MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Namirnice koje podstiču osećaj sitosti



Osećaj blaženstva nakon dobrog obroka ne zavisi od toga koliko ste toga pojeli, već od kvaliteta onoga što ste uneli u svoj stomak.

o.Gavrilo
Ukoliko vam je cilj da budete siti, a da se ne gojite, evo deset tipova namirnica koje bi redovno trebalo da imate na svom jelovniku.

Masna riba
Određene vrste morske ribe kao što su losos, tuna, skuša, haringa i sardina sadrže veliku količinu omega-3 masnih kiselina koje, pored toga što imaju značajnu ulogu u snižavanju holesterola, poseduju sposobnost da ubrzaju metabolizam. Riba je takođe odličan izvor proteina i najbolje ju je jesti s roštilja uz prilog od barenog povrća.

Citrusi
Plodovi grejpfruta, limuna, pomorandže, mandarine, papaje, pa čak i paradajza veoma su bogati vitaminom C i vlaknima. Moć aksorbinske kiseline sastoji se u tome da pomaže telu da lakše svari masnoće, a pošto agrumi u svom sastavu sadrže veliku količinu vode, konzumacija ovih voćki za sobom duže vreme ostavlja osećaj sitosti.

Zeleno povrće
Spanać, špargle i brokoli na telo imaju termički efekat, a pošto njihov unos nosi nisku kalorijsku vrednost, maltene je nemoguće da ove biljke tokom procesa varenja ikada stignu da se stalože u vidu masnih naslaga. Takođe, zeleno povrće bogato je svim onim vlaknima, antioksidantima, vitaminima, mineralima koje su zaslužne da se odloži osećaj gladi.

Kokice
Suvo kokani kukurz bogat je vlaknima, a mršav kalorijama. Vaša usta su zaposlena dok ih žvaćete, što automatski podstiče osećaj sitosti. Ako želite da imaju efekta, izbegavajte da ih pečete na buteru ili da ih prelivate čokoladom.

Zobene pahuljice
Ovsena kaša predstavlja sklop ugljenih hidrata koji od organizma zahteva proces dugog varenja, a pritom održava stabilnim nivo šećera u krvi. Najbolje ih je kombinovati sa mlekom, jogurtom ili voćnim sokom. Pošto se energija nakon ovakvog jednog doručka oslobađa veoma polako, trebalo bi tokom čitavog prepodneva da u stomaku imate utisak kao da ste se prejeli.

Bademi, orasi, lešnici
Sirovo i nesoljeno koštunjavo voće obezbeđuje organizmu dovoljne količine proteina, masnoća, minerala i drugih mikronutritijenata. Šaka badema i oraha brzo će vas zasititi, a zasigurno se neće zalepiti u predelu oko struka.

Niskomasni mlečni proizvodi
Obrano mleko, mladi sir i jogurt predstavljaju odličan izvor kalcijuma koji predstavlja odličnog borca protiv masnih naslaga. Najnovija istraživanja pokazuju da nedovoljna količina ovog minerala u organizmu može predstavljati okidač za pokretanje hormona koji su zaslužni za taloženje neželjenih viškova.

Mahunarke
Pasulj, grašak i boranija bogati su proteinima i takođe dugo održavaju osećaj sitosti.

Integralne žitarice
Ječam, raž, heljda i pšenične klice u sebi sadrže velike količine vitamina B, glukoze, složenih ugljenih hidrata koji u krvi vrše veliki uticaj na održanje nivoa glukoze, zaslužne za buđenje osećaja gladi.

Jabuke
Veliki sadržaj vode i mnogo vlakana predstavljaju čudesan spoj zbog čega se osećate siti nakon samo jedne rajske voćke. Kora jabuke sadrži pektine, rastvoriva vlakna koja prirodno gase apetit. Jabuka dnevno čuva zdravlje, ali i kilažu.
Dragana Novakovic Stojanovic
Ja sam jedan od retkih slučajeva, ne volim jesti i ne mogu se udebljati. Šta bi ja trebala imati na mom jelovniku?!
Tanja Lazarević
Dragana sve sto mi buckasti ne smemo...ti smes:)))))
Mira Gosnjic
Predivno!!!
Saša Lazić
I ništa drugo ni ne treba..
 
 
(ova tema ima 2639 posete)

Pročitano: 4258 puta