MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U MANASTIRU LEPAVINI NA PRAZNIK POKROVA PRESVETE BOGORODICE



Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, 14/1. oktobra 2012. godine, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin Jovan služio je u manastiru Lepavini Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje arhimandrita Gavrila (Vučkovića), nastojatelja manastira, i jeromonaha Vasilija (Srbljana), sabrata lepavinske svete obitelji. 
 
 
U svojoj besedi u manastirskom hramu, Visokopreosvećeni Mitropolit Jovan je govorio o prazniku Pokrova Presvete Bogorodice. „Ne samo onda, prilikom događaja u crkvi u Vlaherni, nego kroz čitavu istoriju roda ljudskog, Presveta Bogorodica hodatajstvuje za nas kad joj se obraćamo i kad je prizivamo u svojim molitvama, kad je kao Majku svih hrišćana prizivamo da nam bude moćna Pomoćnica i da nas zakrili Svojim svetim i časnim omoforom, kako su to u ono vreme videli sveti i bogonosni oci. 
 
To je ostalo u tradiciji i poštovanju u hrišćanskoj Crkvi, posebno u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, odakle je to veliko praznovanje prešlo i u Srpsku crkvu, kod pravoslavnih Srba koji se u svojim molitvama obraćaju Presvetoj Bogorodici.
 
Danas još u kalendaru pominjemo sv. apostola Ananija, sv. Romana, koji je spevao crkvene pesme, posebno kondake, od kojih je najlepši Presvetoj Bogorodici koji pevamo na Božić, „Djeva dnes“, gde se govori o ovaploćenju Sina Božjeg, o tajni kojoj je poslužila Presveta Bogorodica... Pominjemo još jedno veliko ime u crkvenom pesništvu, Jovana Kukuzelja, monaha na Svetoj Gori, koji je takođe poznat po pesmama koje su posvećene Presvetoj Bogorodici. 
 
Njeno ime je najveće koje nam je Bog dao, da se Ona moli za nas… Njene molitve su moćne i Njeno hodatajstvo je prisutno u Crkvi i narodu Božjem, pa evo i ovde, u našem manastiru, preko Njenog čudotvornog lika Bog daruje blagodat i isceljenje onima koji nađu milost pred licem Božjim…“ rekao je u besedi Mitropolit Jovan.  
 
Posle posluženja u manastirskoj porti, ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske molitve za zdravlje hodočasnika iz Beča i Ljubljane i svih prisutnih vernika čitao je otac Gavrilo. 
Usledila je trpeza ljubavi u manastirskoj trpezariji, gde se vernicima još jedanput obratio Mitropolit Jovan, koji je organizatore pokloničkih putovanja pozvao da u svoje hodočasničke planove uključe i Zagreb.
 
 „Tamo je mali manastir Svete Petke, i u sklopu te svetinje podignuta je velika zgrada, duhovni centar i pravoslavna gimnazija, sa kapelom Svetog Save. To je uspešno podignuto zdanje, imamo oko 80 učenika koji su u učenju za svaku pohvalu. Ako ima kandidata za gimnaziju, može se raspitati. U veoma povoljnim uslovima deca mogu da se školuju i stanuju u državnom domu, sve ostalo što se tiče nastave dobijaju u našoj školi. Kad završe, njihove diplome su priznate ne samo u Hrvatskoj, nego u celoj Evropi i celom svetu. Kad završe gimnaziju, đaci mogu da biraju fakultete po svom izboru i nastave studije. Imamo jednog đaka koji se upisao na političke nauke na Lomonosovom univerzitetu u Moskvi. To je svojevrsna potvrda o kvaliteti nastave u našoj školi…“ rekao je između ostalog Mitropolit Jovan.    
 
 

Pročitano: 4743 puta