MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA POSTAVLjENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CDXLXXXIX)



DEPRESIJA MUČI OKO 300.000 SRBA

o.Gavrilo
Stručnjaci ukazuju da na depresiju treba posumnjati onda kada tužno raspoloženje traje dugo i kada ništa u čemu je neka osoba uživala više ne može izazvati radost.

Psihijatri ističu i da se kod lečenja depresije ne treba oslanjati isključivo na lekove, jer oni ne uklanjaju uzrok, već na kombinaciju lekova i psihoterapije, pošto je razgovor s terapeutom važan deo lečenja.

U lečenju depresivnog poremećaja najčešće se primenjuje kognitivno-bihevioralna terapija, koja podrazumeva promenu načina razmišljanja i ponašanja.

"Prepoznavanje i primena racionalnog lečenja kod pacijenata sa anksioznim i depresivnim poremećajima je kompleksna i treba da uzme u obzir specifične podatke o pacijentu - njegove somatske i psihijatrijske dijagnoze, demografske varijable, eventualnu prethodnu terapiju, nasleđe..." kaže dr Milan Latas.

On je u izjavi Tanjugu istakao da je pri lečenju depresije i anksioznosti potrebno uzeti u obzir i uslove lečenja (hospitalno ili dispanzersko) i generalnu terapijsku strategiju i oblike lečenja koji su na raspolaganju.

"Pored toga, treba obratiti pažnji i na faktore, kao što su kliničko iskustvo terapeuta u prepoznavnaju i dijagnostici poremećaja, iskustvo sa različitim vidovima terapije, odnos pacijenata prema terapiji, neželjeni efekti, kontraindikacije za primenu psihofarmaka, efikasnost prethodne terapije", kazao je dr Latas.

Prema njegovim rečima, sve to uslovljava potrebu za edukaciju svih praktičara - kliničara, pre svega, psihijatara i lekara opšte medicine o osnovnim smernicama dijagnostike i tretmana anksioznih i depresivnih poremećaja.

(Tanjug)
Miroslav Ristić
i više možda..oče Gavrilo..nažalost..
Milica Perunovic Ivanovic
Pomaže Bog,oče Gavrilo blagoslovite.Na moju nesreću, jedan od njih već niz godina, možda opet za sreću jer da toga nije bilo, ja nebih umjela pronaći ni vrata majke Crkve, ni upoznalti vjru našu lijepu pravoslavnu, niti bih osjetila miost Božiju. Bolje mi je, bez antideprsiva sam već godinu dana. Uz molitvu i s Božjom pomoću, polazi mi za rukom da normalno funkcionišem. A to što je radost, je diskutabilno,jer sve što nam je nekada donijelo najviše radosti, kasnije nam napravi najveću žalost.
Saša Lazić
Ma za takvo stanje idealan lijek je ispovjed iskrena i detaljna svome duhovniku, ali pod uvjetom da se ništa ne zataji ma koliko neugodno bilol ( kako kaže o. Gavrilo kako nije neugodno kada se to čini pred Bogom tako neka ne bude ni ispovjedit ) ...to miče uzrok i ode depresija...
Branka Colic Schulz
Depresija unistava nasu kreativnost,spontanost nasu sposobnost da postizemo zeljene ciljeve u zivotu,da se radujemo i shvatamo sustinu naseg bica....

u ranija vremena mladi su bili zauzeti manuelnim poslovima na zemlji i oko stoke,pomagali su roditeljima,žene su radile ručne radove i brinule se oko čopora djece,danas se sve moderniziralo a ako ne radiš kazan te čeka pa opet dobro.Kad je čovjek zaokupljen poslom skoro da nema vremena za depresiju.
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo! Rad je lijek za depresiju .Uposlimo svoje ruke a naročito um, jer tako nema mjesta za posjetu nečastivog.Ljekar liječi , Gospod isceljuje!
Natasa Ilic Milovac
U ovom svetu tuznom i punom losih vesti mnogi se zaboravljajuci na Milost i Volju Bozju predaju depresiji. Zato je Bog i nasa lepa Vera Pravoslavna tu da nam da utehu, razumevanje, smirenje, strpljenje, molitve i da nam da snage da se borimo dalje. Ispovest psihijatru je zamena ispovesti duhovniku, a zasto imati zamenu kad je pravi put i nacin vec vekovima poznat i na kraju, nas trud i rad je takodje potreban.
 

Pročitano: 12056 puta