MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ČUDA PRESVETE BOGORODICE LEPAVINSKE:SVEDOČANSTVO 19



"Februar 1997. Brod lagano klizi vedrinom letnje noći u teritorijalnim vodama Brazila. Kroz okno brodske kabine jasno su se ocrtavale zvezde, ogledavajući se u monotoniji tišine i plavetnila Atlanskog okeana. Ja u tim trenucima nisam mogao uživati u lepoti brazilske letnje noći, a mislio sam da nikada više neću videti borove  ni čuti cvrčke i šum Jadrana što se razbija o hridi moga grada. Bio sam u takvom fizičkom stanju da sam neprestano padao u komatozna stanja, u kojima je dolazilo do kočenja ekstremiteta, gubljenja svesti, znojenja samo polovine glave i slično.

Imam 24 godine i na brodu sam bio u svojstvu oficira trgovačke mornarice. Znao sam da ću putovati u područja u kojima postoje brojne tropske bolesti, te sam se protiv njih i vakcinisao, no očigledno je da sam imao bolest koja nije uključena u kombinaciju vakcine koja se prima kod putovanja u te delove sveta. Ni nakon konsultovanja lekara nije se moglo zaključiti o kakvom je obolenju reč, te je odlučeno da se moram iskrcati zbog rizika da u takvom stanju nastavim putovanje. Sve terapije vrlo jakim medikamentima nisu davale gotovo nikakve rezultate.

U međuvremenu sam putem satelita kontaktirao sa roditeljima. U kakvom sam stanju bio rečito govori činjenica da sam im kazao kako sumnjam da ćemo se više videti. Jasno je da su oni nakon toga učinili sve da ne dođe do najgoreg.

Između ostaloga, jedna je majčina prijateljica došla do o. Gavrila, kojem je opisala moje stanje. On je pročitao molitvu pred čudotvornom ikonom.Ja sam se za to vreme iskrcao i nakon prvih pregleda uspio vratiti u Hrvatsku na daljnji oporavak. Zdravstveno stanje mi je bilo bolje, no činjenica da sam smršavio 15 kilograma u desetak dana, koliko je trajala kulminacija bolesti, dovoljno govori sama za sebe.

Uistinu, da nije bilo molitve o. Gavrila sumnjam da bih danas bio u stanju pisati ove retke. U junu mesecu ove godine sam prvi put posetio manastir Lepavinu i susreo se s o. Gavrilom. Slika koju sam zamišljao o tom čoveku potpuno je odudarala od osobe koju sam sreo u Lepavini. »činjenica da mi je on pomogao svojom molitvom ispred čudotvorne ikone Majke Božje Lepavinske te da je reč o monahu koji živi u manastiru stvorila je u meni sliku da se radi o ozbiljnoj, gotovo mističnoj osobi, koja se već svojom fizičkom pojavom razlikuje od nas običnih ljudi. Međutim, po dolasku u manastir iznenadila me je pojava o. Gavrila, koja je u jednom trenutku razbila sve moje predstave o nedodirljivosti i mističnosti. Taj čovek uistinu zrači, ali to što pleni je pre svega čistota lepote i jednostavnosti njegovog vedrog duha; on je u svakom trenutku spreman i na šalu i na ozbiljan razgovor o problemima koji nas tište. Upravo fascinira strpljenje i pažnja s kojom o. Gavrilo sluša svakoga od nas u toj oazi mira i tišine, tako blizu a tako daleko od onoga što mi nazivamo svakodnevnim životom.

Nakon toga, došao je susret s čudotvornom ikonom: to je uistinu nezaboravan doživljaj o kome se jednostavno ne može puno govoriti. To se treba doživeti. Treba doživeti suton i poslednje zrake sunca dok polagano izlazite iz doline u kojoj je smešten manastir. Treba doživeti smirenje u duši i telu koje nas obuzima dok smo pod okriljem manastira, ikone, o. Gavrila i čuda zvanog život, koji nam se tako nesebično daje".

Željko

KOMENTARI NA POSTAVLjENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU

Snežana Škorjanc
.....zaista prekrasan oris Lepavinskog zalaska sunca, čudotvorne ikone Bogorodice Lepavinske i mog o.Gavrila....i zato još jednom ponavljam tvoje riječi Željko odnosno citiram te: "Treba doziveti smirenje u dusi i telu koje nas obuzima dok smo pod okriljem manastira, ikone, o. Gavrila i cuda zvanog zivot, koji nam se tako nesebicno daje".
Žaklina Mančić
ganuta sam...
Svetlana Ležaić
Kako je Bog predobar, evo nama našeg Oca Gavrila koji se za nas moli Gospodu. Davno, mi je Bog poslao utehu tako što sam "gutala" sve sa sajta Mansatira Lepavina. Ustalasala duša se umirivala i tešila, a onda kada sam prvi put čula glas Oca Gavrila ja sam se rasplakala. Kao da je neko nevidljivom rukom takao moje srce i od tada sam vezana nevidljivom niti.

Bila sam veliki protivnik fejsa, ali sam samo zbog Oca Gavrila postala zavisnik od svake reči, slike koju je On postavljao. Svaki put, posle ispovesti, pred ikonom Majke Božije Lepavinske osećala sam veliko olakšanje. I u teškim trenutcima kada sam imala osećaj da nosim đulad oko nogu i da ne mogu dalje, ja bih zavapila: "Majko Božija Lepavinska pomozi molitvama našeg Oca Gavrila!"

I tako, iako nisam nikada bila u Lepavini, i osećam veliku bol u duši, znam da će Bog, ako mu bude milo, dozvoliti da se poklonim ovoj velikoj svetinji.

Bogu slava za sve, a Ocu Gavrilu hvala na svemu.
Dijana Kacar
Srestro Svetlana i ja sam tako počela, prva saznanja o veri, nadi i ljubavi sam upijala sa ovog sajta, a posle i sa internet radija Blagovesti. Oče Gavrilo, na mnogaja i blagaja ljeta!
Jagoda Grahovac
Majko Lepavinska pomozi nam molitvama naseg Oca Gavrila ,koji se moli za sviju nas.Oce Gavrilo hvala vam za sve molitve sto molite za svoj narod.
Jelena Maksič
Gospode Bože hvala ti i za Majčicu Lepavinsku i za o.Gavrila.
Milenkovic Tomislav
oce gavrilo hvala za sve molitve sto molite za srbski narod.
Dragana Maaß
Oce Gavrilo hvala vam na svim poucnim poukama i na svemu to mi je jako utice na korist!
Branka Krneta
Slava i neizmerno hvala Bogu i Presvetoj Bogorodici za sve. Hvala bratiji i vama oce od Gospoda vam svako dobro. Hvala i vama braco i sestre sto se molite svako dobro svima.
Dragana Berak
Slava Bogu i presvetoj Bogorodici Lepavinskoj !Svi smo osjetili cudotvornu moc i pomoc presvete Bogorodice Lepavinske!
Nenad Badovinac
kada je ulazio u lepavinsku kotlinu doziveo je svoj zivot kao dar od Boga, a kada je izlazio iz kotline doziveo je istinsku Boziju ljubav koja je ocuvala njegov zivot...
Jovana Čonjić
Bas lijepa fotografija, jednostavna, ko sto je i ljubav prema bliznjem jednostavna


(ova tema ima 4734 poseta)
 

Pročitano: 6065 puta