MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

U MANASTIRU LEPAVINI PROSLAVLJENA SLAVA – PRAZNIK VAVEDENJA PRESVETE BOGORODICE



Slava manastira Lepavine, praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, proslavljen je i ove, 2012. godine velikim duhovnim sabranjem i liturgijskim slavljem. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin Jovan, uz sasluženje arhimandrita Gavrila (Vučkovića), nastojatelja manastira Lepavine, jeromonaha Vasilija (Srbljana), sabrata lepavinske svete obitelji, jereja Save Kosojevića, paroha u Mariboru, jereja Radovana Dimitrića, paroha u Koprivnici, jereja Aleksandra Tarabića, paroha u Velikom Pogancu, i jereja Dalibora Petkovića, paroha u Stupovači.

U crkvi ispunjenoj vernim narodom, besedu o jednom od velikih Bogorodičinih praznika izgovorio je Visokopreosvećeni Mitropolit Jovan: „Predsta carica odesnuju tebe, v rizi pozlaščenih odjejana prispreščena. Draga braćo i sestre, još u Starom zavetu psalmopisac car David prorokovao je o Presvetoj Bogorodici, Koju upoređuje sa caricom zlatom ukrašenom. Danas proslavljamo praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, kada su je Bogoroditelji Joakim i Ana odveli u Jerusalimski hram kao trogodišnju devojčicu da ispune svoj zavet Bogu. Zavetovali su se, ako im Bog podari čedo, da će ga posvetiti Bogu na službu. Na današnji praznik je uspomena na izvršenje tog velikog zaveta. Presveta Bogorodica je od Boga molitvom isprošena, jer je Bog pravedne Joakima i Anu obradovao svetim čedom, koje će biti od značaja za čitav rod ljudski u misiji Spasiteljevog iskupljenja ljudi. Zato Presvetu Bogorodicu i nazivamo Majkom svih hrišćana, Majkom čitavog roda ljudskog. Čuli smo danas u Apostolu gde sv. apostol Pavle u jednoj alegoriji govori o Presvetoj Bogorodici kao o starozavetnom hramu, Svetinji nad svetinjama, gde se čuvao Kovčeg zaveta, u kome su bile tablice deset Božjih zapovesti, žezal Aronov (koji je na čudesan način procvetao da pokaže da je Levijevo pleme Bog odredio za službu u hramu) i sud zlatni u kome je bila manna (kojom su se Jevreji hranili prilikom izlaska iz egipatskog ropstva u Sinajskoj pustinji, odlazeći u Obećanu zemlju), simbol svete evharistije kojim je Gospod hranio drevni Izrailj i kojim se mi hranimo za naše duhovno obnavljanje i zalog života večnoga.

Kaže se u crkvenoj istoriji da je bio veoma svečan odlazak male Marije u Jerusalimski hram, da su Joakim i Ana sa svojim rođacima i prijateljima i sa devojkama ispratili Presvetu Bogorodicu iz Nazareta u Jerusalim, gde je malu Mariju ispred Hrama dočekao prvosveštenik Zaharija. Kaže crkvena istorija, uz petnaest stepenika išla je tako lagano kao golubica, dok su pevale psalme devojke u belim haljinama i sa upaljenim svećama, i na najsvečaniji je način predali prvosvešteniku Zahariji, koji je na iznenađenje svih prisutnih uvodi u Svetinju nad svetinjama, gde je samo jedanput godišnje mogao prvosveštenik da ulazi na dan narodnog očišćenja, kad je prinosio veliku žrtvu. To je bio znak da je izuzetna služba namenjena Presvetoj Bogorodici. Od najranijih dana hrišćanskih bila je proslavljana ta uspomena na uvođenje Presvete Bogorodice u Jerusalimski hram…“
 

Posle arhijerejske besede, veliki broj hodočasnika, pristiglih sa raznih strana i iz više zemalja da u lepavinskoj svetinji proslavi Zastupnicu i Zaštitnicu roda ljudskog, pričestio se Najsvetijim Tajnama, Telom i Krvlju Spasitelja našega Gospoda Isusa Hrista.
 

Na kraju Svete liturgije Mitropolit Jovan je sa sveštenicima osveštao koljivo i prerezao slavske kolače.
 

Posle kraćeg posluženja, vernici su pozvani u manastirsku trpezariju. Za sve pristigle hodočasnike, kojih je bilo oko sedamsto, lepavinsko bratstvo i saradnici manastira pripremili su prazničnu trpezu ljubavi. Među gostima na slavi manastira Lepavine bili su i gospodin Zoran Vasiljević, konzul, i gospođa Gordana Peruničić, saradnik za konzularne poslove, iz Ambasade Republike Srbije u RH.
 

Usledio je moleban za zdravlje ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice, koji je čitao otac Gavrilo. Osvetivši stvari i okropivši svetom vodom verni narod, o. Gavrilo je pozvao vernike da budu verna deca svoje Svete Crkve, da se ne povode za zabavama i modama ovog vremena, nego da pod spasonosnim pokrovom Presvete Bogorodice ištu spasenje i idu uskim putem ka životu večnom.   


<<<  KLIKNI
BESEDA NJEGOVOG VISOKOPREOSVEŠTENSTVA MITROPOLITA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG GOSPODINA JOVANA U MANASTIRU LEPAVINA










































































 

Pročitano: 5080 puta