MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ZAMIROTOČIO PORTRET PATRIJARHA ALEKSEJA II



Kapljice mira su se pojavile na portretu Svjatijejšeg Patrijarha na dan rođenja hrišćanske crkve.



Na praznik Svete Trojice (Pedesetnice) – dan rođenja hrišćanske crkve – u crkvi Aleksandra Nevskog na portretu Patrijarha Moskovskog i cele Rusije Alekseja II pojavile su se kapljice mira.


- To je Božiji znak! – uvereni su vernici crkve u Nižnjoj Saldi Sverdlovske oblasti. – Sam Gospod je učinio čudo da bi ukrepio našu veru!


Portret Alekseja II se pojavio u crkvi pre tri godine. Prolazeći pored crkvene knjižare pri crkvi Hrista na Krvi u Ekaterinburgu, nastojatelj nižnjesaldske crkve otac Mihail Parigin je ugledao u izlogu portret Patrijarha Ruske pravoslavne crkve u drvenom ramu.


- Moje srce se zaradovalo kada sam ugledao lik Njegove Svetosti, - rekao je otac Mihail. – I kao da su me anđeli zaustavili, odmah sam kupio taj portret. On je postavljen pored ikonostasa. U pedeseti dan posle Svetlog Vaskrsenja – na dan silaska Svetog Duha na apostole – lik Alekseja II je zamirotočio.


Čudo


Čudesno mirotočenje su videli vernici. Portret je počeo da miriše ubrzo posle jutarnje službe.

- Došla sam u crkvu da se pomolim za zdravlje svojih bližnjih – kaže parohijanka Ljubov Ivanovna. – Kao i obično, prišla sam k portretu Alekseja II. I odjednom sam videla da su se na fotografiji Patrijarha pojavile kapljice mira! Od uzbudjenja sam prestala da dišem. Odmah sam otrčala kod oca Mihaila da mu ispričam za čudo. Jedva zadržavajući suze, uzbuđena žena je ispričala svešteniku o neobičnoj pojavi.


- U početku nisam poverovao Ljubi, - kaže sveštenik. – Zajedno smo prišli k portretu Alekseja II, i ja sam zanemeo od onoga što sam video. Miro je isticalo u malim mlazevima u desnom donjem uglu portreta.


Na večernjoj službi sam obavestio parohijane o čudu. Vest se brzo pronela među pravoslavnima. Ljudi su počeli da dolaze iz drugih gradova, da bi svojim očima videli čudo.


Znak


Saznavši da je u crkvi Aleksandra Nevskog zamirotočio portret Alekseja II, arhiepiskop Ekaterinburški i Verhoturski Vikentije je lično došao u Nižnju Saldu.


Vladika je bio potresen mirotočenjem i dugo je ćuteći posmatrao čudotvorni portret.


- Moguće je da miro označava suze radosti, - rekao je vladika. – Naporima Njegove Svetosti je došlo do ujedinjenja Ruske pravoslavne crkve, i Gospod se raduje za svoju decu.

Nastojatelj crkve otac Mihail smatra da Svevišnji ovim znakom upozorava ljude.


- Aleksej II je – veliki čovek! – kaže otac. – On je veoma mnogo učinio za pravoslavnu crkvu. S jedne strane miro je radost, jer nas Bog podseća na to da je On ovde, zajedno sa nama. Ali s druge strane – to je uvek znak velikih iskušenja … Možda nas Gospod upozorava da se spremamo za nešto važnije, da se ne opuštamo i da ne klonemo duhom, da ne zaboravljamo na veru i da imamo na umu krst koji nosimo.


Molitva


Svaki dan vernici crkve Aleksandra Nevskog mole Svevišnjeg da daruje Njegovoj Svetosti dobro zdravlje i dug život.


- Mnogo godina, Vaša Svetosti! – mole Boga vernici, koji su mnogo toga čuli o bolesti Svjatijejšeg Patrijarha.


preuzeto sa http://www.hram-evenkya.ru/fnews2.php?id=2028

prevod sa ruskog Dr Radmila Maksimović

Pročitano: 3611 puta