MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KAKO DA ZNATE DALI SU NAMERNICE SVEŽE



 
o.Gavrilo
Voće i mlečni proizvodi i u frižideru mogu da se pokvare, a najveća opasnost preti od salmonele u mesu i jajima. Povrće je izdržljivije od voća. Kada razbijete jaje, pomirišite žumance.

Na visokim temperaturama bakterije u hrani se brzo razvijaju i veoma je važno da obratite pažnju na to koliko su namirnice sveže. Voće i mlečni proizvodi i u frižideru mogu da se pokvare, a najveća opasnost preti od salmonele u mesu i jajima.

Uvek kupujte sezonsko voće. Ne samo da je zdravije već je i mnogo ukusnije. Ne preterujte sa količinom, kupujte manje, ali češće kako biste ga konzumirali u besprekorno svežem stanju. Pre nego što voće odložite u frižider, prekontrolišite da li ima pokvarenih ili oštećenih plodova i odmah ih bacite. Potrudite se da jabuke uvek držite dalje od ostalih namirnica, jer ako su blizu, kiselina u njima uzrokuje truljenje.

* Povrće je izdržljivije od voća, ali i ono teško podnosi tople dane. Zeleniš je posebno ugrožen kad je sparno. Zato bi spanać, blitvu, brokoli, grašak, zelenu salatu i začinske biljke trebalo da upotrebite što pre.

* Svežu ribu prepoznaćete po sedefastoj nijansi, vlažnoj koži, bistrom oku i tvrdom stomaku. Najbolje je da je u letnjim mesecima kupujete direktno od ribolovaca ili zaleđenu.

* Meso je čest uzročnik zdravstevnih tegoba u letnjim mesecima, izbegavajte roštilj, a sveže meso kupujte na prometnim mestima. Osim boje, obratite pažnju i na njegov miris.

* Kroz poroznu ljusku jajeta bakterije lako prodiru, zato ih kupujte u prodavnici i uvek obraćajte pažnju na datum koji se nalazi na pakovanju. Kada razbijete jaje, pomirišite žumance. Ukoliko ima neprijatnu aromu odmah ga bacite.

* Mlečni proizvodi takođe mogu da budu opasni i ukoliko stoje van frižidera kvare se čak i kada su neotvoreni. Osim toga, načeto mleko ili pavlaka u frižideru ostaje sveža samo nekoliko dana tokom leta, dok preko zime može mnogo duže da izdrži. Kiseo ukus je siguran znak da mlečni proizvodi više nisu ispravni.
Zdravlje Slobodno vreme Preventiva Hrana u frižideru
Ivan Dabižljević
Oče, ako sam iskren, teško mi je zamisliti da iko radi sve što se ovde preporučuje. Ali svakom svoje. Kako ste vo sa zdravljem? Praštajte i pomenite. +
Zlata Bogdanovic
Hvala! Dobro saznanje. +++
 
 
(ova tema ima 3653 poseta)

Pročitano: 2259 puta