MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ODZVONILO UDŽBENICIMA, SVESKAMA, TABLAMA?



Škole u Francuskoj sve manje koriste tradicionalne table, sveske i udžbenike, a sve više tablet računare, što jeste značajna investicija, ali znači i uštedu na papiru, mastilu i knjigama.

U Britanskoj školi u zapadnom predgrađu Pariza, table i sveske su izašle iz mode, pošto svaki učenik i profesor od škole dobija sopstveni tablet kompjuter, pa učenici baš i ne gore želje da se vrate na staro.

"Neki od nas su prošle godine više puta gubili domaće zadatake jer smo bili pretrpani hrpama papira i raznoraznih školskih pomagala, dok je sada dovoljno da ukucate šta treba i sve jednostavno ostaje sačuvano u kompjuteru", kaže učenica Mia.

Njen drug Alviz smatra da je sa novom tehnologijom zabavnije, iako je zabranjeno igrati igrice za vreme časa.

Kompjutere dobijaju svi učenici, počev od sedmogodišnjaka, a programi su precizno prilagođeni akademskom nivou jezičkih sposobnosti svakog od njih.

"Njima je mnogo lakše da se snađu sa novom tehnologijom nego nama, pa čak oni nas podučavaju kako da je koristimo", objasnjava direktor Britanske škole u Parizu Štefen Zomer.

Upotreba nove tehnologije u školama iziskuje i nov način rada profesora sa đacima.

"Učenici su zaklonjeni ekranima računara, pa moramo da se više krećemo po učionici", kaže profesor matematike Žan-Kristof Noel.

U ovoj oblasti severno-centralne Francuske lokalne vlasti su obezbedile kompjutere za svih 13.000 učenika koji pohađaju škole na tom području, a nekima je to i prvi lični kompjuter.

Francuska, čije škole sada, umesto jednog kompjutera u svakoj učionici, mogu da se pohvale kompjuterima na svakoj školskoj klupi, samo je jedna od mnogih zemalja koje se okreću novim tehnologijama kako bi unapredile obrazovanje.

01. decembar 2012.

Izvor:http://www.mondo.rs/s268879/Magazin/Porodica/Odzvonilo_udzbenicima_sveskama_tablama.html

Pročitano: 4974 puta