MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PSIHIČKI PRSLO 9.000 POLICAJACA!



ALARMANTNO STANJE U SRPSKOJ POLICIJI

Slobodan B. (42), pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji je u utorak izvršio samoubistvo skočivši s prozora Palate „Srbija“, jedan je od oko 9.000 policajaca u Srbiji koji, prema informacijama iz MUP-a, imaju psihičke probleme.

Od tog broja, kako saznajemo, čak svaki peti i dalje nosi oružje i pored F dijagnoze, a policajci zaposleni u Beogradu nemaju nijednog psihologa kome bi se obratili za pomoć!

- U MUP-u Srbije, gde je zaposleno oko 45.000 ljudi, radi samo devet psihologa, iako bi trebalo da se u svakoj od 27 policijskih uprava zaposli po jedan psiholog i socijalni radnik koji bi pružali pomoć policajcima. Jedini psiholog Policijske uprave za grad Beograd otišao je u penziju krajem prošle godine i policajci ove najveće uprave u Srbiji trenutno su bez psihologa.

- Posebno zabrinjava status psihologa Odseka za psihološku prevenciju MUP-a, koji nemaju samostalnost u svom radu, gde im rukovodeći kadar često sugeriše kako da pišu svoje izveštaje, a samim tim policajci gube poverenja u instituciju psihologa, a onda izlaz najčešće traže u samoubistvima! - kaže naš sagovornik iz MUP-a.

Kako navodi naš sagovornik, u policiji od 45.000 zaposlenih, njih 9.000 ima dijagnozu F, što znači da imaju psihološke probleme. Oni i dalje rade, ali imaju status policajca bez oružja. Međutim, među njima čak svaki peti ipak i dalje nosi oružje. S tim ljudima treba raditi i pružiti im adekvatnu medicinsku zaštitu, jer u protivnom može da dođe do masovnih ubistava ili samoubistava, kao što je bio nedavni slučaj - upozorava naš sagovornik, koji insistira na anonimnosti.

Naš izvor navodi da je Slobodan B. mogao biti spasen da su njegovi pretpostavljeni i kolege obavestile preventivnu psihološku službu policije o njegovim problemima.

- Slobodan se šetao od kancelarije do kancelarije i svima pričao šta ga muči. Njegovi pretpostavljeni su bili upoznati sa njegovom situacijom i kolegama su rekli da ako mu se stanje pogorša, da ga pošalju na ciljani lekarski pregled. Slobodan je imao problem, a niko nije reagovao - kaže naš sagovornik iz policije.
 
Strah od podsmeha

Policajci u Srbiji se plaše da zatraže psihološku pomoć jer se plaše progona pretpostavljenih. Kolege im se podsmevaju i izostaje njihova podrška koja je u takvim situacijama presudna.

- Starešine nemaju jasna uputstva, oni najčešće smatraju da za svaku šifru F treba oduzeti oružje policajcu, a to je pogrešno. Oduzimanjem oružja policajcima i raspoređivanjem na druga radna mesta, na primer „perača vozila“, dodatno se pogoršava psihičko zdravlje tih ljudi i stvaraju se još veća agresija i nezadovoljstvo i akumulira bes - navode u Sindikatu srpske policije.

E. SADIKU

Četvrtak - 11.08.2011
izvor: http://www.alo.rs/vesti/39606/Psihicki_prslo_9000_policajaca

Pročitano: 4389 puta