MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

VULKANI ČAS ZAGREVAJU, ČAS HLADE PLANETU



Vulkanske erupcije na severu naše planete se po svojim posledicama veoma razlikuju od sličnih po snazi erupcija u njenom južnom delu, smatraju američki naučnici.

Oni su uporedili posledice erupcija 1912 godine na Aljasci, koja se smatra jednom od najjačih u prošlom veku, sa erupcijom vulkana Pinatubo, koji je proradio 1991. godine na Filipinima.

U periodu aktivnosti vulkani izbacuju u atmosferu veliku količinu pepela i pare. Pored toga, u vazduh dospevaju čestice koje ne propuštaju jedan deo sunčeve svetlosti. S obzirom da se pri snažnim erupcijama, velika količina tih čestica izbacuje na visinu od 16 kilometara, a ponekad čak i više, klima trpi neprekidne promene.

Naučnici su došli do zaključka, da pri erupcijama u subtropskim regionima primetno opada temperatura u južnim geografskim širinama.

Pri erupcijama na severu, nasuprot tome, postoji rizik od zahladjenja leti u severnom delu Zemlje. Te promene su uglavnom povezane sa tim, što se oblak vulkanskog pepela u subtropskim predelima širi na veoma velikoj površini, dok za vreme erupcija na severnim geografskim širinama, pepeo najčešće ostaje u regionu erupcije.


preuzeto sa http://www.interfax.ru/r/B/0/4.html?mode=4&date_mode=-3&date_style=date2&title_style=title_of_other&id_issue=11365346

prevod sa ruskog dr Radmila Maksimovic

Pročitano: 3352 puta