MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Kako se trujemo konzervama



  
o.Gavrilo
Fondacija za rak dojke (BCF) testirala je nedavno dvanaest gotovih jela i u svima ustanovila bisfenol A (BSA). Toksični BPA koristi se za oblaganje konzervi za hranu i izaziva slične reakcije kao hormoni. Najnovije studije pokazuju promene DNS-a i način ubijanja ženskih jajnih ćelija tako da u sledećim generacijama može doći do Daunovog sindroma ili problema sa reprodukcijom. Zapravo niko netreba da uzima BPA, ali su deca naročito u opasnosti, a testirane supe i jela sa testeninom su prvenstveno bila usmerena na decu kao potrošačku grupu.

U tim ispitivanjima je nađeno u supama između 34 ppb i 148 ppb (delova po milijardi 10:9). Proteklih meseci su američke službe za kontrolisanje životnih namirnica u 71 od 78 testiranih konzerviranih jela dokazali prisustvo BPA. FDA je ispitivala različite vrste namirnica uključujući konzerviranu tunjevinu i povrće. U ovim namirnicama je pronađena čak mnogo viša vrednost BPA. Kretala se između 300 ppb pa preko 700 ppb.

Neka ispitivanja pokazuju da se BPA relativno brzo luči iz tela. Slabost tih ispitivanja je u tome da polaze samo od jednog jedinog snimka, što jedva da može odgovarati svakodnevnom životu, gde je verovatno da bi učestalije snimanje pokazalo akomulaciju BPA u telu.

Konzervirana hrana ni u kom slučaju nije jedini izvor BPA. Takođe se može naći i u hrani spakovanoj u plastiku. Prema podatcima Radne grupe za zaštitu okoline, BPA je detektovan u krvi devet od deset novorođenčadi.

Čeril Rozenfeld sa univerziteta Misuri u Kolumbiji i njeni saradnici su posmatrali iz jednog drugog ugla posledice BPA kontaminacije i ispitivali miševe u uslovima približnim realnom životu.

Davali su svakodnevno miševima u hrani dodatak BPA u malim količinama. Pokazalo se da tokom vremena pod ovim uslovima akomuliraju BPA. Rozenfeld smatra da nema razloga da se poveruje da ljudsko telo drugačije reaguje.

Naučnici su takođe utvrdili da telo apsorbuje veću količinu BPA ukoliko se unosi uz hranu umesto ako se posebno dozira. “Utvrdili smo da su životinje hranjene na ovaj način, zadržale više BPA nego ako su primale i višu pojedinačnu dozu“, objasnila je Rosenfeld.

ScienceNews environmental working group
Jadranka Kecman Poznanović
E da su samo konzerve u pitanju?
Sanja Martić
Hvala oce,hvala na obavjestenjima,hvala sto brinete za nas gresne
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo! kupujmo domaće ,al je najbolje ono iz vlastite bašte ,pa ko je ima sretan je!
Biljana Ostojic
blagodarim oče Gavrilo,poučan tekst,preuzimam na svoj zid
Bojana Srbljak
Plastični proizvodi koji sadrže BPA običpno na dnu imaju utisnut broj sedam u trouglu ili PC oznaku.
Milena Radusin Momcilovic
U ratu konzerve su glavu spasavale....
Branka Krneta
Hvala oce Gavrilo. Svako dobro od Gospoda.
Natasa Ilic Milovac
Mislim da ih mi ne koristimo tako cesto kao Amerikanci, sreca.
 
 
(ova tema ima 4072 posete)

Pročitano: 2366 puta