MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U MANASTIRU LEPAVINI NA DAN SV. MUČENIKA FOTIJA I ANIKITE



 U subotu, 25. avgusta 2012. godine, na dan sv. mučenika Fotija i Anikite, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin Jovan služio je u manastiru Lepavini Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje arhimandrita Gavrila (Vučkovića), nastojatelja manastira, i jeromonaha Vasilija (Srbljana), sabrata lepavinskog.
 


Svetu Tajnu ispovesti vršio je jerej Radovan Dimitrić, paroh koprivnički.     


 
U svojoj besedi Visokopreosvećeni Mitropolit Jovan je govorio o velikim danima praznika Preobraženja Gospodnjeg: „Preobraženje Gospoda našeg Isusa Hrista nas podseća na ispravku našeg života, da mi kao hrišćani doživljavamo svakodnevno preobraženje u svom životu, da se trudimo da imamo vrline, da vodimo život po jevanđelju Božjem i po zapovestima Božjim, da se nađemo dostojni nazvati se decom Božjom i hrišćanima, onima koji nose to sveto ime u ovome svetu.


Hrišćani su „svetlost sveta“, koji svojim životom svedoče i čuvaju ono dobro koje Bog očekuje, da uzvratimo za ljubav koju je On pokazao prema nama kad nas je stvorio za ovaj svet, kad nam je poklonio lepotu ovoga sveta, da živimo i učestvujemo u delu Božjem i u slavi Božjoj. Velika je ljubav koju je Bog pokazao prema ljudima…“, rekao je u besedi Mitropolit Jovan.  


 
Po završetku Svete Liturgije i posluženja u porti manastira, o. Gavrilo je za hodočasnike, organizovano pristigle iz Beograda i Broda, ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske čitao moleban za zdravlje.


Uputivši i reči duhovne pouke, o. Gavrilo je sve prisutne vernike pozvao na trpezu ljubavi, na kojoj je bio i Visokopreosvećeni Mitropolit Jovan.       





<<<  KLIKNI
BESEDA NJEGOVOG VISOKOPREOSVEŠTENSTVA MITROPOLITA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG GOSPODIN JOVANA U MANASTIRU LEPAVINA


U Manastiru Lepavini, 25.08.2012.

  
 






























 















  















  














    














  

























  
















Pročitano: 3379 puta