MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PROTOJEREJ PAVEL VELIKANOV: INFORMACIONA DELATNOST JE DIREKTNO POVEZANA S MORALNOM ODGOVORNOŠĆU




9. septembra u Hramu Hrista Spasitelja je održana redovna sednica komisije za pitanja informacione delatnosti Crkve i odnose s SMI, Međusabornog prisustva Ruske Pravoslavne Crkve. O čemu se vodila rasprava na tom skupu, ispričao nam je sekretar komisije protojerej Pavel Velikanov, prorektor MDA za naučno-bogoslovski rad, glavni urednik „Bogoslov.ru“.

- Oče Pavel, ispričajte, molim Vas, o čemu se raspravljalo na sednici?

- Na redovnom zasedanju Međusabornog prisustva za informacionu delatnost Crkve, raspravljalo se o pitanjima vezanim za taktiku razrade završnih dokumenata o principima i organizaciji informacione delatnosti Ruske Pravoslavne Crkve. U okvirima tog rada, odlučeno je da se sledeće godine održi – počevši od decembra tekuće godine – šest tribina (seminara), koji će se provoditi u raznim gradovima Rusije, s privlačenjem širokog kruga, kako crkvenih, tako i svetskih eksperata.

Glavni zadatak ovih skupova – široka diskusija o pojmovima, kao što su „informacija“, „politika informisanja“, „informaciono društvo“, „medijski prostor“. Danas, kako su pokazale prethodne naše sednice, ne postoji jedinstvena predstava o tome, šta je to informacija i tim pre o tome, kakva je veza informacione delatnosti SMI i crkvene delatnosti.

Kao posebna tema, raspravljalo se o primeni takvog iskustva od strane Ruske Pravoslavne Crkve, tih dostiženja, koja postoje kod drugih Pravoslavnih Crkava, kod Rimo-katoličke crkve, pošto tamo, takođe, udeljuju veliku pažnju pitanjima informacione delatnosti. Predložena je organizacija niza događaja, koji će omogućiti ne samo dobijanje ekspertske ocene, veći i upoznati sve sa iskustvom tih specijalista, od kojih zavisi to, kako danas Crkvu predstavljaju sredstva masovnog informisanja. Posle toga ćemo moći da shvatimo, koliko su ta iskustva i pristupi prihvatljivi za nas.

- Na tim tribinama će se raspravljati o pitanjima veće otvorenosti Crkve prema sredstvima masovne informacije?

- Sigurno će jedno od pitanja biti i pitanje otvorenosti informacione delatnosti, kome se posvećuje posebna pažnja od strane naše komisije. Pri tome, treba razumeti da otvorenost ne podrazumeva formalni prilaz, jer informaciona delatnost – to je delatnost direktno povezana s moralnom odgovornošću. Zato bih se odmah ogradio od formalnog shvatanja otvorenosti, kao nekontrolisanog pružanja dostupa apsolutno bilo kojoj informaciji.

Po mom mišljenju, danas je mnogo važnije govoriti, pored otvorenosti, i o definisanju ciljeva infromisanja. Infromacije nisu samo neka svedočenja o nečemu, ona su svedočenja koja su adresovana konkretnom čoveku i koja prouzrokuju određenu njegovu reakciju posle primanja tih informacija. Zbog toga ovde moralna odgovornost ima čak i najveći prioritet. O tome, na koji način će to biti opisano u završnom dokumentu, mi ćemo govoriti na našim sednicama sledeće godine.

- Vi govorite i o ekspertima koji će učestvovati na tim seminarima. Ko su oni?

- Važno je da na svim skupovima, koji se održavaju u okviru javne diskusije o informacionoj delatnosti Crkve, uzimaju učešće ne samo ti eksperti koji dele pozicije zvaničnih crkvenih SMI, već i ti koji se nalaze na drugoj strani i predstavljaju izvore provokativnih, ponekad ne sasvim realnih publikacija. To je neophodno zbog toga da bi diskusija bila plodotvorna i da bi mogli da se približimo tim opštim tačkama, oko kojih se može graditi politika međusobnih odnosa.

Pored toga, očekujemo dolazak eksperata iz drugih Regionalnih Pravoslavnih Crkava, koji će nam govoriti o tim problemima, s kojima se Crkva danas susreće u drugim zemljama, na primer, u Grčkoj (skandal oko Vatopedskog manastira koji dugo traje i ima širok odjek u društvu). Za nas je važno da razumemo – čime se rukovodi informaciona služba Grčke Pravoslavne Crkve, na kakav način Crkva štiti sebe u okvirima informacione kampanje, usmerene na njenu diskreditaciju.

Takođe, očekujemo dolazak eksperata-specijalista iz Vatikana, Amerike, Rumunije i niza drugih zemalja, gde se vodi aktivna informaciona delatnost hrišćanskih crkava.

Prevod sa ruskog S.M.
2 decembar 2011 god.

izvor teksta: http://www.mpda.ru/site_pub/576868.html

Pročitano: 5248 puta