MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U MANASTIRU LEPAVINIU nedelju, 23. decembra 2012. godine, na dan sv. mučenika Mine, prepodobne mati Angeline i svetog Jovana, despota srpskog, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin Jovan služio je u manastiru Lepavini Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje arhimandrita Gavrila (Vučkovića), nastojatelja manastira, jeromonaha Vasilija (Srbljana), sabrata lepavinske svete obitelji, i jereja Milana Jovanovića, drugog paroha mariborskog.
 

Visokopreosvećeni Mitropolit Jovan je u svojoj besedi govorio na jevanđelsku temu o desetorici isceljenih gubavaca. „U današnjem Svetom jevanđelju čuli smo kako je Gospod iscelio bolesne ljude, a samo jedan se vratio da Mu zablagodari. Naglašava sveti jevanđelist, taj bolesnik koji je došao da zahvali bio je Samarjanin. Jevreji i Samarjani nisu bili u dobrim odnosima. Dakle, onaj koji je pripadao neprijateljskoj grupi naroda došao je da se Bogu zahvali. Gospod pita, pa zar se nisu i ostali iscelili? Hteo je da naglasi koliko je blagodarnost važna ne samo u našim odnosima, među ljudima, nego i blagodarnost Bogu nas ljudi kao naroda Božjeg; da budemo blagodarni Bogu pre svega što nam je dao život i doveo nas u ovaj svet, dao nam je mogućnost da ostvarimo život večni i zajednicu sa Bogom i svetim ugodnicima Njegovim. Svi oni koji se budu odlučivali u svome životu za Božji zakon, za jevanđelski život, imaće puno neprilika u ovome svetu. Ali Gospod hrabri Svoje sledbenike da se ne boje. Kad budu bili izvedeni pred sudove, Bog će im poslati silu Duha Svetoga, koja će ih umudruti da na sudovima znaju šta da odgovore, kako da se odbrane. Bog se i sada brine za Svoj narod...“
 

Veći broj od 30 hodočasnika koji su sa ocem Milanom stigli iz koruškog kraja i mesta Ravne ob Koroškem (Slovenija) prišao je da se pričesti Svetim Hristovim Tajnama.
 

Po završetku Svete Liturgije i posluženja u manastirskoj trpezariji, ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske molitve za zdravlje okupljenih vernika i njihovih srodnika čitao je otac Gavrilo.
 

 Usledila je trpeza ljubavi, posle koje se Mitropolit Jovan još jednom obratio vernicima.

Zajedno sa Mitropolitom Jovanom, u manastir su došla i stručna lica iz Odeljenja za zaštitu, konzervaciju i restauraciju Narodne biblioteke Srbije, restaurator Slavica Pavlović i konzervator Katarina Kocić. One su obavile pregled fonda biblioteke manastira Lepavine, sa ciljem davanja smernica za daljnju zaštita knjiga.
 

U poslepodnevnim časovima naš manastir su posetili iguman manastira Denkovac o. Serafim i monah o. Irinej. Poklonili su se lepavinskoj svetinji i potom se zadržali u razgovoru sa o. Gavrilom i lepavinskim bratstvom.  
 
 
 
<<<  KLIKNI

Pročitano: 6557 puta