MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

VERNICI NE VERUJU EU, ALI SU ZA PRIKLJUČENJE




Oko 65 odsto ispitanih ne plaši se da će ulaskom u Evropsku uniju izgubiti verski i nacionalni identitet

Religioznost i evropske integracije ne isključuju se, zaključak je istraživanja koje je, između ostalog pokazalo, da 54 odsto građana Srbije podržava ulazak u Evropsku uniju, od čega se njih 89 odsto izjašnjavaju kao tradicionalni vernici.

Poverenje u Evropsku uniju, međutim, iskazalo je tek 19 odsto ispitanih, ali je još manji procenat onih koji veruju NATO-u, medijima ili političkim strankama. Rezultati istraživanja „Religioznost u Srbiji i proces evropskih integracija” koje je uradio Hrišćanski kulturni centar uz podršku Fondacije Konrad Adenauer i Centra za evropske studije, a u kojem je učestvovalo 1.219 anketiranih, pokazali su, takođe, da se 65 odsto ispitanih ne plaši da će ulaskom u Evropsku uniju izgubiti verski i nacionalni identitet. Srbiji je u Briselu priznat napredak u evrointegracijama, rekao je Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, na jučerašnjem predstavljanju rezultata istraživanja.

– EU je politička i ekonomska zajednica, ali i zajednica koja neguje vrednosti tolerancije i mira, koje neguje i crkva, pa zato postoji saglasnost između evropskih integracija i vere – rekao je Dežer.

Rezultate istraživanja komentarisali su i predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, čiji su vernici učestvovali u njemu. Evropske integracije nisu strane crkvi jer sva dela Božja imaju univerzalno i globalno značenje, rekao je protojerej-stavrofor Radovan Bigović, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

– Pod krov crkve mogu da stanu svi narodi, sva plemena sveta, a još 1992. godine poglavari pravoslavnih pomesnih crkava poručili su da pozdravljaju hod Evrope ka njenom jedinstvu, ali i podsetili da je i hrišćanstvo učestvovalo u formiranju tog jedinstva. Crkva je, međutim, protiv integracija koje znače asimilaciju, monopolizam – istakao je otac Radovan Bigović.

Veća jednakost među ljudima i njihova svest o potrebi da na taj način gledaju one koji žive oko njih može se postići ako se ojača i dobro razradi socijalno učenje crkve, smatra beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

– Treba zajedno da razgovaramo kako ćemo razviti socijalno učenje crkve, koliko možemo da utičemo na socijalnu pravdu i veći angažman naših vernika u društvu. Kritični trenutak u kojem se Srbija nalazi posle odlaganja odluke o kandidaturi, može biti poziv za sve nas da intenziviramo razgovor i da crkve i verske zajednice pokušaju da rade na objedinjavanju – istakao je nadbiskup Hočevar.

– Na evropskom kontinentu, sa hrišćanima već vekovima žive muslimani, pa je vreme da islam prestane da bude strana, istočnjačka religija – rekao je glavni imam beogradski Mustafa Jusufspahić, dodajući da Islamska zajednica Srbije oseća Srbiju kao svoju zemlju i da bi zajedno sa svojim komšijama trebalo da učestvuje u evrointegracijama.

– Imamo veliki potencijal jer ovde postoji otvorenost za dijalog koja nije stvar političke kalkulacije, već tradicije, pa imamo plodno tle da to produbimo, ali prvo treba dobro da upoznamo sopstvenu religiju i tradiciju, zatim veru onog drugog, pa da pristupimo procesu evropskih integracija – smatra glavni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji, Isak Asiel.

J. Čalija
objavljeno: 14.12.2011

Izvor: http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Vernici-ne-veruju-EU-ali-su-za-prikljucenje.lt.html

Pročitano: 3965 puta