MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MANASTIRSKI SAPUN ZA BEBE SA KOZJIM MLEKOM I ČOKOLADOM



Mini pravoslavni sajam manastirskih proizvoda u kutku hola Doma sindikata
(Foto Z. Kršljanin)

Melemi, travarice, čajevi, med, grnčarija, haljine, nakit, knjige, ikone, kadionice delić su ponude na sajmu manastirskih proizvoda

Mir, gostoprimstvo, posluženje i reči dobrodošlice dočekaće svakog ko kroči na mini pravoslavni sajam manastirskih proizvoda, u kutku hola Doma sindikata. Smotra, upriličena sa mnogo ljubavi, otvorena je da bi se javnosti predstavile korisne i ukrasne rukotvorine, lekoviti preparati i čajne mešavine, melemi, umirujuća miomirisna ulja, nesvakidašnji napici koji se spravljaju s blagoslovom i uz molitvu. U prestonički hol stigli su „dragulji” manastira Prohor Pčinjski, Končul, Đurđevi Stupovi, Visoki Dečani, Ćelija Piperska, Čokešina, Fenek, Lešje, Katun, Sukovo, Sopoćani...

Na tezgama gužva. Tiskaju se grnčarija, knjige, ikone, kadionice, sveće, svećnjaci, privesci, brojanice. I mlađi i vremešni znatiželjno zapitkuju čemu služe mešavine sušenih trava, losioni, tonici, gelovi načičkani na stolovima. Zagledaju sa Ostroga donesene čajeve za mršavljenje, protiv oboljenja prostate, domaće travarice. Damsko oko ne preskače dela rukodelja manastira Duljevo: prirodne dečje sapune sa kozjim mlekom, lavandom, majčinom dušicom, cimetom, čokoladom i ruzmarinom, ali i anticelulit sapune sa karanfilićem, pčelinjim voskom i mlevenim zrnima kafe.

– Monografija i vino Dečana, sveće, med, rakija Sopoćana i tamjan iz manastira Sukovo, to je na mojoj listi za kupovinu – pokazujući pune kese kaže Aleksandar Mihailović, sveštenik iz Požarevca.

Osim po kvalitetu, pojasnili su prodavci, tamjan iz Sukova znan je po 15 različitih mirisa. Jasmin, ruža, čempres, gardenija, ljubičica, zumbul, jorgovan samo su neki od njih. Biraju posetioci. Listaju knjige o životu monaha i monahinja, raspituju se šta je „Vodič za pojce”, kupuju „džepne” ikonice, dive se crkvenim barjačićima optočenim zlatovezom. Mogu da priušte jastučiće iz manastira Končul opšivene sitnim vezom. Nisu skupe ni kreme za ruke i lice od voska, maslinovog i eteričnog ulja bosiljka spravljene u Đurđevim Stupovima.

Preparati „Stefalaz” – melem za otvorene rane, gel za otklanjanje akni, losion za čišćenje kože i kantarionovo ulje po receptima sestrinstva manastira Ćelija Piperska – privukli su mnoge radoznalce.

– Došla sam po manastirske meleme, jer isceljuju, i med zato što je najzdraviji. Razmišljam da uzmem i biljne kapi za smirenje, bolje su od sedativa – uverena je sugrađanka Gordana sa Vračara.

----------------------------------------------

Drvo u nakit pretočeno

Devojke su se rojile oko tezge sa vezenim, pletenim, šivenim haljinama, ešarpama, šalovima, džemperima, kapama... Razgledajući garderobu, komentarisale su da večno moderni motivi narodne nošnje i ručni radovi vrede više od cene po kojoj se prodaju, pa im zato i privlače pažnju. 

Ništa manje dopale su im se i nesvakidašnje ogrlice, medaljoni, narukvice i prstenje od drveta. U nakit su pretvorene grane kedra, javora, trešnje, kruške, šljive, tise, lešnika u Kreativnoj radionici starih zanata u okviru udruženja „Sito”, koje je organizator sajma manastirskih proizvoda.

M. Simić-Miladinović

objavljeno: 07.11.2011.

Izvor: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Manastirski-sapun-za-bebe-sa-kozjim-mlekom-i-cokoladom.lt.html



KOMENTARI NA POSTAVLJENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU


Nada Petrovic Blagojevic DIVNO



Danijela Marinković
Koliko traje sajam? Predivno



Tanja Milosevic
Predivno...Ko god je u mogucnosti,trebao bi posetiti ovaj sajam...Dar od Gospoda....



Beba Djuricic koliko traje sajam i hoće li biti svake godine sedmog novembra



o.Gavrilo
Ako ste iz Beograda mogli bi ste otići do Doma sindikata za dla programa mini sajma Mini pravoslavni sajam manastirskih proizvoda u kutku hola Doma sindikata



Spomenka Sladoje Petrovic
Sajam traje do 20. X, a dogodine da li ce biti, nadajmo se da hoce ako Bog da!



Slavica Radjevic
Hvala Gospodu,na daru,pokazati bogatstvo i umece manastirske rukotvorine,proizvode koji su blagosloveni,svako ko moze bilo bi dobro ,posetiti sajam!



Katarina Jurković
Hvala...jel ste mislili da ovaj mini sajam traje do 20.XI??



o.Gavrilo Sestro Spomenka, hvala na obavesti. Ja mislim da ovaj sajam svakako treba podržati. Odlična je ideja da i manastiri, odnosno monasi i monahinje imaju jednom u godini ovakav sajam na kome bi se mogli izložiti isključivo manastirski proizvodi i rukotvorine. Samo neka ja sa blagoslovom Crkve, pa da bude svima na korist.


Katarina Jurković daj Boze da uvek bude ovako divnih i neophodnih sajmova! bas se radujem...



Dragana Jugovic
Pomaže Bog Oče Gavrilo. Prelijepa i radosna vijest, nadam se da će i u Republici Srpskoj biti prilika da se organizuje sajam .



Milena Puaca
Slava Bogu, da Gospod pomogne da se sajmovi odrzavaju i u drugim mjestima na korist manastirima i mirjanima.




(ova tema ima 11233 poseta )
 

Pročitano: 5880 puta