MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

UZVIŠENOST SVEŠTENIČKE SLUŽBE



Sveti i mudri vladika Nikolaj Velimirović je rekao: „Poštujte, braćo i sestre, sveštenike svoje. Oni svojim rukama i molitvama pripremaju Sveto Pričešće kojim se vi sa Bogom sjedinjujete. Oni vas dočekuju kada se rađate, oni vas ispraćaju kada umirete. Oni se za vas Bogu mole.“ Gospod naš Isus Hristos, koji je osnovao svoju Crkvu, kao duhovnu zajednicu sa Njim svih ljudi koji vjeruju u Njega i ispovijedaju da je Sin Božiji i naš Spasitelj, ustanovio je Svetu Tajnu Sveštenstva i bio njen prvi Načelnik, a zatim predao Crkvi da ona ovu službu preko izabranih za to lica produži do kraja svijeta i vijeka. 
 
Služba jereja Božijeg je uzvišenija od svake službe ne samo na zemlji, nego i na nebu. Koliko je velika odgovornost ove službe pokazuje i to da je u istoriji Crkve Pravoslavne strah ispunjavao Svete Oce kada su trebali da prime sveštenički čin (Sveti Jefrem Sirin, Sveti Grigorije Bogoslov, Sveti Jovan Zlatoust...). Čak su i bježali od te službe. Visoko je zvanje sveštenika. Otac Jovan Kronštatski kaže: „Mi na zemlji vršimo nebesku službu“.  
 
Sveštenici propovijedaju riječ Božiju i svetootačku, jer su sveštenici Boga Višnjega. Oni su od Gospoda Prvosveštenika prizvani i preko episkopa izabrani i postavljeni za širenje Jevanđelja Božijeg. Ako neko od njih ne obavlja službu ispravno, Gospod će mu suditi. To nije naše pravo. Sveti Jovan Bogoslov naziva  jereje „anđeli Crkve“, jer su postavljeni na služenje Gospodu, ali i narodu. Njihova služba je velika, a samim tim odgovornost još veća. Sveštenici su sasudi Svetog Duha, vjesnici i propovjednici Vaskrsenja Hristovog. Sveti Jovan Zlatousti ističe da sveštenik stoji na straži čitavog svijeta i da zastupa sve ljude, ne samo žive nego i upokojene. Jerej se moli za prestanak ratova, za smirivanje nemira, za sreću svih ljudi, za mir i blagostanje...  Data mu je sila da iscjeljuje one koji su bolesni tjelesno i one koji su bolesni duševno.
 
Za vrijeme Svete Liturgije sa sveštenikom nevidljivo saslužuju svi Sveti i Anđeli Božiji. Sveti Sergije Radonješki je za vrijeme svoga služenja Liturgije svaki put viđao Anđele kako saslužuju s njim. Sveštenici su sluge Slova Božijeg, pomagači Božiji (1 Kor 3,9), stražari doma Božijeg (Jez 3,17). Mnoga su njihova imena i još veći darovi, dodaje opet Zlatoust Božiji Jovan. Kao pastir Boga Živoga, sveštenik vrši nevidljivo tajanstveno spasenje pastve. Sveti Apostol Pavle još jereje naziva i sinovi svjetlosti, jer su svjetlost svijetu, prosvećeni Hristovim jevanđelskim učenjem. Primili su dar Svetog Duha i svijet na staranje. Hrista kojeg na svom rukopoloženju dobiju, za Njega na Strašnom Sudu odgovaraju. Pastvu koju dobiju na staranje, za nju na Strašnom Sudu kada pred Hrista Gospoda stanu, odgovaraju. Kao vojnici Cara Hrista mole se za narod i privode ga k spasenju i zajednici sa Gospodom. Velika je i neizreciva Sveta Tajna Sveštenstva, draga braćo i sestre. Zato, poštujte svoje sveštenike.
 




Autor: student Bogoslovskog fakulteta Nenad Nikolić

Pročitano: 6674 puta