MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA POSTAVLjENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CDXCVIII)



 
o.Gavrilo
Znamenje
Posle nekoliko dana od porođaja, kada majka i dete izađu iz porodilišta, vrši se znamenje deteta. Naime, neko od mlađih ukućana, srodnika ili komšija, odlazi kod nadležnog sveštenika, sa jednom flašom za vodu po znamenje. Sveštenik osveti vodicu, naspe u flašu, stavi u nju jedan stručak bosiljka, i daje detetu ime, koje dete nosi do krštenja. To ime se zove "ime na znamenju". Ovo se vrši u spomen, kada su malog Hrista, odneli u osmi dan u hram i kada je dobio ime. Vodica u flaši se donosi kući, i po narodnom običaju ta vodica se dodaje četrdeset dana u vodu kojom se kupa dete, ili sve do krštenja.
Adronika Orlovic
Pomaze Bog!Oce, Gavrilo,hvala puno sto pisete o nama o nasem zaboravu,(na nasu zalost).Znamenje je jedan lijep Pravoslavni obicaj,no mnogo smo lijepoga zaturili,potisnuli,usvojivsi nesto strano(kazu moderno).
Predrag Martinović
Predivan Krst, Oče. I hvala Bogu da imamo ko da nas pouči.
Mirjana Jovicic
Blagodarim o.Gavrilo za divno, kratko i jasno "slovo" o Znamenju.U "mojoj" Gornjoj crkvi za mnogo bebica dolaze po Znamenje i ta deca još u pelenama budu redovno donošena u crkvu i pričešćuju se.Sad već ima i onih koji su srednjoškolci, a tako od malena naviknuti da žive crkveno-svetotajinski - pa kad stanu u red za pričest od najmanjih do tih,tinejxera, gledam iz pevnice i jedva zadržavam suze od miline.
Ilijana Popović
Kako se određuje koje će biti ime na znamenje?
o.Gavrilo
U pravilu sveštenik određuje ime, po svetitelju koji se slavi na dan rođenja deteta.
Sladja Maksimovic
Bog mi je podario četvoro dece.Prvo dvoje nisu imali znamenje,bila sam mlada,a drugo dvoje dobili su znamenje isto kao i imena.Svo četvoro sam sanjala pre rodjenja.Deca su blagoslov od Boga Svevišnjeg,svedržitelja,slava mu,hvala i milost vavjek.Amin.
Ilijana Popović
Ako Bog da ja ću ga dobiti u decembru, pa saznadoh šta ću i kako ću kad se rodi. :)
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo! Hvala Vam što nas podsjećate na ono što smo odavno zaboravili ,ili nije imao ko da nas uputi i nauči.Vjerujem da mnogi od nas ovo i ne znaju.Hvala Vam što otklanjate naše ne znanje, i pokazujete nam pravi put!
Kaja Bozovic
Krst je sveto znamenje ,krst je spasenje.
Dragana Berak
Super oce Gavrilo sto ste nam ovo napisali,ja to uopste nisam znala,ali hvala Vam i Slava Bogu sad znam sta mi je ciniti kad budem imala djecu!
Dragana Jugovic
Pomaže Bog Oče Otac Gavrilo ... Poučno i korisno...
Miloranka Ilić
Blagoslovite oce Gavrilo , kod nas u centralnoj srbiji se to radilo i zvalo se Vodica , ja sam imala ime do krstenja ali sam nazalost zaboravila koje je bilo , vec kod moje dece to vise nije bilo moguce ... rodili se u svajcarskoj i ime se moralo znati mesec dana pre rodjenja , da bi se poslalo u rodiliste , i na socijalno osiguranje .... eto tako nazalost polako izumire nas lepi obicaj
Radojka Savić
Krst je sila i slava,Hristov krst nas spasava,...
Janko Mihajlovic
Krst je sila i znamenje ,krst je spasenje...Nada...
Natasa Ilic Milovac
Oprostite meni neznalici, ali ni ja nisam znala za znamenje. Deca su mi krstena sa 40 dana, i oboje su dobili krstena imena od svestenika, ali nismo dobili znamenje. Sad mi je zao sto nisam znala ranije, a ne znam jos mnogo toga, ali ucim. Boze daj da napredujem u ucenju. Hvala Oce. Prelep krst. Hvala Bogu na svemu,
Cvija Milićević
Hvala Bogu i o. Gavrilu na ovom objašnjenju,nisam znala za znamenje ali ću se truditi da naučim svoju decu da bi oni ako Bog da svojoj deci dali znamenje
Hadzidragana Jocic
Administrativno ime deteta nema veze sa znamenjem!Znamenje ima veze sa krštenjem,to ime se pominje do krštenja deteta a ono ime u matičnim listama sa ovim imenom nema veze.Za Gospoda smo poznati samo po tom krštenom imenu!
Marijana Boja Trivunovic
Prije osam godina kad sam rodila djevojcicu,posto sam cula za znamenje,muz je otisao kod naseg svestenika i trazio znamenje ali svestenik je rekao da to vise niko ne trazi i da majka poslije cetrdeset dana dodje u crkvu sa bebom,tako nesto...i tako je to i proslo....valjda ce moja djeca traziti znamenje za svoju djecu!!!
Stana Meseldzija
Hvala Vam dragi oče Gavrilo za sve korisno što nas poučavate-Bog dragi neka Vas čuva i nagradi svim dobrim!
Vera Stojanov
KRST JE SILA I ZNAMENJE, KRST JE SPASENJE, HVALA VAM DRAGI OĆE,NEKA VAM GOSPOD PODARI ZDRAVLJA, SVAKO VAM DOBRO DRAGI OČE GAVRILO.
Mihajlovic Sinisa
mnogo lepo izradjen krst
Dunja Neda
Hvala Vam oče Gavrilo na svemu što ste nas naučili,posetili,oporavili od zaborava.Verujte mi da sam ,na moju veliku žalost,ovu lepu vest i pouku sada tek dobila zahvaljujući Vama,dragi Oče i Gospodu jedinom koji nas je Vama uputio i koji je Vama poverio sve nas.Neka Vas Presveta Trojica čuva vavek u zdravlju i duhovnoj radosti!Amin! Bože daj!
Rajko Todorovic
SLAVA KRSTU NASEMU
Jasmina Kolompar
lepo izradjen krst da ali dali biste mogli da nam objasnite sta sve to znaci sto je na njemu?
 


(ova tema ima 8383 posete)

Pročitano: 9266 puta