MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Nordijska ishrana produžava život



Danski naučnici su otkrili da se tradicionalna i uravnotežena nordijska ishrana povezuje sa smanjenom smrtnošću, prenosi portal Vitamini.

Ljubica Mojsilovic
u to ne sumnjam...
o.Gavrilo
Do sada se najčešće mediteranska ishrana, poznata po visokom nivou povrća, žitarica, ribe, maslinovog ulja i umerenom unosu mlečnih proizvoda i vina, povezivala s nižom stopom smrtnosti.

Takav način ishrane povezuje se s nižim rizikom od pojave nekih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i karcinoma.

U severnim delovima Evrope, tradicionalni način ishrane uključuje nešto drugačiji izbor namirnica - ribu, kupus, raženi hleb, zobeno brašno, kruške, jabuke, korenasto povrće...

Istraživanje, sprovedeno na preko 57.000 Danaca u trajanju od četiri godine, otkrilo je snažnu povezanost ovakve tradicionalne severnjačke ishrane sa produžetkom životnog veka.
Sanja Martić
Blagodarim oce,definitivno treba da se hranimo kao sto su to cinili nasi pradjedovi
Angel Bozikov
Lugeto spored anatomijata se "trevopasni" bitija, pa spored toa hranata treba da se sostoi od poveke zelencuk i ovosje ,a pomalku meso i mleko!
Angel Bozikov
Na mojot tatko pred 4 god. mu vgradija 3 bajpasi i na kardiohirurgot mu vika "od kade toj holesterol koga 5god. gi postam site pravoslavni postovi?" , a doktorot Zan Mitrev mu kazal "Kasnis trebalo 10 god. za da ne dojde do toa!"
Natasa Ilic Milovac
Imali smo i mi zdrave stanovnike dugih životnih puteva, a živeli su sa Bogom, u prirodi i jeli zdravu i prirodnu hranu, nosili mudrost vekova i vezivali svoje živote za Nebo a ne za materijalno. Imamo od koga da učimo, ali... A čitajući žitija Svetih i žitija Staraca primetila sam da su oni vrlo često uzimali podvig da jedu malo hleba svakih par dana i živeli su zdravo i dugo. Oni su se hranili duhovnim. To je ono što mi ne znamo. Pmozi nam Bože da naučimo.
Saša Lazić
Ipak što unesemo na usta prolazi kroz svaku stanicu tijela, što čišća hrana to materijal dugotrajniji...
 
 
(ova tema ima 4734 posete)

Pročitano: 4808 puta