MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PAPRIČICE ŠTITE SRCE



 
o.Gavrilo
Da kapsaicin, sastojak paprike, ima neverovatno zaštitno dejstvo na srce, otkrili su Istraživači Univerziteta Sinsinati i britanskog Instituta za farmakologiju i ćelijsku biofiziku.
 
Poznati zagovornik herbalne medicine dr Džon Kristofer je pre više godina tvrdio da doza ljute paprike može da preseče napredovanje srčanog udara. Nova istraživanja su potvrdila da kapsaicin primenjen lokalno može bukvalno da zaustavi srčani napad.
 
Istraživanje je obavljeno na miševima i objavljeno u časopisu Circulation. Ono je pokazalo da utrljavanje obične masti sa kapsaicinom koje se nalaze u slobodnoj prodaji u kožu tokom srčanog napada smanjuje ili čak sprečava oštećenje srca (svojevremeno je takva mast, na bazi paprike, koja je služila uglavnom za tretman reume i sporstkih povreda, mogla da se kupi i kod nas, ali je iz nepoznatih razloga povučena iz prodaje). Istraživači su otkrili da se izumiranje srčanih ćelija smanjilo za 85% kad je korišćen kapsaicin. Naučnici objašnjavaju da je stimulacija nerava u koži ovim sastojkom pokrenula ćelijske puteve u srcu koje naučnici nazivaju “putevi za preživljavanje”. Prema ovim istraživačima, to je najmoćniji efekat zaštite srca koji je ikad zabeležen.
 
Ovo je svakako razlog više da ne izbegavamo ljute papričice....
 
 
Adronika Orlovic
Pomaze Bog, oce Gavrilo.Imam punu bastu paprika i to organski proizvedenih.
Sladjana Pecanac
ne da jedem paprike i ove i one..ljute i ne ljute...i luk kao jabuku...! ovaj Post mi je obelezila ljuta paprika...!
Ana Drakuletna
njam :)))
Stoja Zizanovic
Mi tamanimo ljute papricice svaki dan :) Sadimo ih u basti i znamo da su lekovite pa ih stavljamo u svako jelo da sve pusi od ljutine :)
Adronika Orlovic
Ja , Stoje ne mogu bas-bas ljute da jedem. Stavim po jednu u jelo ,aromaticnije je.Inace sam vise biljojed,no volim i mlijecne proizvode(kada nije post naravno).
Dragan Jovovic
Uuaaa Rezim
Nedeljko Kecman
lepo ide uz lagani sataras pa malko zaljutit a imnoga druga jela lagana i salate ...
Saša Lazić
Za vrijeme zadnjeg boravka u manastiru Lepavini jeo sam najljuću papričicu ikad, inače teško nađem baš ljutu, sve umjereno ljute iako se vode kao ljute, a pravi feferon treba bit ljutito ljut...jedan griz bio je više nego dovoljan i brata Željka i mene znoj oblio..:))
Zlata Bogdanovic
... hvala .... +++
Nenad Zekanovic
rdim u jednoj kompaniji u amerci,naroda ima iz razni drzava jedan covek iz meksika bas sinoc mi je ponudio ljutu ppricicu sto ja to bas nejedem i izbegavam na njegovu molbu uzeo sam i malo zagrizo bas ljuta pravo podose i suze i grlo malo sa strane podose se smijat ja se malo strpi pa jos jednom zagrizem opet ljuta i ja rjesim da je pojedem do kraja,kaze meni meksikanac ako se nesvjesti da uzmes ljutu papricicu pojedes da ce da prestane ako radis nocnu smjenu da se nece spavat,posle kada sam poje papricicu ja sam se osjecao pravo isada cu da redovno jedem
Anastasija Hristic
..a ilepo izgledaju ovako -kao naslikane
 
 
(ova tema ima 4291 posetu)

Pročitano: 3595 puta