MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

BRATSTVO MANASTIRA LEPAVINE, 9. IX 2011 god.



 
o.Gavrilo VISOKOPREPODOBNI ARHIMANDRIT - Gavrilo (Vučković) iguman Manastira Lepavina
 
Arhimandrit Gavrilo (Vučković) stupio u manastir za iskušenika krajem aprila 1961. godine. Rođen 23/10. maja 1944. godine u selu Duboka, opština Kučevo (kod Požarevca) od oca Dušana i majke Dušanke. Svetovno ime Bora. Prvi manastir Tuman, pa Rajnovac. U manastiru Preobraženje bio je polaznik monaške škole.
 
Zamonašen je u rasu na Veliku subotu 1964. godine u manastiru Rakovici. Čin postriga izvršio episkop Sava moravički, sada šumadijski, a priveo arhimandrit Milutin, kasnije episkop timočki, po završetku Bogoslovsko-monaškog seminara školske 1963./64. godine. Po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Germana, iste godine odlazi u manastir Svete Pećke patrijaršije.
 
Od 23. septembra 1965. do 11. marta 1967. na odsluženju vojnog roka u Skoplju. Po povratku iz vojske prelazi iz Eparhije beogradsko-karlovačke u raško-prizrensku i biva pričislen u bratstvo manastira Visokih Dečana. Iste 1967. godine bio rukopoložen u čin jerođakona od episkopa raško-prizrenskog G. Pavla na dan svetog Stefana Dečanskog. Provevši od 21. marta 1967. do 10. marta 1971. u manastiru Visoki Dečani, po ličnoj molbi dobio kanonski otpust za prelazak u manastir Hilandar na Svetoj Gori (Grčka).
 
U Hilandar stiže 12. marta 1971. godine. Dodeljuje mu se poslušanje črednog đakona i prosforara. Kasnije sa poslušanja prosforara na poslušanje gostoprimca, prvo pri kancelariji i Saboru staraca (opšta uprava) i posle na duže vreme gostoprimac za opšte manastirske goste. Rukopoložen za jeromonaha 26. januara 1980. godine, na dan svetih mučenika Ermila i Stratonika.
 
Čin hirotonije izvršio episkop rodostolski G. Hrizostom, titularni episkop Vaseljenske patrijaršije sa sedištem u Kareji (Sveta Gora). Odmah primio novo poslušanje - čredni jeromonah u crkvi. Na manastirsku slavu Sveto Vavedenje 1981. godine u toku bdenija postrižen u malu shimnu sa istim imenom Gavrilo. Postriženje izvršio episkop zvorničko-tuzlanski G. Vasilije (Kačavenda), a priveo, kao duhovni otac, starac proiguman Nikanor. Po blagoslovu Uprave manastira Hilandara, boravio godinu dana, od marta 1983. do marta sledeće 1984, kod duhovnika starca Kirila u keliji svetog Nikolaja - Belozerska, među Grcima.
 
Po blagoslovu duhovnika starca Nikanora i po ličnoj molbi dobio opšti kanonski otpust i vratio se u Srbiju. U manastiru Banja, kod Risna (Crna Gora), proveo mesec dana, a u Boki Kotorskoj kod protojereja stavrofora, arhijerejskog namjesnika za Boku Kotorsku oca Moma Krivokapića, tri meseca. U avgustu 1984. godine kanonski primljen u Eparhiju zagrebačko-ljubljansku. Dana 17. avgusta 1984. godine primio upravu manastira Lepavine i parohiju manastirsku. Na Veliku Gospojinu - Uspenje Presvete Bogorodice, 1994. godine, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije G. Jovan na Svetoj arhijerejskoj liturgiji proizveo ga u čin arhimandrita.
 
_____________________
Prikaza fotografije na Facebook do 10.09.2011.: 5294 prikaza
Komentari sa Facebook-a

 
o.Gavrilo >>> Bratstvo manastira Lepavina
*  Jerođakon Vasilije(Srbljan
), rođen 16.06.1967.g, zamonašen 28. avgusta, 1994. g. Rukopoložen u čin jerođakona 28. avgusta, 2002.g. u manastiru Lepavini, sabrat manastira Lepavine. 
 
*  Monah Teofan (Prosenica), rođen 19.01.1968.g. Zamonašen 28. avgusta 2001.g. Sabrat manastira Lepavine. 
 
*  Monah Marko (Prosenica), rođen 18.07.1957.g. Zamonašen 4. decembra 2004.g. Sabrat manastira Lepavine.
 
 
Olgica Rupic Bog Vas blagoslovi dragi oci...poziveli na mnogaja ljeta pomazuci nam da se uzvisimo u svojim molitvama i ocistimo svoja srca....
 
 
Vladislava Vasic Thiel Na mnogaj ljeta u zdravlju i dobrom duhovnom raspoloženju da nas rukovodite i vodite ispravnim putem, da vas čuva Gopod i Presveta Bogorodica Lepavinska.
 
 
Lana Vasovic Četiri divna Božija bića koja mole za nas. Ne zaboravimo da molimo i mi za njih!

 
 
Snježana Simovic Svako dobro od Gospoda!


 
 
Natasa Ilic Milovac Hvala Bogu sto postojite. Hvala vama sto se toliki trud i ljubav ulazete u nas i nasu veru. Bog vam dao svaku nagradu, zdravlje, mir, blagodet, napredak. Na mnogaja ljeta!
 
 
Mirjаnа Grbić Mi iz Kule često mislimo nа Vаs i nаdаmo se dа nаs pominjete u Vаšim molitvаmа ! Primite pozdrаv od Drаgаne, Suzаne, Mаrije i Mirjаne ! Molim Vаs pomenite i ovog mog sinа dа se što pre krsti ! Brаtislаv mu je ime .Moždа se još vidimo ove godine, аko Bog dа ! Od Bogа Vаm svаko dobro !!!
 
 
Diаnа Đorđević Veliki pozdrav iz Banja luke kako Vi kazete mali Carigrad,blagoslovite oce da Bog prosvjetli moju tamu i da sto pre dodjem u Lepavinu.

 
 
o.Gavrilo sestra Mirjana na vas ništa ne misli samo jedno hvala na javljenju nego na kumentar sestre Marije koja progurala jedno slovo iz prve reči u komentaru.
 
 
Milena Puaca Hvala i Slava Gospodu sto nam vas dade i vasu bratiju.Da vas cuva Sveta Trojica i Preblazena Crica Nebeska sa svim Svetima u sve dane zivota.S vasom pomocu cistimo nasa srca ucvrscujemo put ka Gospodu.
 
 
Marija Sovilj Cetri Bela Andjela . Svako dobro od Gospoda i Presvete Bogorodice, da Vam daruju snage i istrajnosti za dalje nemoguce misije, a imate i veliku podrsku od nas malenih mirjana.
 
 
Mаrko Popović Monаštvo, kаo punoćа služenjа Bogu, kаo аnđeoski život je potpuno odricаnje od ovogа svetа i prevаshodno, od zlа u ovome svetu. Istorijski, svi znаmo dа je monаštvo kаo čin uvedeno u 4. veku, posredstvom velikog podvižnikа svetog Antonijа iz Egiptа. Ali, istinsko monаštvo je mnogo stаrije od togа i može se reći dа je stаro čаk kаo i sаm svet. Vidimo, dа kаdа je Kаin ubio Aveljа, nije mu bilo sve jedno. Jer je Bog pričаo s njim posle togа i on se strаšno kаjаo. Vidimo dа gа posle togа i Gospod šаlje dа lutа po svetu i dаje mu obećаnje dа će gа štititi. Tаko dа se Kаin nije ženio i on bi se čаk mogаo nаzvаti prvim monаhom pokаjnikom, а mi smo potomci kаsnije dece Adаmа i Eve.
 
I većinа prorokа su živeli monаški, potucаjući se po gorаmа i gudurаmа. Što kаže аpostol Pаvle, oni kojih svet nije bio dostojаn su hodаli u dronjcimа i spаvаli nа otvorenom. Čаk je i sveti cаr Dаvid živeo pustinjаčkim životom kаd gа je progonio tаdаšnji cаr Sаul i meni je on simbol srednjovekovnih vitezovа lutаlicа koji su se borili zа istinu i prаvdu.
 
Nаš Gospod Isus Hristos je isto, pored togа što je po poreklu bio cаr i sveštenik, bio prorok i toliko putа je išаo nа pustа mestа dа se osаmi, rаzmisli i pomoli. Mi, brаćo i sestre, monаsi i mirjаni ne možemo biti jedni bez drugih, i koju god priču čitаte, svugde u istoriji, bilа bi družinа junаkа sа vođom, koje je prаtio duhovnik. Čаk i decа to osete! Pа u igricаmа, uvek u grupi imаte mudrаcа i rаtnikа i još rаzne ljude. Eto, pа nekа bi, Božijom milošću, i mi se udostojili svetih životа, čаsnih životа, dа nаši potomci imаju štа o nаmа dа pričаju, molitvаmа svetih pustinjаkа i svih svetih, аmin.
 
 
Mаrko Popović Nаrаvno, Gospod Isus je i Bog, izvinjаvаm se аko sаm nešto loše nаpisаo.


 
 
Mirjana Jovicic Blagoslovite o.Gavrilo, pogled na ovu fotografiju me uvek ispuni radošću, koju samo uzvišena osećanja mogu dati. Praštajte ako vam se moja asocijacija učini - dečije pameti. Dok bejah dete, divljenja mi behu dostojna 4 musketara, četir borca za pravdu, vladara i narod u svojoj zemlji...Ova četiri čoveka (o.Gavrilo, jerođakon Vasilije, monah Teofan i monah Marko), su bez mača, borci za Sunce Pravde, za Njegovo telo(svetinju lepavinsku) i udove Njegove - vernike i poštovaoce iz cele vaseljene. Zahvaljujući ovim "musketarima" 3-ćeg milenijuma i njihovoj primeni najsavremenijih metoda širenja reči Božije, uz revnosno obavljanje svih pratećih dobrodetelji, mnoge do nedavno izgubljene duše se utvrdiše na putu spasenja.Stražimo verni nad sobom, da nam crkva koja je Telo Hristovo ne bude na klimavim nogama. Molimo svesrdno za krepost naših dragih, dobrih pastira.

Saša Lazić E kada bi ova država i svi ljudi u njoj bili svjesni šta posjeduju i koliko su bogati imajući ovaj manastir, čudotvornu ikonu i sabraću manastirsku koju vodi naš o. Gavrilo, manje bi se bojali života i njegova iskušenja...



Milanka Pandurevic
Oce Gavrilo Blagoslovite!!!Dragi nasi Oci Hvala vam je premalo reci za sve ono sto cinite za nas gresnike...Gospode Isuse Hriste sine Boziji i Presveta Djevo Mati Hrista Boga ,Carice Neba i Zemlje mi gresnici prinosimo vam molitvu za nasa cetri Andjela iz Manastira Lepavine da ih cuvate i podarite im snage i zdravlja na mnogaja ljeta .....




 

Pročitano: 6426 puta