MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ZA ŠTA JE SVE DOBAR JOGURT



 
Za šta je sve dobar jogurt..

o.Gavrilo
Jogurt je vrlo svestran mliječni proizvod koji se dobiva fermentacijom mlijeka uz pomoć bakterija, ali opseg djelovanja mu nije ograničen samo na sto i kuhinju. Fermentisanje laktoze uz jednu ili više varijanti bakterija (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgaricus, Enterococcus faecium, Streptococcus thermophilus itd.) dobiva se mliječna kiselina koja mlijeko pretvara u jogurt i daje mu onaj prepoznatljivi ukus. Spomenute bakterijske kulture mu daju i određena ljekovita svojstva.
Snižavanje holesterola. Jogurt koji sadrži Lactobacillus acidophilus ili kombinaciju bakterija Enterococcus faecium i Streptococcus thermophilus snižava nivo holesterola kod ljudi koji s njim imaju lakših ili umjerenih problema. Ova vrsta jogurta snižava nivo lipoproteina niske gustoće, ali ne podiže one velike gustoće.
Netolerancija na laktozu. Kao alternativa mlijeku, jogurt s aktivnim kulturama ublažava netoleranciju na laktozu i kod djece i kod odraslih.
Jača imunitet. Prema Međunarodnom časopisu za imunoterapiju (International Journal of Immunotherapy), jogurt s aktivnim kulturama jača imunitet na način da podstiče stvaranje gama interferona koja imaju ključnu ulogu u borbi s određenim alergijama i virusnim infekcijama. Nadalje, jogurt spriječava i ublažava gastrointestinalne infekcije.
Ublažava proliv. Antibiotici često pored loših ubijaju i dobre mikrobe zbog čega nerijetko dolazi do trbušnih problema i proliva. Međutim, Lactobacillus acidophilus u jogurtu stvara bakteriocine koji obnavljaju prirodnu crijevnu floru i dovode zdravlje u normalu. Kako biste izbjegli prolijev vezan za upotrebu antibiotika, najbolje je svakodnevno uzimati 125 mililitara jogurta sa spomenutom kulturom (Lactobacillus GG) po dva puta dok traje tretman antibioticima. Jogurt uzmite dva sata prije i dva sata poslije tablete.
Gljivična infekcija. On je idealan za liječenje gljivičnih i bakterijskih infekcija intimne zone i za sprječavanje urinarnih infekcija. Prema istraživanju iz 1992. godine objavljenom u Analima interne medicine, dnevna konzumacija LGG-a rezultira u tri puta rjeđoj učestalosti pojavljivanja candide (gljivica). Dnevno preporučena doza je najmanje 150 mililitara jogurta s Lactobacillus acidophilusom.
Imunitet:Samo dvije čaše jogurta na dan mogu uvelike povećati NIVO gama interferona, koji pomaže imunološkom sistemu čovjeka u borbi protiv mikroba.
Mršavljenje: Brojne studije su pokazale i dokazale da ishrana sa smanjenim unošenjem kalcijuma dovodi do bržeg gojenja zato što masne ćelije postaju veće i masnije. Uz dodatak jogurta ishrani ubrzava se gubitak tjelesne težine i smanjuje veličina stomaka!
Naučnici su dokazali da gojazne odrasle osobe ako uvedu tri obroka sa jogurtom bez masti – gube 22% više težine i 61% više telesne masti nego osobe koje ne unose dovoljno kalcijuma kroz ishranu. Osobe koje piju jogurt gube 81% više masti sa stomaka nego osobe koje ga ne piju.
Profesor Majkl Zemel (Michael Zemel), nutricionista sa Univerziteta u državi Tenesi kaže da je ovakva dijeta dva puta efikasnija za održavanje mišićne mase, jer kada osobe drže dijetu za mršavljenje, one žele da izgube masno, a ne mišićno tkivo.
Čaša nemasnog jogurta od 180 grama daje vam dovoljno bjelančevina, puno vitamina B12, kalcijuma, cinka i ostalih hranljivih sastojaka koje je vrlo teško naći u drugoj vrsti hrane na jednom mjestu. Jogurt ima samo 140 kalorija i vrlo je značajan u održavanju normalne crijevne flore.
Maska za lice. Mliječna kiselina spada u grupu alfa-hidroksi kiselina. Drugim riječima, kad jogurt stavite na lice on ima jako blagotvorno djelovanje da ga i najosjetljivija koža može podnijeti. Jogurt takomože ujednačiti kožu, zategnuti je i očistiti. Operite lice, nanesite tanak sloj običnog jogurta na obraze, vrat i grudi i ostavite 20 minuta. Isperite mlakom vodom. Tretman možete koristiti svaki dan.
Afte u ustima. Uzimajte dvije porcije jogurta na dan dok afte ne nestanu, a trebale bi nestati brzo.
Izgorela koža. Ako biste ublžili crvenilo i bol kože nakon previše sunca ili sunčanja, kritična područja premažite jogurtom i ostavite 20 minuta. Zatim isperite čistom mlakom vodom.
Natasa Ilic Milovac
Koliko smo svi bili svesni korisnosti jogurta mislim da niko nije znao sve ovo. Hvala Oce.
 
  

(ova tema ima 5310 poseta ) 

Pročitano: 3859 puta