MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Zdravlje na tanjiru



Na fontanu mladosti ne možemo baš da računamo, ali ponešto se može uraditi da bismo što duže zadržali mladolik izgled i očuvali dobro zdravlje. Izbor namirnica važniji je nego što možda mislite. Evo spiska za "zdravlje i lepotu".

o.Gavrilo
Zeleno povrće bogato je folnom kiselinom, kalcijumom i drugim hranljivim materijama koje su važne za zdravlje kostiju i korisne u prevenciji kognitivnog "usporavanja" i problema sa vidom koje su prateća posledica starenja. Ishrana bogata povrćem kao što su brokoli i kupus smanjuje rizik od gubitka pamćenja i raka.

Integralne žitarice bogate su vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidantima. Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i različitih tipova kancera. Integralne žitarice vare se sporije od prerađenih, tako da smanjuju i rizik od dijabetesa.

Bobice, borovnice, kupine i brusnice pre svega, bogate su antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala, pa tako usporavaju starenje i dobra su prevencija protiv raka. Osim toga, ishrana bogata bobičastim voćem poboljšava funkcije mozga i pozitivno utiče na tonus mišića.

Maslinovo ulje takođe je bogato antioksidantima i nezasićenim masnim kiselinama. Osobe u čijoj ishrani dominira maslinovo ulje imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i kognitivnim poremećajima poput slabijeg pamćenja koji su uobičajeni pratioci starenja.

Paradajz je, kao i ostalo crveno povrće, odličan izvor likopena, antioksidanta koji, između ostalog, održava mladalačku teksturu kože, a smanjuje i rizik od određenih vrsta kancera, pre svega prostate i pluća, kao i od kardiovaskularnih bolesti.

Orašasti plodovi, bademi i orasi na primer, odličan su izvor zdravih masti, vitamina i proteina koji su važni za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja i zdravlja mozga. Orašasti plodovi bogati su i jedinjenjima koja se uspešno "bore" protiv različitih upalnih procesa u organizmu.

Riba i plodovi mora odličan su izvor omega-3 masnih kiselina koje su takođe važne u borbi protiv zapaljenskih procesa. Osobe na čijem je jelovniku riba nekoliko puta nedeljno izložene su nižem riziku od Alchajmerove bolesti i moždanog udara od ljudi koji ribu jedu retko ili je ne jedu uopšte, prenosi portal "Šajn".

(MONDO)
Tankosava Damjanovic
Često, često pravim presnu hranu od ovih namirnica, jer to jeste najzdravije. Kad u multipraktiku iseckam na primer: šargarepu, celer, kupus, papriku svežu, luk, peršunov list, cveklu, kao i druge kombinacije od povrća koje može da se jede presno, dodam u obrok (veća šolja ove smese): od začina (kad nije post - ulje hladnoceđeno, limun, so) i, -dve kašike smese od mlevenih - oraha, badema, suncokreta, kikirikija, susama, prosa itd). To je potpuno dovoljan obrok, a sadrži sve što treba našem organizmu. Sve ovo može da se kombinuje na razne načine. Obrok može da bude banana, jabuka, pomoranxa, šljiva, breskva...u raznim kombinacijama, i opet dodati smesu od mlevenih oraha, badema... Odlično je, zdravo je, dovoljno je, a kad je post - samo ovo jedem, bez ulja, naravno.
Saša Lazić
Istina, sve je u voću i povrću, a dodati i šolju čaja nije loše jer pomaže u izmjeni tvari i detoksikaciji, a bogat mineralima, npr. čaj od korijena koprive ili žalfije ili stolisnika...No, kupus zauzima broj 1 u cijeloj priči prema znanstvenim istraživanjima...
Jagoda Grahovac
Hvala Vam
Budisa Vesna Vukica
Hvala Vama od srca.
Tihomir Ilic
i mali trikovi rasvijete, ovo je slikano ispod svijetla sa filterom koje naglašava i zasičuje crvenu i zelenu boju (ili je obrađeno u fotošopu)
Seka Milanovic
Sve je to tacno samo jos da je ORGANSKO jer ako je obrnuto moze cak i da steti.
 
 
(ova tema ima 2689 poseta)

Pročitano: 5323 puta