MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA POSTAVLjENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CDXLXXXV)



Sveti Jovan Šangajski i Sanfranciskanski, Šangaj

o.Gavrilo Od 1935. do 1949. godine sv. Jovan Šangajski i Sanfranciskanski je bio episkop u Šangaju. Iz tog perioda je ova fotografija, na kojoj je sv. Jovan Šangajski uslikan zajedno sa štićenicima Sirotišta sv. Tihona Zadonskog. To sirotište, za siročad i napuštenu decu, svetitelj je otvorio uz pomoć ruskih hrišćanki koje su tada živele u Šangaju. Kako piše u žitiju sv. Jovana Šangajskog, u početku je u sirotištu bilo osmoro dece, a kasnije je tu nalazilo utočište i do sto siročadi odjednom. Sve skupa, sirotište je udomilo oko 3500 dece. Sveti vladika je sam sakupljao bolesnu i izgladnelu decu po ulicama i mračnim budžacima šangajskih sirotinjskih četvrti.

Predrag Tufegdzic Hristos se rodi! Hvala vam o.Gavrilo na ovoj divnoj fotografiji:), pretpostavljam da su ovo deca iz sirotista koje je Sv.Jovan osnovao?



Milos Kovac
Koliko dusa spaseno i na put ljubavi i istine izvedeno...<<sveti vladika je sam sakupljao bolesnu i izgladnelu decu po ulicama i mračnim budžacima šangajskih sirotinjskih četvrti.<<Predivna slika slicno je radio i sveti Jovan Kronstatski. Hvala oce na predivnoj Fotografiji koja sama govori toliko toga !!!


Predrag Tufegdzic Kada sam video fotografiju, ozivela su u meni osecanja koja sam doziveo citajuci zitije sv.Jovana:), jos jednom vam puno hvala!



Saša Lazić Eto ispunjavanje Zapovjedi ljubi bližnjeg svoga i kako je sv. Jovan za života svoju svetost pokazao...to je ono što ovom svijetu treba i u tome je pobjeda...



Radomir Vucic
Ova slika i kratko podsjećanje oca Gavrila govori o sirotištu, ali ona govori mnogo više; o jednom planetarnom žitiju od dalekog Istoka do krajnjeg Zapada. Život sv. Jovana Šangajskog, istorija njegove porodice, njegovih ovozemaljskih djela koja prelaze granice, rubove i zarubežja zamisli, njegov planetarni ( globalni) put u posebnom istorijskom vremenu, otkrovenje izgubljenih, kako siročadi, tako svetaca - toliko je to sveobuhvatno i obogaćujuće da se čini da je u sebi objedinio više svetačkih obrazaca u jednoj ličnosti. Istovremeno on je svetac i posljednjih vremena i nagovještava milenijumski obrt čiji smo upravo svjedoci.

Mirjana Grbić Mir Božiji ! Hristos se rodi ! Sveti Jovane Šangajski i Sanfranciskanski , moli Boga za sve nas ! Pozdrav iz Kule ocu Gavrilu, kao i ocu Teofanu,Marku i Vasiliju !
 

Pročitano: 4260 puta