MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Naučnici: Alchajmer uzrokuje “dijabetes tipa 3”



 Nezdrava ishrana može dovesti do Alchajmerove bolesti, koju uzrokuje oblik insulinske rezistencije nazvan “dijabetes tipa 3”, tvrde naučnici.

M. Milikšić | 02. 09. 2012. - 01:05h | Foto: Shutterstock |  

o.Gavrilo
Visoki nivoi hormona insulin, do kojih dolazi lošom ishranom, mogu da oštete mozak na isti način kako dijabetes tipa 2 oštećuje mišiće, jetru i masne ćelije.

Izlaganje mozga prevelikoj količini insulin može dovesti do toga da on prestane da reaguje na ovaj hormon, ometajući sposobnost mišljenja i stvaranja novih memorija i, na kraju, nastaje trajno oštećenje, kažu istraživači.

Ishrana bogata mastima i šećerom dugo se povezivala sa visokim rizikom od Alchajmerove bolesti, a brojne studije su pokazale da zdrava mediteranska dijeta može pružiti neku zaštitu.

Zdrava hrana i vežbe
Ukoliko je ova teorija tačna, to znači da zdrava ishrana i vežbanje mogu da smanje rizik od Alchajmera i povrate ili uspore procese gubitka memorije.

Kod dijabetesa tipa 2, hrana sa previše masti i šećera toliko podiže nivo insulina da ovaj hormon više ne može da utiče na mišiće, te masne i ćelije jetre.

To znači da je količini glukoze i masti u krvi dozvoljeno da se poveća bez “kontrole”, terajući pancreas da proizvodi sve više insulina u pokušaju da se izbori sa problemom. Na kraju, on se iscrpi i proizvodnja opada na veoma niske nivoe.

Mali eksperiment sa pacijentima Univerziteta Vašington pokazao je da su oni na kojima je primenjen sprej za nos sa insulinom bolje pamtili detalje, duže držali pažnju i bili nezavisniji. Dalje istraživanje, u kojem je učestvovalo 240 volontera sa ranim znakovima demencije, pokazaće da li sprej može zaštititi sposobnost memorije i učenja.

Istraživanje na pacovima u Univerzitetu Braun pokazalo je da slični proces može da utiče na mozak, koji se oslanja na insulin da reguliše nervne signale povezane sa memorijom i učenjem i da proizvodi energiju iz glukoze.

Naučnici su otkrili da blokiranje insulina u mozgu čini pacove dezorijentisanima i nesposobnima da izađu iz lavirinta, jer ne mogu da se sete gde su bili.
Ista šema pogoršanja je viđena kod obolelih od Alchajmera.

- Verujem da Alchajmer počinje sa otporom na insulin. Ako možete da izbegnete “dijabetes mozga”, bićete dobro. Ali kada vas jednom pogodi, moraćete da ga napadnete na više frontova – zaključila je dr Suzan de la Monte, vođa studije.
o.Gavrilo
Prenosni komentari sa izvora teksta: Hm
Nedelja, 02. 09. 2012. 13:47h

neregistrovan korisnik.Hrana bogata mastima ne podiže nivo insulina. Nivo insulina podižu ugljeni hidrati. Što prostiji UH (šećeri) i skrob u obroku, više insulina potrebno da bi se organizam odbranio od trovanja šećerom tako što višak šećera pretvara u masti. Ima već milion knjiga na tu temu i 'zdrava' ishrana za ljude sa metaboličkim sindromom (ili kako nazivaju pred-dijabetes) se svodi na svodjenje UH ma minimum i to iz povrća koja raste iznad zemlje (jer povrće koje raste u zemlji je uglavnom od skroba), mesa i dosta masti. Takva ishrana se pokazala da smanjuje rezistentnost na insulin (dijabetes 2) za nekih 65%....aluminijum
Nedelja, 02. 09. 2012. 06:59h

neregistrovan korisnik....odnosno pakovanje hrane i pica u aluminijumsku ambalazu dovodi do povecanja nivoa alluminijuma u telu...hronicno se talozi u nervnom tkivu i izaziva sve gore navedeno!!!....to je uzrok i multiple skleroze i alzhaijmera i ostali degenerativnih obojenja . almissima
Nedelja, 02. 09. 2012. 01:31h

neregistrovan korisnik.Bice zabavno ovim nasim “koka kola“ generacijama kad ostarimo.
Vesna Pešić Gojković
cinjenica je da nezdrava ishrana moze da dovede do mnogo cega .. lepo i kazeu moze dovesti ali i ne mora nista ja naucnicima ne verujem vrlo cesto imaju iz godine u godinu kontradiktorna otkrica ....da sacuvamo mi dusu i razum a ostalo kako nam Bog da
o.Gavrilo
Pre svega moramo da pazimo na dušu, ali se i prema telesnom zdravlju treba odnositi sa pažnjom. I ono nam je dar Božji. A telo nam je - hram Duha Svetog.
Saša Lazić
Nedavno je slušan intervju sa Patrijarhom Pavlom i on je rekao kako je duh-duša spojena i povezana sa živcima tijela fizičkog, zato je nužno vodit računa o objemu, ali kako otac Gavrilo navodi i uči nas, prvo o duši pa o tijelu...
 
 
(ova tema ima 2066 posete)

Pročitano: 4539 puta