MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVE TRI NAJVEĆE RELIGIJE DAJU OPCIJU MOLITVE PUTEM NETA



Otac Gavrilo Vučković, iguman manastira Lepavina u Hrvatskoj, poznat je po tome da koristi savremene tehnologije

Molitve na mobilnim telefonima su dobar potez Srpske pravoslavne cvrkve, ali samo ako vernicima ne zamene odlazak u crkve i džamije i kontakt sa drugim vernicima i predstavnicima verskih zajednica. Islamska zajednica i Beogradska nadbiskupija smatraju da je neminovno okretanje savremenim tehnologijama.

MODERNIZACIJA - Srpska pravoslavna crkva pre nekoliko dana napravila je iskorak u komunikaciji sa građanima besplatnim aplikacijama koje omogućavaju pristup knjigama sa molitvama.

Prezviter Aleksandar Đakovac kaže za „24 sata” da je potez SPC primer dobre upotrebe novih tehnologija, koje od davnina mogu da budu korišćene na dobrobiti ili na štetu čoveka. On ističe da nove tehnologije olakšavaju komunikaciju, a SPC treba da sebe učini dostupnom, da se prilagođava jezicima koji se koriste danas.

- Mladima je bitan način komunikacije i Crkva je rešila da to iskoristi. Bilo bi loše da to zameni lični odnos, ali može da bude pomoć vernicima ili onima koji žele to da postanu - navodi Đakovac.

On smatra da Crkva ne sme da podlegne potrošačkom društvu, gde je sve instant, a ne treba da govori ni arhaičnim jezikom.

- Sve na kraju treba da bude u svrhu propovedanja jevanđelja - zaključuje glavni i odgovorni urednik „Pravoslavlja”, novina srpske patrijaršije.

Velečasni Milutin Novaković, sekretar beogradskog nadbiskupa i kancelar Beogradske nadbiskupije, navodi da je papa Benedikt XVI podržao savremena sredstva komunikacije - Fejsbuk, Tviter, Jutjub.

- Crkva mora da ide u korak sa svetom, ali sve u meri dok se ne ugrožava dijalog između dve osobe, da se ne dođe do toga da čovek komunicira sa uređajem. Suština je pomoć komunikaciji između ljudi, a ne njena zamena - ističe Novaković.

Beogradska nadbiskupija se obraća mladima preko porodice, to je prvi izvor informacija, zatim i veronaukom, a i preko interneta se mogu u svakom trenutku saznati sve potrebne informacije.

U Islamskoj zajednici ne sumnjaju da je SPC našla pravu meru u pravljenju aplikacija za čitanje molitvi. Reis-ul-ulema Islamske zajednice Adem Zilkić smatra da bi islamske molitve mogle da budu edukativne preko mobilnih telefona, ali ne mogu da zamene čoveka. To je dobro u obrazovne svrhe, da se pruži informacija.

- U islamu je to drugačije, molitve su svakodnevne, pojedinačne ili grupne. Čitanje molitve sa mobilnog telefona bi moglo da samo ispoštuje formu, ali ne i suštinu - navodi Zilkić za „24 sata”.

Veroispovesti u Srbiji
pravoslavci 84 odsto
rimokatolici 5,48 odsto
muslimani 3,2 odsto
protestanti 1 odsto
*popis 2002.

Autor: V. Spasić 29.12.2011.

Izvor: http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/sve-tri-najvece-religije-daju-opciju-molitve-putem-neta/23817.phtml

Pročitano: 6340 puta