MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ČUDNA POJAVA KOD ĆUPRIJSKOG SELA BIGRENICA



LIKOVI SVETACA U NEMANJINOJ PEĆINI. U Nemanjinoj pećini kod ćuprijskog sela Bigrenica na zidovima su počeli da se oslikavaju likovi svetaca! Očevici su prepoznali obrise Bogorodice, svete Petke, svetog Ilije i još nekih svetaca i znamenitih ličnosti iz srpske istorije.

Steva Vijorović, sekretar Turističkog društva “Mirosava” u Bigrenici, po ko zna koji put je nadležnim institucijama slao dopise o turističkim potencijalima ovog ćuprijskog sela, kada ga je Dragutin - Tina Rašković, sedamdesetšestogodišnji meštanin, obavestio o čudu.

- Prosto nisam mogao da verujem svojim očima. Međutim, pojava baš ovih svetaca nije me iznenadila. Naime, sveta Petka je vlaško-srpska slava, a sveti Ilija, kome je posvećena i crkva u Bigrenici, obeležava se kao dan sela. Na ovaj veliki pravoslavni praznik formirana je Zemljoradnička zadruga “Medare-Bigrenica”. Među likovima sam opazio i Karađorđa, kome je posvećena crkva u susednom selu Ivankovcu, mestu jedne od najznačajnijih bitaka za oslobađanje od Turaka - uzbuđeno priča Vijorović.

Nemanjina pećina jedna je od deset u ovom kraju. Veoma je neobičnog oblika i nalazi se u samom podnožju šumarka nadomak asfaltnog seoskog puta.

- Pećina je sačuvala mnoge ljude tokom istorije. U njoj su se meštani našeg sela krili i za vreme NATO bombardovanja. Moj otac Živojin i deda Ilija pričali su mi da su za vreme Turaka i Nemaca čitave porodice mesecima boravile u pećini - kaže Tina Rašković, koji je prvi video likove svetaca.


Pojava likova na zidovima, naravno, odmah je izrodila ideje kako od pećine napraviti turističku atrakciju.

- Mislim da bi bilo veoma zanimljivo da se izradi posuđe od gline i drveni pribor za jelo, koji bi, uz “Nemanjin jelovnik”, predstavljao originalnu turističku ponudu. Okolina pećine mogla bi da se osvetli reflektorima, a sama pećina bakljama, što bi joj dalo posebnu čar. Pored nje trebalo bi izgraditi kolibu za turiste - već planira Vijorović.


Z. G.

Ivor: Glas javnosti, 17.10.2006.

Pročitano: 6770 puta