MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Red u frižideru



 
o.Gavrilo
Onaj ko zna, gde se šta najbolje čuva u frižideru, ima više od svoje kupovine, samim tim što će se namirnice duže održati.

Namirnice odmah nakon kupovine pohranite u frižideru. Međutim, vodite računa da ne prepunite frižider, jer u tom slučaju vazduh više neće moći da cirkuliše kako treba i sistem hlađenja popušta.

Posebni frižideri
Unutar uobičajenih frižidera postoje za različite namirnice različite temperaturne zone.

Međutim, onaj ko raspolaže tkzv. „no frost“ uređajem, više ne mora da brine o uređivanju frižidera. Ovde uglavnom vladaju iste temperature u unutrašnjem prostoru – sve namirnice se mogu pohraniti kako vam je volja.

Jednu novu generaciju frižidera čine višezonski uređaji, koje nude različite prostorno odvojene temperaturne i klimatske zone. I za ove uređaje dole navedena „frižiderska pravila“ ne važe.

Sve ima svoje mesto
U osnovi važi pravilo: što je proizvod osetljiviji, to ga treba uskladištiti što niže dole u uobičajenom frižideru.

U pregradi za povrće vladaju blage temperature od 8 do 10 ºC, koje su odgovarajuće za voće i povrće.

Na (staklenoj) ploči iznad pregrade za povrće je najhladnije sa oko 2 do 3 ºC. Tu je mesto svim lako kvarljivim namirnicama poput mesa, salame i ribe.

Jedan sprat iznad toga je sa oko 5 ºC idealno mesto za čuvanje mleka i mlečnih proizvoda poput jogurta, svežeg sira i kefira.

Najviša polica je sa oko 8 ºC pogodna za čuvanje kačkavalja, dobro upakovane ostatke jela ili dimljeno meso poput kobasica i sirove šunke.

U vrata frižidera sa oko 8 do 10 ºC smeštaju se namirnice, koje treba blago hladiti, poput maslaca, načetih soseva, kao i napitaka. I jaja ovde pronalaze svoje mesto.

Čemu nije mesto u frižideru?
Postoje neke namirnice, koje ne podnose previše niske temperature.

Tu pre svega potpada egzotično voće, poput banana, manga, ananasa i svog citrusnog voća. Ukoliko ih skladištite na suviše hladnom mestu, mogu da dobiju smeđu boju i vodenasto-staklaste površine.

I za vodom veoma bogato povrće poput krastavaca, paprike, tikvica i paradajza, frižider nije idealno mesto za čuvanje, jer gubi svoju aromu.

Crni uk, beli luk i krompir takođe ne vole niske temperature. Tada brže proklijaju.

SKLADIŠTENJE U FRIŽIDERU
Nataša Saraginova
:)))) like!
Saša Lazić
Uči nas otac kako se ne zarazit...
LJiljana Botić Vilotić
Gdje vlada red ,manje je i problema !
 
 
(ova tema ima 4734 posete)

Pročitano: 2829 puta