Pravoslavnu Crkvu i trazimo pomoc od svestenika, trazimo Svetu Molitvu!
Milica Benić Vrhovac
SAMO JE GOSPOD BOG SVEMOGUC I SAMO U NJEGA TREBA ISKRENO VEROVATI I ISKRENO MU SE MOLITI.
 
 
(ova tema ima 10453 poseta)

Pročitano: 5647 puta