MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA POSTAVLjENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CDXLXXIII)



ŠTO SE TIČE RELIGIJE, MOŽEMO U EU

o.Gavrilo Odnos prema religiji u Srbiji nije značajna prepreka opredeljenju za ulazak u Evropsku uniju uprkos relativno niskom poverenju većine ispitanika prema njoj.

To pokazuju rezultati istraživanja o religioznosti građana Srbije i odnosa prema procesu evropskih integracija.

Istaživanje je od jula 2010. do februara 2011. godine obavljeno na ideju Hrišćanskog kulturnog centra uz moralnu i finansijsku podršku nemačke Fondacije "Konrad Adenauer" i Centra za evropske studije iz Brisela.

Prema danas predstavljenim rezultatima, 64,9 odsto ispitanika smatra da priključenje Srbije Evropskoj uniji neće dovesti do gubitka verskog i nacionalnog identiteta, dok 22,9 odsto ispitanih građana Srbije smatra suprotno.

Istraživanje je pokazalo da 19 odsto stanovnika Srbije pravoslavne veroispovesti ima veliko ili veoma veliko poverenje u Evropsku uniju, dok je taj procenat drugačiji kod pripadnika drugih veroispovesti, pa tako u EU potpuno ili delimično veruje 34 odsto katolika i 50 odsto protestanata.

Verski dijalog podržava 50,9 odsto pravoslavnih i 48,9 evangelističkih i protestantskih ispitanika.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je da istraživanje briše mnoge stereotipe kada je u pitanju religioznost građana i njihov odnos prema procesu evropskih integracija.

"Istraživanje upućuje na zaključak da pripadnost verskoj zajednici nije u negativnoj korelaciji sa spremnošću Srbije na evropske integracije", rekao je Simić, ukazujući i na podatak da verski dijalog ima snažnu podršku.

Profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Radovan Bigović rekao je da evropske integracije i globalizacija nisu ideje koje su tuđe Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Za pravoslavnu crkvu Evropa predstavlja određeni duhovni uzrast hrišćanstva.. podrška crkve EU nije politički akt, već duhovna odgovornost", citirao je Bigović episkopa Anastasije.

U diskusiji o ovoj temi učestvovali su predstavnici verskih zajednica u Srbiji, i svi su učesnici istakli važnost međuverskog dijaloga i zajedništva.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da EU želi da se proces proširenja nastavi i da će o kandidaturi Srbije biti reči ponovo u martu.

On je istakao da ga raduje podatak da 50 odsto građana Srbije pozitivno ocenjuje pristupanje Srbije EU.

13. decembar 2011.

http://www.mondo.rs/s227265/Info/Hronika_i_Drustvo/Sto_se_tice_religije_mozemo_u_EU.html

Sanja Vujovic Sto se mene tice,ne bih u EU.



Aleksandra Zivkovic
A da li je tacno da moramo u ekumenizam da bi usli u EU????



Predrag Trkulja
Nas niko neće ni pitati,da li će Srbija u EU ili ne,ali onih 22,9%,je oprezno i njima u svakom slučaju treba vjerovati,jer možda njih većina ima iskustvo u EU,pa "žežen kašu ladi",jer ona većina i nije izašla iz Srbije (nažalost,ali je tako),pa i ne zna kako izgleda biti Hrišćanin u EU,u svakom slučaju vjera u EU kod prosječnog građanina (seljaka) i nije toliko popularna,pogotovo kod mlađe populacije,pa čovjek kad započne temu istog,ispada da je "to mlaćenje prazne slame",za tog evropljanina. Možda svojim komentarom ispadam kao opozicionar,ali zaista je takvo stanje stvari.

Predrag Trkulja Kad sam rekao "žežen kašu ladi",pa iza toga trebalo bi da stoji 77,1%,da nebi došlo do nesuglasica....



Dusko Brankovic
Ma narod je zaveden , evo ja zivim vise od 20 godina u evropi pa nisam nista pametno i lijepo jos vidio.Bice mi drago da se ispuni i taj san moga naroda, ali ubedjen sam da ce doci do razocarenja.Treba ljude uciti da sreca ne dolazi sa vana vec od njih samih,sa vjerom u boga i bliznjeg svoga...


Vladan Mašić
Video sam ja lepotu EU u Grčkoj,neka hvala, ništa lepo i ništa posebno pametno.Bravo Duško.



Radojka Savić
Ja sam sretna sto Srbija nije dobila status kandidata,i daj Boze i da ga ne dobije! Nevidim u toj Evropi neko dobro,nudi nam se clanstvo a oni postavljaju uslove,to mi je tolika suprotnost za mene licno neshvatljiva,onda sve je to politika i naravno ide na stetu nasu a oni to mislim na Evropsku Uniju prikazuju kao nasu dobit,mozda ja i nisam u pravu i ne razumijem to dobro al stvarno imam negativan osjecaj prema tome.


Drago Savcic
a draga braćo srbija će u evropsku uniju, al treba da prizna nezavisno kosovo iko zna čega sve da se odreknemo pa takvi nevredni nikom netrebamo



Dušan Stanić
Pomaze Bog . EU nije prvi put da se narodi ujedinjuju, istorija je puna primera ! Neka nam je Bog na pomoci !!!



Jovan Hrnjakovic
‎,,Nije predvidjeno da mi ikada budemo clanica evropske unije, da srbija ikada bude ravnopravna... predvidjeno je samo da budemo -,, prisajedinjeni clan kolonije,, kojoj ce oni da kroje kapu, koja nece imati nikakvog prava: ni prava glasa, niti ista.., o tome se radi .


Vladimir Pudar
A šta bi na to rekao Sveti Savo, Sveti Vladika Nikolaj Žički, Sveti Ava Justin Ćelijski... Pustite vi Profesora Bigovića i Atanasija Jeftića... znamo mi dobro ko su oni i u kakvu duhovnu propast nas vode. Oprostite Oče, nije primereno da sugerišete i lobirate ovim postovima za eu. Mi u vas imamo veliko poverenje zato nam nemojte iznositi političke stavove, već nas vodite putem Svetoga Save.


Rada Adamovic Samo što se tiče religije,a zbog drugog NE.



Stana Meseldzija
Pomaže Bog oče Gavrilo-svako dobro od Gospoda. Moje mišljenje: mi smo u Evropi odavno ali ostale ne bi primili baš u našu uniju-neka nas ostave smirom da molimo se Bogu kako su nas naši učili Sveti Oci volimo sve ljude i dobro došli dobronamerni a šta sa onima koji nas hoće ugroziti-ostaje i za njih da se molimo da Bog dragi razuma svima podari pa ako ne može u zajednici može jedni pored drugih u slozi da živimo.


Marko Radosavljević
pomaže Bog draga bračo i sestre. Pre ulazka u EU Srbski narod mora da nadje rešenje za Kosovo. Nemislite valjda, da če 20 i kusur evropskih država koje su priznale nezavisnost Kosova reči: Izvinite, mi smo pogrešili jer smo priznali nezavisnost Kosova. Iako trenutno stanje godi samo onima koji sada dobro žive. Gde smo? Ni na nebu ni na zemlji...


Branko Manojlovic
koja EU," ali metar moga sela amerika cela"



Saša Lazić
uvjet za dobit status kandidata je da Srbija prizna Kosovo a navodno je Tadić odbio..velike se tu igre igraju.



Jovana Čonjić
Ja ne vidim nikakvu vezu izmedju religioznosti i odnosa prema Evropskoj uniji..kakva je veza izmedju duhovnosti i politike? I zar bi trebalo da postoji..Sto ne bi usli u EU ako ce to ekonomski popraviti zemlju i eventualno omoguciti nova radna mjesta za ljude ili sta vec. Mi svoju vjeru treba da cuvamo nezavisno od Evropske unije i dal smo u njoj ili nismo.. Al bih ja rekla da Pravoslavlje nije ni ovako,bez Evrope, "popularno" medju mladima, a i starijima,inace bi crkve bile prepune ..nije nam EU kriva reklo bi se

Branko Manojlovic njemci su priznali sve svoje saveznike iz 2. sv. rata i skoro svi su u EU



Dragana Berak
Nama je bitna nasa vjera pravoslavna, bez obzira da li smo u EU ili ne, a ako je uslov za ulazak u EU gubitak nase svete zemlje Nemanjica, onda bolje da nikad ne udjemo u EU. Nije ni nasoj pravoslavnoj braci u Grckoj EU nista dobro donijela, pa ne vjerujem da ce i nama !


Radomir Vucic
Nije riječ samo o materijalnoj dobrobiti. EU se može posmatrati kao politički izraz jednog višeg civilizacijskog koncepta sa svojim vrijednostima (evropske vrijednosti kao npr. ljudska prava, pravna država itd). Ujedno te vrijednosti Evrope i Zapada uopšte se predstavljaju i kao univerzalne vrijednosti i dostignuća. U tekstu se kaže da u fundamentima EU ima svoju ulogu i hrišćanstvo što je tačno.
U tom smislu poznat je pojam protestantske etike koja je ishodište radne etike i ekonomskog napretka na Zapadu. Ako je globalna civilizacija iznikla iz judeo-hrišćanskih korjena, onda je jasno da i EU ima te korjene. Nedavno je rimski Papa u njemačkom parlamentu izjavio da je uzrok krize u Evropi i globalne krize uopšte u  presjecanju niti koja vezuje same izvore globalne civilizacije sa njenim hrišćanskim, pa čak i nekim antičkim korjenima, te da npr. negativne pojave kao ekstremistički pokreti su uzrokovani duhovnim i idejnim vakumom koji danas na Zapadau postoji. Sekularizovani Zapad ne nudi više duhovnu utjehu, a ona je jedan od osnovnih ljudskih motiva.

Nudi samo formalizovani obezličeni sistem života, poslovanja itd. U tom govoru rimski papa je apelovao ka vraćanju duhovnim izvorima. E, sad na stranu sve ovo. Postavlja se pitanje kakvu ulogu pravoslavno hrišćanstvo u svemu tome ima i da li pravoslavni narodi mogu u procesu evropskih integracija koje su dio jednog šireg globalno integrativnog procesa da igraju neku ulogu.U Evropskoj Uniji koja je prvo nastala kao ekonomska zajednica i koja za svoju prasliku ima lik Kara Velikog pozicija pravoslavnih naroda koji baštine vizantijsku kulturu i političkih zajednica koje su na njihovim teritorijama stvorene nije sigurno prvorazredna, jer u ovom kontekstu djeluju inferiorno kao statisti u pozorišnoj predstavi. S druge strane ako se Srbija odrekne tzv. evropskog puta, postavlja se pitanje da li samu sebe izbacuje iz istorije. Konkretno se postavlja ne samo ekonomsko pitanje, već i pitanje npr. koju će istoriju učiti djeca u školama ako slučajno Srbija uđe u EU. Kako će se interpretirati npr. događaji 1914.,1941.-1945. ili raspad Jugoslavije. To, kako će se interpretirati istorija odrediće identitet budućim generacijama. Već danas vidimo da se na Balkanu u novokomponovanim postjugoslovenskim državama istorija različito tumači i uči. Pozicija Srbije, ako uđe u EU biće takva da srpske elite se neće moći izboriti za svoje viđenje istorije, ekonomije, društva nego će epigonski ponavljati zadate teme, pa će tako djeca učiti u školi jedno, a kući s koljena na koljeno će se u najboljem slučaju prenositi nešto drugo. To je pozicija podjeljene ličnosti možda slična poziciji jednog Jevreja u Evropi do sredine 19.vijeka. Ovaj tekst, koji je gore naveden pokazuje jedno anketno istraživanje i ne govori puno o dubljim dilemama za i protiv tzv. evropskog puta, ali je dobar da podstakne na razmišljanje koliko odgovorno i duboko uopšte razmišljamo i diskutujemo u javnosti o temi koja određuje našu buduću sudbinu. Karađorđeva Srbija je nastala na valu društveno-političkog pokreta koji je došao sa tadašnjeg Zapada kao posljedica revolucije u Francuskoj. Cijela novija srpska nacionalna istorija je vezana za Zapad, ali duhovni segment koji je zasnovan na vizantijskim korjenima i koji je osnova srpskog duhovnog i nacionalnog identiteta je ostao nekako po strani i van svijesti i u sklopu prosvetiteljstva nije čini se igrao veću ulogu .

Posljedice tih istorijskih eksperimenata i nedopričanih priča se osjećaju do danas i tu treba tražiti pravi uzrok srpskih katastrofa. Pozicija evropskih muslimana u svemu ovome je još gora, jer se stiče neki utisak da predstavljaju kao nekog daljnjeg rođaka iz vremena Avramovog koji se zagubio u pustinji i sad kad je "kuća" sagrađena traži neko svoje pravo. Sekularizovana Turska je najbolji primjer za to. Protestanti i rimokatolici s naših prostora donekle se mogu identifikovati sa evropskim putem, jer imaju na prvi pogled evidentniju logičku vezu sadašnje Evrope sa protestantskim odnosno rimokatoličkim duhovnim korjenima, ali dramatični apel Benedikta XVI u njemačkom paralmentu govori da ni na samom Zapadu više duhovni, pa time ni svaki drugi kontinuitet osiguran. Zato svođenje ove diskusije u Srbiji o sudbonosnom putu ka Evropi ili ne, na nivo političkih slogana i jednostavnih formula "I Kosovo i Evropa", "Evropa nema alternativu" je prilično nedogovorno i možda ima iskaznu vrijednost samo za šačicu ljudi, ali se ovdje radi o sudbini nekoliko miliona ljudi i njihovih potomaka. Kada Isak Asijel sugeriše da je potrebno naučiti i poznavati svoju vjersku kulturu, pa onda i druge da bi se neke dileme riješile,to djeluje kao divan san i ideal, ali nivo dosadašnjih diskusija nudi tek najosnovije polazne tačke za ostvarenje tog sna.

Natasa Ilic Milovac Prevelika prica oko EU, ona je davno prestala biti ono sto je bila pocetna prica - ekonomska, monetarna i carinska unija. Postala je sila koja "deli pravdu" i "udara packe neposlusnima" i uci nas "civilizaciji". Puna su nam usta i glave prica o pravima, toleranciji, demokratiji, nenasilju.... a u praksi sve obrnuto. Kroz projekte EU se finansiraju razlicite "nevladine organizacije" koje cineci od nas necivilizovanih "civilno drustvo". Licemerstvo na svakom koraku. Neokolonijalizam cveta. No, ne treba zaboraviti da zemlje EU ipak nose radnu i drugu disciplinu i o tome treba uciti. A mi, dok cuvamo veru cuvacemo i svoj identitet, a ozbiljno je ugrozen. No moramo biti svesni da im nasa vera nije mila i stoga je i sve vise prica o ekumenizmu. Ta prica nije nova, ponavlja se u istoriji. Jedino sto sve manje nasih ljudi zna istoriju. Neka nam Gospod Bog da snage i mudrosti da izdrzimo i donesemo prave odluke i sacuvamo ime, obraz i dusu.

Nenad Badovinac Mozda bi Srbija puno pozitivnog naučila od EU s obzirom da Srbiji treba bolja organizacija svih javnih sektora zivota, bolja organizacija svih drzavnih institucija.. Ili se možda ipak Srbi mogu i sami bolje organizovati kao narod i bez te EU.


Vladimir Pudar
Samo da nas oni ne uče o "CIVILIZACIJI " jer ako je od njih budemo učili, moraćemo da bombardujemo druge zemlje, da im ubijamo decu na spavanju, da im rušimo mostove...................... A sve to "nema veze sa Religijom" E ima! Braćo i sestre i te kako ima!!!


Snezana Miljkovic
‎,,Ne stajemo ili nestajemo na putu za EU?,, kako NEKO skoro napisa... Ionako smo se otuđili od svega našeg izvornog i jedino pravog, otuđili od sebe... Po mom mišljenju, Evro Azijska Unija,Rusija i blagoslov Crkve jesu nada za povratak pravim vrednostima..

 
 

Pročitano: 6100 puta