MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA POSTAVLjENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CDXCIX)



   
o.Gavrilo
Crkva Samodreža, u blizini Vučitrna, Kosovo i Metohija, Srbija, posvećena je sv. Jovanu. U Samodreži se vojska cara Lazara pričestila pred Bitku na Kosovu, 1389. godine.

Na fotografiji je izgled obnovljene crkve iz 1932. godine. Juna 1999. godine, posle ulaska KFORa, jedinice UČK su Crkvu prvo zapalile, a potom potpuno uništile.
Ljubica Papric
strasno,i zalosno.
Snezana Bosnjakovic
Sveti care Lazare kosovski muucenice moli Boga za nas !!!
Tankosava Damjanovic
"ZEMALjSKO JE ZA MALENA CARSTVO, A NEBESKO - UVJEK I DOVJEKA".
Branka Rajic
AMIN SNEZANA!
Adronika Orlovic
Da su samo Samodrezu,oce Gavrilo ,pa dosta jada.Dace Gospod,opet cemo obnoviti nase svetinje,opet cemo jednog juna biti na Kosmetu.Nas Sveti Lazar Kosovski je Kosmet od neba otkupio,kako race pjesnik.
Natasa Ilic Milovac
Kada smo 1990. bili u Samodrezi bilo je zaista zastrasujuce, svuda kuce sa albanskim zastavama i dve starice u selu koje su cuvali policajci. Jedna je baka u dvoristu sahranila i muza i sina, ubili ih zlotvori. A crkva je bila zakljucana. Cast je bila i prici joj blizu. I sada placem dok pisem. Boze pomozi nam, smiluj se nama gresnima.
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo! Knez Lazar je rekao: Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku, po tome kolika je sila koja me preti, Nego po tome koliku Svetinju branim.Srbi su narod koji lako opraštaju ,hvala Bogu pa je tako .Oprostiti, da al nikada ne zaboraviti. Narod koji zaboravi i pogazi svoju istoriju nije više narod.Držim se toga : Svoje čuvaj ,a tuđe poštuj.
Sladja Maksimovic
Verujte doći će dan kada oni što sada dole vladaju neće naći mesta na kugli zemaljskoj,a mi što plačemo za našim svetinjama opametićemo se,jer 50 god.Srbija je imala zvezdu,verovala ideji jednog čoveka,a na Boga zaboravila.Sve će se promeniti kad se mi pokajemo,i još neki dogadjaji kada se ostvare u Rusiji....
Ankica Cel
Verujem i negde moja duša zna da će opet srpska zastava se vijoriti na Gazimestanu. Daće Bog!
Marica Radonjic
Narocito sa novim nam premijerom Dacicem Ivicom...neka mi oprosti Gospod za ponovno osudjivanje....veli covek,na Vidovdan onomad...mene ne zanima Nebeska Srbija,pa ponovi vise puta!!:)O,jadna Srbijo ..o jadna zemljo krvlju natopljena svetih branilaca nasih...Svetla Glavo Lazareva....sa nama ovakvima....oni su hrabro krenuli uzevsi Svete Darove i posli glavu da izgube....mi iako znamo za Tajnu,kako joj prilazimo i kakvoga srca....oce igumane,blagoslovite i prastajte.
Zorica Vujić Ex Bajin
Dok su se srpski ratnici nesmanjenom žestinom borili.
Lazar Musić skoči sa konja, priđe ranjenom vitezu i smače mu vizir.- Gospode! - uzviknu. -
Gavrilo! Crni Gaga Nikole Altomanovića.
-Ja... - proštenja vitez. -Nekada najveći dušmanin kneza Lazara... Umirem...Molim za oproštaj...- Sta je? Ko je vitez? - upita knez Lazar zaustavivši konja.- Pogledaj! - odvrati Musić- Gavrilo, desna ruka Nikole Altomanovića. Pohodio sam Kristov grob, pričestio se i ispovedio u crkvi Samodreži i evo... umirem u slavu kneza Lazara... Oprosti.- Neka ti je Bogom prosto! - tiho reče Knez praveći mačem znak krsta iznad ranjenog viteza.-I ja ti opraštam! - pognu glavu Musić. Oko usana samrtnikovih zatitra blag osmeh, a u očima bljesnuše suze. Grč smrti nije unakazio lepo lice viteza. Lazar Musić mu sklopi oči. Međutim pogled mu pade na štit. Tri bela božura isprskana krvlju, kao da su plamtela na crnom pozađu.- Duša očišćenog grešnika odlazi Bogu na istinu! - prošapta vitez krsteći se.
Dunja Neda
Kosovo je kolevka srbskog naroda,a svetinje su svetlost koja svetli i kroz ruševine!
 

(ova tema ima 5160 poseta) 

Pročitano: 4597 puta