MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

HODOČASNICI IZ PRIJEDORA U MANASTIRU LEPAVINI



U nedelju, 11. novembra 2012. godine, na dan sv. Avramija Zatvornika i prepodobnomučenice Anastasije Rimljanke, u manastir Lepavinu je na liturgijsko sabranje i poklonjenje čudotvornoj ikoni došlo pedesetak hodočasnika iz Prijedora, zajedno sa jerejem Vladislavom Vučanovićem. Svetu liturgiju su služili nastojatelj manastira arhimandrit Gavrilo (Vučković), jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat lepavinske sv. obitelji, i o. Vladislav. Pričešću Svetim Hristovim Tajnama pristupio je veći broj pristiglih hodočasnika. 
Besedu u hramu izgovorio je o. Vladislav, na jevanđelsko čitanje o isceljenju gadarinskog besomučnika, rekavši da je u toj priči istaknuta istina o sili Gospoda Isusa Hrista, kojoj se i nečisti duhovi pokoravaju, kao i istina o tome da je javno izražavanje ljudske blagodarnosti Bogu za Njegova dobročinstva bogougodno delo. Nakon što mu je darovao isceljenje, Gospod je čoveka iz Gadare uputio da propoveda o dobru koje je primio i da time ispuni volju Božju. 
Među vernicima iz Prijedora bilo je dosta polaznika veronauke za odrasle, koju o. Vladislav u svojoj parohiji Palančište u Prijedoru drži od 2008. godine. Do sada je održano oko 200 predavanja, na kojima se već četiri godine svake srede okuplja od 40 do 70 slušalaca. Veronauka za odrasle je započela ciklusom predavanja o Svetoj liturgiji, temom koja je najvažnija za razumevanje Crkve i našeg hrišćanskog života u njoj. Kasnije su usledile teme o hrišćanskom odnosu prema bolesti, prema smrti, tema o velikom grehu današnjice čedomorstvu i uopšte o grehu… Tako je jedan predlog oca Gavrila i inicijativa njegovih duhovnih čeda iz Prijedora zaživela u sedmičnim okupljanjima vernika željnih pastirskih reči o. Vladislava, koji plodove veronauke za odrasle danas ne vidi samo u velikom povećanju broja vernika na bogosluženjima, nego još više u povećanju znanja o veri i želje za blagočešćem među svojim parohijanima.   
Posle Svete liturgije za sve vernike je pripremljeno posluženje u manastirskoj porti, a potom je ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske molitve za zdravlje svih prisutnih i njihovih srodnika čitao o. Gavrilo. 
Posle osvećenja stvari i kropljenja svetom vodom svih koji su sudelovali u molitvi, o. Gavrilo je izgovorio i nekoliko reči duhovne pouke.  Na kraju je uslikana zajednička fotografija      
 



 
<<<  KLIKNI
BESEDA OCA VLADISLAVA VUČANOVIĆA U MANASTIRU LEPAVINA



<<<  KLIKNI
INTERVJU SA OCEM VLADISLAVOM VUČANOVIĆEM U MANASTIRU LEPAVINA

-------------------------------------------------------------------------

KOMENTARI SA FEJSBUK PROFILA OCA GAVRILA

Tatjana Gnjatović Macura
Moj tata je bio!
Ana Pijunovic-Ljuboja
neka vas dragi bog cuva lijepo vas je vidjeti sa ocem GAVRILOM na celu
Danijela Banjac
lepo videti,a jos lepse biti tu sa vama...
Dusanka Popovic
Dragi moji Krajisnici
Anastasija Hristic
kakva divna slika -sabranje !
Vladislava Vasic Thiel
Šta ima ljepše nego kada se blagočestivi narod okupi oko svojih dobrih pastira. U našoj miloj Lepavini svake subote i nedelje su velika okupljanja, hvala Bogu. Tu se ukrepljujemo i duhovno i tjelesno i dobijamo pouke za život. Neka čuva Gospod naše pastire i naš narod.
Mirjana Jovicic
Blagoslovite o.Gavrilo.Ovo je mnogo lepa fotografija i veoma vredan dokument i za nas koji nismo bili sa vama.Odslušala sam lepo tumačenje(besedu) o.Vladislava na priču iz Jevanđelja o iscelenju gadarinskog besomučenika.Slušah to mnogo puta, ali uvek sa novim ushićenjem i obnovljenom nadom da će i oni koji to prvi put čuju utvrditi svoju veru i živeti po Bogu, blagodareći mu za sve, prizivajući ime Njegovo i slaveći ga sada i uvek i u sve vekove...



Kazivanje o.Vučinić Vladislava je veoma poučno. On duhovnu pustoš u Prijedoru (uz sve redovne poslove parohijskog sveštenika) krči i držanjem veronauke za odrsle, već četiri godine. Ti časovi su veoma posećeni iako se održavaju u otežavajućim okolnostima. Nema posebne prostorije pa su u crkvi u kojoj postoji samo jedna slaba sijalica...Od sveg srca želim o.Vladislavu da istraje u podvigu dobrom, milošću Božjom i svojim trudom da umnoži i ojača povereno mu stado, pa da se cela društvena sredina uskoro uključi u obnavljanje svetinje u kojoj on služi Bogu i narodu.Trebalo bi izgraditi prostoriju za veronauku, horske probe i mnoge druge crkvene, vanliturgijske potrebe.Znam da ste Vi o.Gavrilo podstakli o.Vladislava za uvođenje veronauke.Bacili ste seme na plodno tlo pa izrasta u prekrasno, blagorodno drvo.Molitvama nas gršnih i malih( zbog kojih IH i dođe među ljude) da Vaša setva urodi dobrom žetvom uvek, na zdravlje i radost Vašu i naroda - te najnezahvalnije Božije tvorevine.
Stana Meseldzija
Pomaže Bog, oče dragi Gavrilo, blagoslovite! Malo je reći hvala za sve što smo čuli i naučili prilikom posjete vašem manastiru.Zahvalni smo Bogu, Vama oče Gavrilo a i našem ocu Vladislavu koji nas vrijedno poučava i širi Riječ Božiju u crkvi Pašinac. I ova Crkva je Crkva Majke Božije i nema slučajnosti već je sve Božija namjera da nas poveže ma gdje se nalazili.Neka Vas oče Gavrilo Bog čuva zajedno sa svim bratstvom i hvala za svaki savjet, toplu riječ i sve ono što je teško opisati al vrijedi doživjeti.Svom Prijedoru smo se vratili duhovno nahranjeni i kao leptiri lagani sa Izvora Vode Žive!
o.Gavrilo
4.571 ih je vidjelo ovu objavu
o.Gavrilo
4.628 ih je vidjelo ovu objavu
Tatjana Kremenovic
Sa zakasnjenjem vidim ovu objavu.Sta da kazem osim bravo za oca Vladislava.Uz Boziju pomoc i njegovu zelju ide dobro.Potvrdjuje se ona recenica :Gdje ima volje, ima i nacina...Eto negdje postoje prostorije a nema vjeronauke, a ovdje nema posebne prostorije, nego ljudi stoje u crkvi i slusaju vjeronauku..Ko zna da ima neka prostorija u crkvi na Pasincu, da li bi i onda bila vjeronauka..Ali ja sam svakako i za izgradnju prostorija,ali izgleda ipak da je druga vrsta izgradnje vaznija...Otac Vladislav je prepoznao potrebe svoje pastve i imao je zelju da se upusti u rjesavanje tih potreba..Ali opet,moje misljenje (na osnovu nekog mog iskustva), je da je najvaznije to sto prepoznaje potrebe svoje pastve...
 

Slavica Kosanovic Vucenovic
Hvala oce Gavrilo sto ste postavili ova dva intervjua. Lepo i korisno je cuti vase pouke. Posebno sam se obradovala sto je otac Vladislav prihvatio predlog sestre (mislim) Stane i poceo da organizuje predavanja na razne teme. Ovo mi je dalo ideju da podstaknem i ja jednog mladog svestenika u jednom Sremskom selu na tako nesto ali mu pre toga treba omoguciti ili obezbediti i neke uslove za to. Kad god dodje neki novi svestenik u to selo , ja pomislim : od cega ce ziveti ili da li je kaznjen tom parohijom . Zelim uz Boziju pomoc da se ta moja zelja ostvari a Vama oce Gavrilo jos jednom hvala kao i ocu Vladislavu.
 

 

Pročitano: 6563 puta