MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

LITURGIKA - Arhiepiskop AVERKIJE (Taušev)



o.Gavrilo
POSEBNA BOGOSLUŽENjA


4. ISPOVEST (Sveta Tajna Pokajanja)

Hrišćaninu koji je posle krštenja pao u grehe, sveta Crkva daje oproštaj i duhovni lek kroz Svetu Tajnu Pokajanja. Zato se ova Sveta Tajna naziva drugim krštenjem. Pokajanje je Sveta Tajna u kojoj onoga ko ispoveda svoje grehe, uz vidljivo dobijanje oproštaja od sveštenika, od grehova razrešava Sam Gospod Isus Hristos. Budući da je vlast "svezivanja i razrešavanja" (Mt. 18, 18 i Jn. 20, 23) Gospod dao apostolima i njihovim naslednicima, Svetu Tajnu Pokajanja mogu da obavljaju samo episkopi i prezviteri koje su oni zakonito rukopoložili.

Ustanovljenje ove Svete Tajne vodi poreklo od Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je Svojim učenicima rekao: Kao što je Otac poslao Mene, i Ja šaljem vas... Kojima oprostite grehe, opraštaju im se; i kojima zadržite, zadržani su (Jn. 20, 2123).

U prva tri veka Hrišćanstva, ako bi neko pao u naročito težak greh, za kakve su smatrani: otpadanje od vere, ubistvo i blud, takav bi bio u potpunosti odlučen [udaljen, izopšten] od Crkve. Ukoliko bi izjavio najiskrenije kajanje i želju da ponovo bude primljen u Crkvu, morao je javno da ispovedi svoj greh, pred čitavom Crkvom, i da prođe razne stepene ispitivanja, kako bi dokazao iskrenost svog kajanja. Svaki takav stepen trajao bi po nekoliko godina, mada je u nekim slučajevima pokazivano i snishođenje prema iskrenim pokajnicima, pa su rokovi takvog pokajanja skraćivani. Samo stupanje u takvo pokajanje, kao i prelazak iz jednog pokajnog razreda u drugi, nije dopuštan drugačije, nego uz molitvu i polaganje ruku, baš kao što je i konačno razrešenie od grehova davano pred čitavom Crkvom. Od kraja trećeg veka pojavljuje se pojedinačna ispovest, koja se obavlja nasamo pred duhovnikom. Glavni povod za uvođenje takve, pojedinačne ispovesti bio je raskol Novacijana. Dva prezvitera - rimski Novacije i kartaginski Novat počeli su da uče kako oni koji su posle krštenja pali u teške grehe, uopšte ne mogu da budu razrešeni. Crkva je osudila njihovo učenje, a da bi sprečila prigovore jeretika i sablazni za slabe, episkope je ovlastila da pojedine prezvitere, poznate po svome vrlinskom životu i duhovnom iskustvu, postavljaju za duhovnike i poveravaju im da nasamo primaju ispovedanje grehova. Ponestajanje revnosti kod pokajnika, a takođe i to što su mnogi počeli da javnu ispovest uzimaju ne kao pouku za sebe, nego kao povod za ogovaranje i nepoštovanje bližnjeg, doveli su do toga da je javna ispovest vremenom sasvim zamenjena pojedinačnom ispovešću, nasamo pred duhovnikom.

Kao vreme posebno namenjeno i pogodno za ispovest, smatraju se postovi, ali Sveta Tajna Pokajanja može biti obavljena i u bilo koje drugo vreme. Crkvena pravila zabranjuju da se bez naročitih razloga prelazi od jednog duhovnika drugom (Ap. prav. 12; Mosk. sab. 1677. gl. 6), što se naročito odnosi na one koji su pod epitimijom.

U današnje vreme onaj ko želi da pristupi Svetoj Tajni Pokajanja, za nju treba posebno da se pripremi[1]: on je dužan da tokom nekoliko dana posećuje sve crkvene službe, da vreme provodi u postu, čitanju Reči Božije, istraživanju svog prošlog života i u skrušenosti zbog svojih grehova. Kada se pripremi kako treba, dolazi kod sveštenika da bi prineo ispovest. Sveštenik ga prima ispred nalonja na kome stoje simvoli našeg iskupljenja - sveto Jevanđelje i Krst. Pokajnik sa smirenjem tri puta pada ničice pred njima, kao pred samim Gospodom, svojim Iskupiteljem i Sudijom. Tada sveštenik počinke da mu čita "Čin Svete Tajne Ispovesti". Ako se ne ispoveda samo jedan pokajnik, nego mnogi, onda se ovaj čin obično čita odjednom za sve koji se ispovedaju zajedno. Ali sama ispovest, prema uputstvu Trebnika, mora da bude obavljena nasamo sa svakim čovekom, čak i ako je maloletan (na ispovest treba da dolaze oni koji su navršili sedam godina).

Čin Svete Tajne Ispovesti" sastoji se od početnog vozglasa "Blagosloven Bog naš...", uvodnih molitava od Trisvete pesme do "Oče naš", pokajnog 50. psalma Davidovog, pokajnih tropara "Pomiluj nas, Gospode, pomiluj nas..." i dve svešteničke molitve za oproštaj grehova onima koji se kaju. Na početku ispovesti, sveštenik pre svega pita pokajnika o veri, bez koje je otpuštenje grehova nemoguće. Zatim pristupa pitanjima o gresima. Pokajnik je pri tome obavezan da saopšti sve što pritiska njegovu savest, ništa ne tajeći i ne skrivajući. Još je bolje ako pokajnik sam govori svoje grehe, ne čekajući da mu sveštenik postavlja pitanja. Kada ispovedi sve za šta sebe smatra krivim pred Bogom, pokajnik klekne i sagne glavu, u iščekivanju pravednog suda Božijeg. Sveštenik nad njim čita molitvu: "Gospode Bože spasenja slugu Tvojih..." u kojoj moli Boga da se smiluje na Svog slugu, da mu oprosti sve grehe voljne i nevoljne, da ga pomiri i ponovo sjedini sa Svojom svetom Crkvom, od koje je otpao kroz grehe. Zatim na pokajnikovu glavu stavlja kraj epitrahilja, u znak izlivanja milujuće blagodati Božije na njega, i proiznosi razrešnu molitvu ispovesti: "Gospod i Bog naš Isus Hristos, blagodaću i milosrđem Svoga čovekoljublja, neka ti oprosti čedo (ime) sva sagrešenja tvoja; ja, nedostojni jerej, vlašću Njegovom koja mi je data, opraštam ti i razrešujem te od svih tvojih grehova, u ime Oca, i Sina, i Svetoga Duha, amin". Proiznoseći poslednje reči ove razrešne molitve, sveštenik osenjuje pokajnika krsnim znakom po glavi koja je pokrivena epitrahiljem. Zatim se čita "Dostojno jest", Slava, I ninje, i otpust. Nakon otpusta pokajnik celiva Jevanđelje i Krst, i uzima blagoslov. Posle toga sveštenik može pokajniku dati "pravilo protiv njegovog sagrešenja" to jest nalaže mu epitimiju za grehe. Epitimija (od grčkog "epitimao", επιτιμάω - zabranjujem, a επιτιμιον - kazna, odmazda) nalaže se na grešnika ili u vidu duhovne kazne - odlučenja od svetog Pričešća na određeni rok, ili u vidu duhovnog leka - posta, poklona, milostinje i molitve. Ipak, treba znati da po pravoslavnom shvatanju epitimija nema ni snagu, ni značenje zadovoljenja pravde Božije, jer je zadovoljenje za grehe prineo jednom za svagda Sam Gospod na krstu. Stoga epitimija nije bezuslovno obavezna prilikom ispovesti: ona se daje radi duhovne koristi pokajnika, kao blagočestiva vežba koja mu pomaže da se izbavi od loše navike na greh. U vezi sa tim, duhovnici treba da budu snishodljivi i oprezni kod određivanja epitimija, kako ne bi odbili pokajnika.

Prema kanonima, za mnoge teške grehe određuje se odlučenje od svetog Pričešća na nekoliko godina, pri čemu je dozvoljeno piti samo "agijazmu", to jest Bogojavljensku svetu Vodu. Sam duhovnik, bez arhijereja, ne može da podvrgne odlučenju od Svetih Tajni. U današnje vreme, usled opšteg opadanja religiozno-moralnog života, odlučenje od Svetog Pričešća na duže rokove se ne praktikuje.

Za onoga ko je ispunio epitimiju određena je naročita molitva u Trebniku. To je "Molitva kojom se razrešava od epitimije". Duhovnik nema prava da primi kod sebe na ispovest onoga ko se nalazi pod epitimijom drugog duhovnika, niti da takvoga razreši od epitimije, izuzev ako je reč o bolesniku i samrtniku, koga svaki sveštenik može i treba da ispovedi i razreši. Pošto bi neko mogao i da umre bez razrešenja, prihvaćeno je da se nad svakim umrlim čita posebna razrešna molitva.

--------------------------------------------------------------------------------

NAPOMENE:

Rusi imaju specijalan termin kojim označavaju pripremu za Sv. Tajnu Pokajanja. To je "govenie" - pojam nešto širi od "posta", koji podrazumeva: a) molitveni podvig, b) post u užem smislu reči, i v) udubljivanje u samoga sebe sa ciljem da se razotkrije i shvati svoja grehovnost (vidi: Pomazanski, "Dogmatika", Sveta Tajna Pokajanja).
 

Vladislava Vasic Thiel
Polako se pripremamo za dolazak Vellikog posta.Oče Gavrilo,dobro je znati ovo što ste nam postavili na Vaš zid, ponekada u svakodnevnoj žurbi zaboravimo ono što je njvažnije, na našu dušu i Carstvo Nebesko koje se trudom zadobija. Ovakvih opomena nikada prviše.
Dusica Zivojinovic
Blagoslovite oce! Hvala oce, za ovaj zivotno vazan tekst. Bez Svete Tajne Pokajanja i Ispovesti, nema duhovnog napredka, ni mira, ni smirenja. Svaki covek koji ide u Crkvu, jedino kroz iskreno pokajanje i Ispovest svojih grehova pred svestenikom, dobija Blagodat Bozju i jediono tako mozemo pristupati Svetom Pricescu! Molitvama Presvete Bogorodice i svih svetih, da nam se otvore duhovne oci da vidimo svoje grehe i da se iskreno kajemo i borimo protiv njih, ne ponavljajuci ih, i mrzeci na njih.
Natalija Ljuboja
MUDRI NAS OTAC gAVRILO
Stana Meseldzija
Divan tekst i objašnjenje kako se treba ispovedati iskreno i skrušena srca i u suzama kajati za sve grehopadove , ne ponavljati greh , truditi se i živeti po Božijim zapovestima -sve na spasenje duše.Hvala Vam oče Gavrilo za divan tekst dušekorisno za sve nas.
Dragana Maaß
Ocer Gavrila hvala vam na ovim korisnim poukama
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo!Iskrena ispovjest ,duhovna obnova čovjeka.
Dunja Neda
Blagodarim oče Gavrilo.Vrlo poučna lekcija o Svetoj Tajni Pokajanja i Posta za sve nas koji smo površno znali, ili uopšte nismo znali.Svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Majke! Amin! Bože daj!
 

Nenad Badovinac
Ponekad čovekova suza nedozvoljava čoveku da progovori na ispovesti...
Mara Lugonja De Santis
Malo ih kazu istinu
Jovan Hrnjakovic
Duhovna potreba† † †
Saša Lazić
Ne znam šta se može čovjeku više ponudit od ove Svete Tajne, sve barijere su ovom Tajnom srušene na putu do Gospoda, ako smo iskreni i sve kažemo ( Gospod već ionako sve zna ) sve terete preuzme sa nas...strijele zabodene u nas bivaju izvađene i još Svetom Tajnom Pričešća da te rane izlječimo...Hvala Gospodu i Slava u vijekove...
Vesna Hazirovic
hvala Gospodu za Svetu Tajnu koju nam poklonio, Slavamu u vjekove vjekova AMIN...
Stana Meseldzija
Sveta Tajna ispovesti nam služi da se oslobodimo velikog " tovara" koji skupimo u svom grehopadu-ali je Gospod milostiv da nam oprosti naše grehove.Trudimo se da ih ne ponavljamo , da se sa strahom i suzama kajem za svoje grehove, Slava Bogu i hvala na Velikoj LJUBAVI i Milosti.
Dragana Berak
Slava Bogu za svetu tajnu ispovjesti ! Veliko olakšanje nakon ispovjesti, ko da sa duše spadne neki ogroman teret.
Vladislava Vasic Thiel
Svemilostivi Gospod je poslao Sina Svoga ne radi pravednika već radi grešnika i dao nam je Svetu tajnu ispovesti da bi mogli da se pokajemo, ispovidimo i pričestimo i tako ozdravimo. Ne po zasluzi našoj već po milosti Svojoj Gospod nam daje. Pomozi nam Bože i daj nam um i duhovne oči da spoznamo grijehe naše i snage da se ispovidimo i pokajemo. Često zaboravimo na neke grijehe, naročito one iz mladosti i zato je dobro da se redovno ispovjedamo i molimo Gospoda da nam pomogne da spoznamo grijehe naše. Tokom duhovnog napredovnja dobijmo svijest o tome šta je to što smo ranije griješili i "treniramo" praksu ispovijedanja i time skidamo sa sebe prljavštinu i teret i postajemo radosni. Slava i hvala našem milom Gospodu. Amin.
Dragana Maaß
amin +++
Dunja Neda
Amin!Zaista su Sveta Tajna Isovesti i Sveta Tajna Pričešća najdragoceniji dar od Gospoda.Gospode pomiluj nas grešne,amin.Hvala oče Gavrilo i svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Majke.Amin! Bože daj!
Dusica Zivojinovic
Slava i Hvala Gospodu Bogu nasem na dobroti i milosrdju , Koji nam dade ovu Svetu Tajnu, na iscelenje duse i za zivot vecni! Ovu sliku imam na zidu, u velikom formatu, uramljenu. Pogledajte koliko je spasonosna ova slika! Covek se pred svestenikom ispovedio, dobio oprostaj grehova, andjeo Bozji drci krunu, ej KRUNU, da ga krunise kao kralja, pobednika nad djavolom! Djavo nemocan odlazi, jer vise nema vlast nad ovim covekom! Evo kljuca i resenja, za oslobodjenje od svih demona, od svih strasti, od smrti.
Dinka Zivadinovic
duhovna i pobeda++++++++++++
Danijela Filipović Živković
Slava Gospodu i na Nebu i na Zemlji u VEKOVE VEKOVA. AMMMMMIIINN+++.
Danijela Filipović Živković
Slava Gospodu Bogu i na nebu i na zemlji u VEKOVE ,VEKOVA .Amiinn.+++
Dragana Bolesnikov
Suze su blagodat Gospodnja za sve nas gresnike,posebno one koji ne umeju odmah definisati one grehe koji nas muce trenutno tog momenta,suze cak i te okaju i ne znajuci da ih pomenemo.Iz toga razloga se na kraju ispovesti i kaze:cak i zbog svih onih kojih trenutno ne mogu da se setim- kajem se.SLAVA GOSPODU NA SVEMU!!!!
Branka Vincic Samardzic
SLAVAMU I MILOST STONAMJE OMOGUCIO DA STANEMO ISPRED GOSPODA IDA KAZEMO SVOJE GREHE IAKO ON SVE VIDI I ZNA SPASI BOZE DUSE NASE ZALUTALE I GRESNE AMIN+++
Miroslav Soldat
Sad je pravo vreme da se pripremimo za Sv. tajnu ispovest postom i molitvom.
 

(ova tema ima 4133 posete)

Pročitano: 11250 puta