MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

"VREMEPLOV" - KOMENTARI NA TEME SA FEJSBUK PROFILA O. GAVRILA - II DEO



 


"VREMEPLOV" I DEO <<< klikni da pogledate

*  *  *
SVETA GORA, MANASTIR HILANDAR
(ova tema ima 0000 poseta )




o.Gavrilo Hilandar, u starijim spisima i Hilendar (gr. Χιλανδαρίου) je srpski manastir koji se nalazi u severnom delu Svete Gore. Manastir su u rangu carske lavre podigli Stefan Nemanja, u monaštvu Simeon, i njegov sin Sveti Sava 1198. godine. Dve godine kasnije, 1200, sv. Simeon se upokojio u manastiru. Kralj Stefan Uroš je 1262. značajno utvrdio manastir. Hilandar je naročito pomagao kralj Milutin, koji je oko 1320. na mestu stare podigao novu crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice, koja i danas služi kao saborna crkva. U vreme kralja i cara Dušana Sveta Gora je došla pod njegovu vlast, a to je period najvećeg prosperiteta manastira. U vekovima turske vladavine, Hilandar su pomagali ruski carevi i moldavski kneževi u XVI veku, a srpski patrijarski iz Peći u XVII veku. Početkom XIX veka stvorena je prva novovekovna srpska država, pa je nastavljena bogata tradicija hilandarsko-srpskih odnosa. U novijoj istoriji manastir je dosta stradao 2004. godine u velikom požaru, a u toku je obnova oštećenih građevina.
Hilandar predstavlja jedno od najznačajnijih središta srpske duhovnosti i kulture. Kroz vekove, relativno zaštićen od napada i pljačkanja, u sigurnosti Svete Gore i njene autonomije, bio je pošteđen sudbine koja je zadesila skoro sve druge srpske manastire. U Hilandaru je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka, tako da on u današnje vreme predstavlja najznačajniju riznicu srpske srednjovekovne kulture uopšte. Manastir se od 1998. godine, zajedno sa ostalih 19 svetogorskih manastira, nalazi na UNESKO-voj listi svetske baštine.

Sandra Aleksic Predivna slika nase duhovnosti! Slava Bogu na svemu!



Dragana Jugovic Od strane grčkih monaha početkom 11. vijeka osnovan je manastir Hilandar. Među važnijim svetogorcima pominje se Georgije Helandarios koji je po svojoj prilici osnivač i ktitor našeg manastira prozvanog Hilandar. Hilandar je jedan od prvih univerziteta, konkretno prvi srpski univerzitet. Prvi srpski monasi na Svetoj Gori se sreću sredinom 12. vijeka, ali značaj za srpsku kulturu Sveta Gora dobija krajem 12. vijeka.Manastir Hilandar se nalazi na visini od 50 metara, skriven u bujnom rastinju tog dijela poluostrva, tačnije na sjeveroistočnoj strain udaljen oko 3-4 kilometra od obale Egejskog mora. Opasan je debelim zidovima visokim i do 30 metara, dok je čitav kompleks zidina dug i do 140 metara, a širok skoro 75 metara. Manastir je ovako utvrđen s obzirom da je u prošlosti bio napadan od strane gusara.

Biljana Ostojic Blаgоdаrim drаgi оčе Gаvrilо.То šто sе dеsilо 2004,gоd,каdа је маnаstir sтrаdао u pоžаru је оpоmеnа zа svе nаs prаvоslаvnе hrišćаnе dа sе svојој vеri оkrеnеmо,dа višе pоsтimо ,i mоlimо sе,svе је то Bоžiје dоpuštеnjе,dа nаs vrаti nа prаvi put. Dаćе Bоg dа sе manаstiru vrаti оnај sјај,dа gа sа vеrом i ljubаvlju оbnаvljамо, i dа sе Bоgu mоlimо.


 
*  *  *
MANASTIRSKA CRKVA U VELIKOJ LAVRI
(ova tema ima 0000 poseta )


o.Gavrilo Sveta ikona Presvete Bogorodice nazvana Iverska, poznata i kao Panagia Portraitisa (grč. Vratarka ili Čuvarka kapije), od 999. godine se nalazi u Iverskom manastiru, na Svetoj Gori. Od vremena javljanja a i kasnije, nalazila se u hramu kod unutrašnjih vrata manastira, na mestu izabranom od same Bogorodice, zato se i naziva Vratarka – Portraitisa. Naziva se i čudotvornom, jer se mnogobrojna čuda pripisuju ovoj Bogorodičinoj ikoni. Po predanju, ikonu je naslikao je sv. apostol i jevanđelist Luka. Ikona pripada tipu ikona Bogorodice Odigitrije (grč. „Ona koja pokazuje put, Putevoditeljica“). Na ovim ikonama Bogodete Hristos sedi na levoj ruci Svoje Majke i Ona ukazuje na Njega Svojom desnom rukom. Jedinstvena karakteristika Iverske ikone je ožiljak na desnom obrazu Presvete Bogorodice. Po predanju je ikona probodena od strane vojnika u Nikeji, za vreme vizantijskog cara Teofila Ikonoborca. Kada je ikona probodena, iz rane je potekla krv. Original ikone je presvučen rizom od srebra i zlata, koji pokrivaju skoro čitavu figuru, osim lica, što je uobičajeno za najviše poštovane ikone.

Milanka Pandurevic Tropar ikoni.glas1. Od svete ikone Tvoje Vladicice Bogorodice,obilno se daruju isceljenja svima koji verom i ljubavlju priticu k njoj :tako poseti i nemoc moju,i dusu moju pomiluj Blaga ,i telo isceli blagodacu Tvojom ,Precista...

Milena Puaca
‎Precista Djevo moli Boga za nas




 
*  *  *
MANASTIR IVIRON X VEK
(ova tema ima 0000 poseta )


o.Gavrilo Sv. Gora, Manastir Iviron X vek ,nekad je bio gruziski manastir.



Biljana Ostojic Dragi oče Gavrilo,na lepom mestu ,među zelenilom i divnim pogledom.Oče dodajte još neki komentar opširniji u vezi ovog manastira,da nam na korist bude.Blagodarim i svako dobro od Gospoda vam želim.



o.Gavrilo Iverski manastir nalazi se na severeistočnoj obali Svete Gore, a severo - zapada je okružen šumovitim brdima. Od Kareje je udaljen oko dva sata hoda. Osnovan je krajem X veka na ruševinama sasvim opustelog Klimentovog manastira. Njegovi graditelji bili su zamonašeni car Jovan, njegov sin Jefimije i njihov rođak Georgije, koji su bili rodom iz Iverije ( Gruzija ), a poticali od loze gruzijiske dinanstije Bagratinovih. Tako je i manastir svoj naziv dobio od svojih ktitora i žitelja - Iveraca..
 


*  *  *
MANASTIRSKA CRKVA U VELIKOJ LAVRI
(ova tema ima 0000 poseta )


Saša Lazić Eh ljepote, crkva se vjerojatno uz oštrije oko i sa mjeseca vidi...spektakularna izvedba...



Biljana Ostojic prelepo,svaki Božiji hram je za divljenje i poštovanje,bio on mali ili velik,sa fasadom ili bez,sazidan od kamena ili nekog drugog materijala,svaki na svoj način prikazuje ljubav prema Bogu.Zato draga braćo i sestre trudimo se da ih sačuvamo i obnavljamo za generacije koje dolaze,kao što smo se mi učili od velikih zadužbinara Nemanjića,i ostalih vernih i pobožnih ljudi...da njihovim putem idemo.Jer sve što na zemlji sagradimo to nam Gospod s neba Blagoslovi.

Vladimir Sevo prelijepo



Dusanka Popovic ljepota



Mirjana Jovicic Blagoslovite o.Gavrilo.Jel ovo hram u koji je znameniti vizantijski himnograf Jovan Kukuzelj, nedeljom i praznicima dolazio iz svog paraklisa i za desnom pevnicom skrušeno, prelepo pojao sa ostalim pojcima? Knjige kazuju da mu se u glavnom hramu, Bogorodica dva puta javila.Po njemu je ikona Bogorodice, koja je sad na ulazu u Veliku Lavru , u paraklisu podignutom blizu man.kapije, dobila ime Kukuzelisa.


Mihajlo Raskovic



Milena Puaca Ljepota.



Miodrag Vujačić
e ovoje je ljepota za oči i dušu!






(ova tema ima 0000 poseta )

o.Gavrilo Manastir Velika Lavra



Saša Lazić i u istinu je velik...
 


Milena Puaca Koje bogastvo .
 









*  *  *

SVETA GORA , PREVOZ
(ova tema ima 0000 poseta )



o.Gavrilo Ekomomično prevozno sredstvo na Sv. Gori.



Biljana Ostojic Dragi oče Gavrilo upravu ste za komentar...baš ekonomično,i ovi magarci imaju svoje poslušanje.Za sve to dobijaju ljubav ovih monaha i pažnju.



Slobodan Grujić
Tako je naprimer moj pradeda nosio stap sa sobom iako se na njega nije oslanjao,kada bi ga pitali zasto nosi stap,jel da se brani od ,,kerova" kad se vec ne oslanja na njega? On bi odgovarao: vi se sad svi bavite gvozdenim masinama i metalnim spikama,one su mrtve i hladne,meni je lepse da drzim drvo u rukama koje je zivot i toplota,a i pruza mi utehu i mir u ovim gvozdenim vremenima.Samo da i ljudi ne ohladne od tolikog gvozdja.

Saša Lazić Ekonomično i što je još važnije, neće na pol planine ostat bez goriva pa ni tam ni vam...a na padinama i usponima svako vozilo postaje rizik, no magarčić polako i koliko noge dopuste...


Dusanka Popovic Super o boze kad gledam ove slike sa Svete gore lijepo mi bude zao sto sam zena a ne muskarac pa da odem tamo i sve to lijepo pogledam.



Mirjana Jovicic I tetka Miri, Dušanka draga lepo dođe da "pukne" što nije muško.
Ova slika je mnogo lepa, smiruje, izaziva prijatne emocije - pogled na bezazleno, mlado magarence i njegovog gospodara, smirenog monaha , koji sigurno ne koristi štap u vaspitne metode.


Milanka Pandurevic Ovaj "audi"-magarence ....je najsigurnije prevozno srestvo na Svetoj Gori sigurno jer ono te nikad nece izneveriti ni uzz brdo a ni niz brdo...



Milena Puaca Mnogo skromna zivotinja sto se tice hrane i izdrzljiva,kad negdje ides sa njim i neznas put natrag samo ga pusti ispred sebe vratice te sam.

 
*  *  *
MANASTIR VELIKA LAVRA
(ova tema ima 0000 poseta )


o.Gavrilo Sv.Gora, monasi kod man. Velike Lavre



Slavica Olga Fom Oce Gavrilo, jel imate mozda zalazak sunca sa vrha Atosa,nebitno jel za vremeplov ili od skora, hvala.



Biljana Ostojic Preadivno,sedeti i uživati u miru i Božijoj lepoti.Blagodarim dragi oče Gavrilo na ovoj divnoj fotografiji.



Slobodan Grujić Ovako je nastala vecernja pesma Svjete Tihij,maloazijski episkop ili svestenik ili blagocestivi mirjanin je posmatrajuci zalazak Sunca na pucini, od srca ispunjenog blagodati Duha Svetoga ispevao pesmu o Svetoj Trojici i domostroju spasenja,o Sinu Bozijem od vecnosti rodjenom od Oca koji je dosao u svet,pripadajuci i dalje Svetoj Trojici,da sve osveti kako bi Ga dostojno velicali glasovima prepodobnih.Zbog svega toga Njega svet slavi.+

Saša Lazić eto, kako onda o. Gavrilo nebi čeznuo za Svetom Gorom kada se ovakav spokoj u sprezi sa ljepotom nigdje više naći ne može, bar ne u ovom svijetu...



Dusanka Popovic Bozanstvena slika i sam gospod stvori ovo mjesto predivno zaista



Mirjana Jovicic Blagodarim o.Gavrilo, nama je ova slika lep prizor, koji je i oko fotografa ovekovečilo, ali su poze ova tri brata na slici, tipične za one koji nešto čekaju(možda prevoz).Upadljivo je da jedan brat već gubi strpljenje - ko zna koliko dugo čekaju...
 






  *  *  *
 MONAH U MOLITVI
(ova tema ima 0000 poseta )

o.Gavrilo ‎" Želim da opišem bogastvo Svete Gore - neprolazno bogastvo koje se čuva u njenim brdima, u šumama i dolonama, tj da opišem sluge Božje, podvižnike Atonske". Monah Partenije


Milena Madzar Revnosni sluzitelj Boziji'osamljen i na koljenima u Molitvi sa Gospodom uz veliko strahopostovanje,kad pogledam ovakvu fotografiju pomislim u sebi'Boze pa oni su srecni sluzeci Bogu,veliki imaju podvig ali su stalno u Molitvi sa Bogom,i nemaju dodira puno sa svijetskim stvarima,ljudima.A nas nesto stalno remeti,malo malo se zaboravimo,pa mi se nekad cini niti smo na nebu niti na zemlji.Covijek se osami u svom domu i Moli se,ali cim izadje medju svijet vani nekako se sve poremeti,borba stalna'ali bez Boga nam zivota nema,to je jedina Istina.Blagoslovite Oce.

Milena Puaca Tvrd,postojan u molitvi kao i stjene koje ga okruzuju a mi treba da se pitamo,ljuljamo se kao na pucini na najvecoj buri.O Gopospode pomozi nama malovjernim,nama koji uvijek osluskujemo ,pomucujemo se od svega sto nas okruzuje.


Biljana Ostojic Dragi oče Gavrilo,blagodarim na fotografiji.Uvek i svuda molitvu treba držati uz sebe,po slici bi rekla da se monah uputio na neki put,zbog torbe,Blagodariti Bog na svemu što nam daje i kad smo na putu,i uvek reći neka bude volja tvoja Gospode.


Lana Vasovic Zaigra li i vama srce, a oči se napune suzama dok posmatrate ovu fotografiju?
 


Milena Puaca Ja bih jos dodala blazeni mir i radsot.



Slobodan Grujić Molitva za ceo svet,za nas.



Saša Lazić ‎...u svijetu je u kome ne vrijede zemaljski zakoni...
 



*  *  *
MONAH NA POSLUŠANJU
(ova tema ima 0000 poseta )

o.Gavrilo Sv. Gora, hilendarski monah u berbu grožđa.



Milena Puaca Kakva radost i blazenstvo u vinogradu Gospodnjem.Dobar urod je pristigao mnogi ce sanjim oprati dusu svoju.



Slobodan Grujić Jednom prilikom idem kroz trg Patrijarha Georgija Brankovica u Sr.Karlovcima a ispred mene idu mala decica i ja cujem kako decak prica devojcici o predstojecoj berbi grozdja: ,,-Ovo ti je sad najvazniji posao u godini,jel znas!? -Znam,to ce sad da bude Grozdjembal pa ce puno sveta doci sa svi strana da jedu nase grozdje i piju vino. -Ma nee,ti neznas kao ni ti ljudi sto toliko vina popiju i grozdja pojedu,to se tako neradi,nego ovako,gledaj,sad kad oberemo grozdje donecemo ga kuci pa cemo ga iscediti u kvecu, i onda taj sok postane vino, a to vino ce postati krv Hristova! (tu je stao i pokazao pozor kaziprstom) I onda cemo se mi sa njim pricescivati na liturgiji jer je to najvaznije u zivotu,vaznije od hleba i vode.Zato se pravi vino,da postane Krv od Isusa Hrista a ne da se prodaje na Grozdjembalu i da se ljudi napijaju s tim vinom." Iako je bilo pre par godina zapamtio sam ovaj dijalog od reci do reci jer je ostavio veliki utisak na mene,po mojoj proceni ta deca su bili predskolci ili prvaci.

Saša Lazić Monah u berbi "sunčeve svijetlosti", da napune podrume rodom vinogradskim...
 










*  *  *

FLORA I FAUNA SVETE GORE
(ova tema ima 0000 poseta )

o.Gavrilo Flora i fauna, Sv. Gore



Bozikov Angel Vsja premudrostiju sotvoril esi!



Milena Puaca Bogastvo prirode.



Slobodan Grujić Izgleda izasao vek ovom Boru ali vidite koliko je oko njega novih mladih izniklo,kao sto jedan duhovnik ostavi za sobom mnogobrojne duse koje je doveo na izvor vode zive koja tece u zivot vecni.


Dunja Neda Pomaže Bog Oče! Svaki deo Svetogorske zemlje ispunjen je Božijim blagoslovom i milošću, a izvori vode su dar Gosponji Svetogorskim Molitvenicima - Bogu hvala i Presvetoj Majci.


Saša Lazić i kao da je svaka biljka i životinja na svijetu potekla sa Svete Gore...



Stana Meseldzija
Bože dragi kako samo sve tako složeno i uređeno i krasno drvo uzdiže se gore pored ovog niskog zelenila.A divno i kamenje i potok i voda baš sve na Svetoj Gori -Sveto!

 










*  *  *
HODOČASNICI
(ova tema ima 0000 poseta )

o.Gavrilo Hodočasnici iz Rusije na Sv. Gori Atonskoj, početkom XX veka



Milena Puaca Sve ih je obdario,osnazio Gospod svojim blagoslovom.



Saša Lazić kao vojnici...
 









*  *  *

MANASTIR VATOPED
(ova tema ima 7162 poseta )

o.Gavrilo Sv. Gora, Manastir Vatoped



Saša Lazić Duhovni koloseum...



Mirjana Jovicic Vatoped je jedan od najuglednijih manastira na Svetoj Gori, osnovan krajem 10. veka , ali krajem 12.veka u Vatoped su došli Rastko Nemanjić i njegov otac Stefan Nemanja(u monaštvu Sava i Simeon).Oni su svojim prilozima značajno pomogli proširenje Vatopeda i od tada su toliko bliske veze između Hilendara i Vatopeda, da na praznik jednog manastira, glavnu službu vodi iguman onog drugog manastira.Služeći iguman se svečano dočekuje.Još na manastirskoj kapiji mu se uručuje igumansko žezlo sa brojanicama od ćilibara.
 
Biljana Ostojic uređeno i čisto,hvala i sestri Mirjani na svom komentaru,a Vama dragi oče na fotografiji.



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Toliko reda ,a tamo gdje vlada red ,nalazi se i duhovni mir.



Dragan Dakić
Jedan od najstarijih velikih manastira u Svetoj Gori, posvećen Blagovijestima. Drugog novembra 1197. godine svome sinu Svetom Savi se u ovom manastiru pridružio otac njegov i proslavljeni otac naše nacije i državnosti Sveti Simeon. Iz ovog manastira su ova naša dva svetilnia stuba radila na podizanju Hilandara, a to poče ovako:
"Neki tajanstveni čovek poseti Savu i reče: "Ti voliš starce i sirote. Učinio si vrlo mnogo za tuđe manastire Svete Gore, posebno za Vatoped. Poslušaj moj savet kao jednoga koji ti govori u ime Božje. Nađi mesto i podigni manastir za svoj sopstveni narod i nazovi ga srpskim manastirom. To će biti za mnoge tvoje sunarodnike pristanište spasenja". Čuvši ovo, Sava požuri da obavesti svoga oca o ovom neočekivanom savetu. A Simeon, kao iz sna trgnut i veoma obradovan reče: "Ja verujem da je to bio anđeo poslat od Boga". " (iz djela Život Svetog Save, Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića).

Slobodan Grujić Snažno kao i snaga blagodati koju poseduju ljudi koji ovde žive.
 



*  *  *

O.NIKODIM KARULJSKI (RUS)
(ova tema ima 2757 poseta )

o.Gavrilo Sv. Gora, o. Nikodim karuljski ( rus ) sad već pokojni.



Jovan Hrnjakovic Svetac Pravi, cuo sam da otac Stefan izeo mosti od njega - glavu i drzao je kao veliku svetinju u svojoj obitelji na Karulji + + +
Prvi put vidim njegovu fotografiju bez naocara + + +


Saša Lazić pokojni tjelesno ali moli on i dalje za sve nas...
 


Mirjana Jovicic Gledam lice o.Nikodima karuljskog i divim se...Koliko ljubavi je ugrađeno u te bore, koliko osmeha upućeno bližnjima ali i nedaćama koje su ovde u karuljskoj pustinji prisutne, i za naša poimanja preteške...Samo srce čisto , očišćeno molitvom za sve i sva , tihovanjem i dobrodetelji u najtežim uslovima, može da gleda dignute glave i sa osmehom da se približava končini svoje ovozemaljske misije.Slava i večna pamjat o.Nikodimu i velika hvala našem o.Gavrilu što nam približi žitije svetinja i svetitelja o kojima do skora nismo znali skoro ništa.

Biljana Ostojic Dragi oče Gavrilo,blagodarim na fotografiji.Skoro sam kupila knjigu Svetogorski molitveni dnevnici.Starci Teodosije i Nikodima.Veliki molitvenici.



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Molitva i ljubav nas preobražava i postajemo slični Bogu ,a to i želi Naš Otac Nebeski.



Milena Puaca Moli se njegova blagocestiva dusa za nas,za spasenje nas gresnih.



*  *  *

SVETA GORA , ZALAZAK SUNCA
(ova tema ima 5197 poseta )


o.Gavrilo ‎"VREMEPLOV" Sv. Gora, zalazak sunca.



Zarija Dnjeparski
Sunce izlazi i zalazi, i vraca se najvishe zbog ljudi. Bozanska Karulja nastavlja da jedri bozanskim morem sa svojim sazvezdjem sunaca, najvishe zbog ljudi. Svaki je dan za sebe ali je svaki dan i izdanak onog prvog dana. Na Svetu Goru se ne odlazi, na Svetu Goru se vraca u izdanak prvoga dana. Nemoguce je posmatrati sve ove naizgled obicne fotografije pejzazha i ambijenata a da se bar ne nasluti snaga prirodnih procesa koji tamo vladaju. Ako zamislimo da je sve ljudsko znanje ova voda egejskog mora ono sto se iznad toga uzdize jeste Sveta Gora.

Zarija Dnjeparski Moje znanje je kao Egejsko more. Cesto zaboravljam na Svetu Goru. A kada je se sjetim onda je shibam talasima. Pokusavam da je odronim u svoje vlastite dubine. Najsigurniji sam sa stvarima koje nepomicno leze na mom dnu jer tako mogu da ih prepustim zaboravu. Tami ovog egejskog zalaska je prethodila svjetlost dana kao sto zaboravu prethodi zivo sjecanje na Boga. I tu ima jedna zanimljiva stvar. Mi svi vjerujemo da se borimo sa zaboravom. Borimo se molitvom, postom, sjecanjem na Strah Gospodnji ali cinjenica je da misao na Boga ne dolazi onda kad ja to hocu vec onda kad ona to hoce. Mislm da bi svi mi koji dolazimo ovde na ovu virtuelnu goru kod oca Gavrila trebali biti srecni i zahvalni jer preko njega nismo prepusteni zaboravu.

LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Božanstveno ,završetak dana i odlazak u smiraj noći.



Milena Puaca
Odlazak u noc punu vatrene molitve Bogu nasem,koliko plamenih jezika blista u noci koji se dizu u visine u zagrljaj Gospodu,koliko suza i uzdisaja ,mislim da se nemogu prebrojati.



Slobodan Grujić Vidim dva karaka pod pravim uglom čiji je centar i početak u Suncu,kao obrnuti trougao,to me asocira na Bogočoveka Isusa Hrista i Njegove dve prirode-Božansku i čovečansku koje su se nesliveno našle u jednoj ličnosti,u Ličnosti Sina Božijeg.
 


*  *  *

PRIRODNE LEPOTE SVETE GORE
(ova tema ima 2730 poseta )

o.Gavrilo Prirodne lepote Sv. Gore



Milica Vidakovic
Prelep o .Gavrilo, raj na zemlji!



Jovan Hrnjakovic Mnogo lepe boje, ambijent svetinje Atosa + + +
 


Biljana Ostojic Samo je Bog mogao stvoriti ovaku lepotu,blagodarim dragi oče Gavrilo.



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Ostajem bez teksta pred ovom ljepotom.Voljela bih ovo prenjeti u svoje dvorište.



Milena Puaca Sve prosto miluje.



Milena Madzar Predivno mjesto,prekrasno cvijece,narocito ovo ljubicasto'jako je lijepo baviti se cvijecem pa kad ovako divno procvijeta a nama domacicama drago..



Slobodan Grujić Sve mi se sviđa a najviše zid koji je lepši od bilo kakve fasade,i prozorčići.



Maya Banjac
Sve sve......zid, prozorcici i cvece.....bas lepo!!


 




*  *  *

SVETA GORA PRIRODA II
(ova tema ima 1030 poseta )

o.Gavrilo Priroda Sv. Gore



Zarija Dnjeparski Odlicno rjesenje za dimnjacku kapu, nema sanse da se dim vrati u prostoriju usled djelovanja vjetra ili da se zacepi dimnjak, svaka cast.



o.Gavrilo Mudri i dosetljivi su svetogoski monasi.



Zarija Dnjeparski Bozji je blagoslov kada neko umije gledati u sustinu problema, bilo tehnicke ili duhovne prirode. Postovanje oce Gavrilo i svako dobro.



Saša Lazić I to mudri na više načina...



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Oduševljena sam urednošću i redom u toj prirodi.



Milena Puaca Sve ovo prosto zove sebi i tu sam iako nikad krociti nogom necu tamo,hrane me i tjesi ove vase fotografije oce,peru dusu moju od rana zivota,to je sve dijelo Boga nasega.




(ova tema ima 4661 posetu )

o.Gavrilo Sv. Gora, piroda



Sandra Aleksic
Pomaze Bog oce Gavrilo,blagoslovite.preli​jepa fotografija,Bozija ljepota,u gornjem desnom uglu fotografije,na uzvisenju se vidi ili neka kula ili neko cudo prirode....? da nam kazete nesto vise o tome?


Aleksandra Zivkovic ‎:) Bas je lepa priroda. Da sta je to, ta kula gore?



o.Gavrilo Ne bih znao da kažem šta je to na vrhu gore jer mi nije poznat taj kraj Sv.Gore.



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Predivno toliko zelenila i čistog vazduha .Srećom gdje živim okružena sam tom prirodom.



Milkica Stanarevic
Veliko bogatstvo boja, i vrsta rastinja !!! Hvala Gospodu na njegovoj blagodati, za ovo bogatstvo !!!



Natasa Ilic Milovac Sve vri od zelelnila i bogatstva, a plodovi su divni manastiri i kelije podviznika. Predivno!



Slobodan Grujić Dva dana čovek ne sedne za kompjuter i propusti toliko stvari,al stićiću ja vaše komentere :) evo naprimer ova fotografija neodoljivo podseća na prirodu Svete Fruške Gore ili Fruška Gora liči na Aton.



 

*  *  *
KELIJA MAVRUDA
(ova tema ima 6773 poseta )



o.Gavrilo Kelija Mavruda, monaški kutak za praznik sa Starcem kelije.



Milena Madzar
Prva pomisao koja mi pada je koliko bih se ovdje poucnih prica moglo nauciti i dusekorisnih savjeta.a preferira crvena boja a sta je crvena boja nego Ljubav'


Saša Lazić I za mirne i dušekorisne razgovore...



Jovan Hrnjakovic Po jedna časica razgovora; lokum - ratluk, kafa, bude tu i prijatna tišina dok starac ne započne šta mu Bog da da besedi, samo čovek da sedi i da ćuti pa je sit duhovno + + +


Milena Puaca I mi koji sad ovo gledamo hvala Gospodu dobijamo mir.



Natasa Ilic Milovac Divno je, prosto imam potrebu da oslusnem, mozda nesto cujem od razgovora. Mir svuda.




(ova tema ima 1741 poseta )

o.Gavrilo Sv.Gora, Kelija Mavruda postaljena praznična trpeza.



Mirjana Jovicic
Blagodarim o.Gavrilo, kako je ovo sve besprekorno, savršeno, da ti dah stane, i suza kane od pogleda na Krst u prvom planu, koji je najveće znamenje i nada za spasenje.


Jovan Hrnjakovic Praznicno...praznicno nema sta, sto bi se rekl ,, Carski ,, kao sto dolikuje, svecano + + +



Saša Lazić kao trpeza u Carstvu Nebeskom...



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Sve je tako lijepo i jednostavno .Ljepota Božija.Pojedini vjernici bi trebali ovo pogledati ,jer danas mnogi slaveći slavu pretjeruju u hrani ,a to nije suština slave.



Cvija Simić Milićević
I ne samo u hrani već i u piću a krst još nisam videla negde na slavi,ova trpeza je predivna hvala Bogu, krst na stolu predivno



Jagoda Grahovac
Pomaže Bog oče Gavrilo iz svake vaše postavljene slike svaki dan po nešto naučimo i dušu krijepimo.Hvala



Natasa Ilic Milovac Pravo praznicno, lepo i svedeno. Svecano.



Milica Vidakovic
Prelepo!




(ova tema ima 1335 poseta )

o.Gavrilo Sv.Gora, Kelija Mavruda, praznična atmosfera.



Saša Lazić Veseli i nasmješeni...Hrišćanski radosni...



Milena Puaca Radost praznika je u njima.



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Koja Hrišćanska radost kao da dišu jednom dušom.



Vladislava Vasic Thiel
Prelijepo. Neka nam Gospod svima da radost u srcu i mir u duši. Hvala oče Gavrilo.



Natasa Ilic Milovac Radosna, svecana atmosfera. Lepo je videti. Hvala Oce.
Gledaju neke fotografije i cine se vrlo zadovoljni njima.



(ova tema ima 1286 poseta )

o.Gavrilo Sv.Gora, Kelija Maruda, praznični kuvari malo na predah.



Saša Lazić uz cijelodnevne obaveze malo i predaha...



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Malo predaha uz jedan duhovan razgovor i to će im dati snagu da izvrše sledeće obaveze odnosno poslušanje.



Natasa Ilic Milovac Najteze bitke oni biju, najveca poslusanja oni imaju, monasi sa Svete Gore najvise od svih zasluzuju predah.




(ova tema ima 1091 poseta )

o.Gavrilo Sv. Gora, Kelija Maruda gosti na slavu, ručak



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Divan slavski ručak .Primjetila sam vino na stolu i pretpostavljam da je samo vino i dozvoljeno piti.



Natasa Ilic Milovac Blagosloveno je prisustvovati manastirskoj slavi.



SDS VelS
Kad se hrana postavi na sto treba je, prije jela malo posmatrati dok se organi (žuč, pankreas, etc) pripreme za funkcionisanje. Taman toliko koliko traje "Molitva Gospodnja"...Pametnom dosta...




(ova tema ima 4915 poseta )

o.Gavrilo Sveta Gora - Pripreme u kuhinji za prazničnu trpezu u keliji Mavruda
 



Saša Lazić Nikada i nigdje nisam jeo tako laganu a ukusnu i zdravu hranu kao u manastiru Lepavina...u rukama monaha kuhara je posebna blagodat koja obogati trpezu i još kada se sve blagoslovi prije početka trpeze...Sve knjige kuharice trebaju biti napisane u manastiru i svijet bi bio puno zdraviji i mršaviji...


Milena Madzar Kako je lijepo poslozena riba i pripremljena a o ukusu nebih da komentarisem.A sve sto se s ljubavlju priprema mora biti dobro.A prije hrane jako je lijepo vidjeti ovako Monahe na okupu,odmah me to asocira na ljubi bliznjeg svoga,sto u narodu sve vise manjka,kad bi se i mi obicni ljudi vise ovako okupljali svima bi bilo mnogo bolje.Blagoslovite Oce'

Biljana Ostojic Dragi oče Gavrilo,blagodarim.Slava Bogu ,bratija svoje poslušanje izvršava,uz molitvu i blagoslov Božiji sve je lepo spremljeno,i uvek kad se kuva na veću količinu sve bude mnogo ukusnije.


LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Da kada se kuha na veću kolićinu sve biva ukusnije ,znamo mi to domaćice, a posebno sve bude lijepo kada spremamo za našu Slavu.



Natasa Ilic Milovac Molitva je sastojak koji nasim jelima cesto nedostaje, zato je u manastirima sva hrana ukusna. Duse nam okupane molitvom, jelo napravljeno uz molitvu i jedemo sa molitvom. Lepseg nema. Blagoslovite Oce!



Radmila Ducic
SKROMNI
 



*  *  *
MANASTIR VELIKA LAVRA KUVANJE ZA MASTIRSKU SLAVU
(ova tema ima 2970 poseta )

o.Gavrilo VELIKA LAVRA - SLAVSKA SUPA PREP. ATANASIJA ATONSKOG Jelo od rufosa ili grupera - tvrdog grgeča, spada u tradicionalno posluženje na Svetoj Gori. Glava ove ribe čini ili trećinu ili četvrtinu celog tela. Ova riba je mesnata sa mnogo sitnih kostiju. Ako ste uspeli da ulovite dobrog, ukusnog i dragocenog grupera (grgeča), onda možete da ga pripremate na mnogo načina. Kvalitetno meso grgeča je finog je ukusa i niske masnoće. Njega možete da pripremate kako god želite: da se peče, kuva, prži, dinsta i čak da se od njega sprema riblja čorba. Neki kuvari sa ove ribe skidaju kožu, koja je prilično gruba, smatrajući da time otklanjaju neprijatan miris jela. A kako se to sprema na Svetoj Gori, možete da vidite na ovom snimku.

Saša Lazić E puna kostiju je iz posebnog razloga, da se mora jesti polako i bez stomakougađanja...riba je zato posebno zdrava i dana čovjeku da je i za vrijeme posta jede, sa njom nema žurbe jer ti hitna pomoć ne gine...


Jovan Hrnjakovic Znaci nas dunavski i morski je jednako tezak za ciscenje, gruba krljust, al je meso slatko, zanimljivo, meni je radost da uhvatim velikog grgeca, al jos veca da ga spremam + + +


Mirjana Jovicic A kad se drži u soli i sirćetu, onda kosti omekane, prosto nestanu, pa se može praviti i pašteta, ćufte isl.U teglama se čuva za dane posne, il one kad riba "ne radi".



Jovan Hrnjakovic Pa da, ko zna - zna + + +



Natasa Ilic Milovac Za slavskom trpezom ce biti dobar broj ljudi, hvala Bogu. A ovako spremljena supa, kuvana na drvetu i zacinjena molitvama bice sigurno vrlo ukusna. Hvala Oce za ovu zanimljivost.




*  *  *
KELIJA MOLIVOKLISIJA
(ova tema ima 4085 poseta )

o.Gavrilo Odgovor na pitanje: predhodna fotografija Kelija, Molvoklisija dal neko živi u njoj, trenutno nije mi poznato ali naišao sam na fotografiju starca te kelije i kratke podatke koje stoji ispod fotografije: Starac Kelije od 1974 je monah Hrizostom kome mu je 78 godina starosti i koji monahuje na Sv.Gori od 1952 god. To je ovaj starac na fotografiji.



Cvija Simić Milićević Neka mu Gospod da dug život i dobro zdravlje i vama takođe o. Gavrilo i hvala na divnim fotografijama



Jovan Hrnjakovic Bog da ga pozive, sto kaze.., nego starac ,kako vidim ceka poziv jer je telefon pored njega, nije bas uobicajna slika telefona u keliji, ili mu je to poslusanije, stari telom a mlad dusom, samo kada je coveku cista savest i umivena dusa molitvom on zivi kao andjeo na zemlji i sve mu je lako i lepo i sve voli, blagosilja zemlju Bogom, jer je sav u Bogu, sta su monasi ciste duse- angelski obraz, a ima i mirjana koji tako zive+ + +


Saša Lazić Znači sa 19 godina došao na Svetu Goru, monah 59 godina ako ne i duže, ovisno jel se prije Sv. Gore zamonašio...pa to je nešto neprocjenjivo, to je mudrost u njemu koja više nema nikakvih limita...to je za svijet neshvatljivo jer svijet to svojom limitiranošću nemože obujmit...to su...ma i moć pisanja mi se oduzima od strahopoštovanja pa to pokazuje kolika je Gospod sila...


LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Koliko Božije milosti isijava iz ovog starca.
 


Natasa Ilic Milovac Hvala mnogo Oce na odgovoru. Kako kaze brat Sasa zaista cesto nemam ni reci ni smelosti da takve velicine opisem. Kakvo bogatstvo imamo, kakve molitvenike, kakve podviznike. Hvala opet!.
 


*  *  *

KAREJA
(ova tema ima 10281 poseta )

o.Gavrilo Kareja, duhovni i svetovni aministrativni centar Sv. Gore.



Rade Milošević
Pomaže Bog oče Gavrilo. Ja planiram ako Bog da 5. avgusta poći na hodočašće na Svetu Goru. Planiram boraviti u Hilandaru i ostati desetak dana na dobrotvorni rad. Vjerujem da će to biti jedno veliko iskutvo i nadam se da ću imati priliku da obiđem sva mjesta na Svetoj Gori.


Jovan Hrnjakovic Samo brate se moli i idi na Svetu Goru, nase iskustvo, bratije je bilo da smo planirali da idemo u ovaj manastir i u onaj...al na kraju je ispalo kako je Bogorodica Igumanija blagoslovila,- ta smo mesta posetili, a boravili smo u Hilandaru 10 dana. Kakva lepa slike oce Gavrilo kada sam je gledao u malom ..pricinjelo mi se kao da vidilm neko cvece sa crvenim lepo rastrkanim krunama, tek kada sam uvecao sliku video sam da se radi o Kareji Prestonici Svete Gore, lepa slika ... voleo bi da znam sa koje je strane Svetoandrejski Skit + + +

Rade Milošević Iskreno, ja idem u posjetu više radi duhovnog mira i da doprinesem svojim radom bar malo, turistički posjeta je u drugom planu :-)



Natasa Ilic Milovac Ova slika me podseti na one divne crvene ruze u Kareji od pre nekoliko slika. Krovovi kao cvetovi prosuti po zemlji. Prelepo.



Jovan Hrnjakovic Nikada u svom zivotu u Hristu nisam isao turisticki i Crkvu ili bilo koji manastir i nepoznajem taj termin, Sveta Gora je sam kruna onoga sto su mi duhovnici predali i roditelji vaspitali + + +



Saša Lazić Pa da zavist nije grijeh tko ne bi zavidio na životu u ovakvom mjestu i ljepoti, pa što dalje idemo to veće ljepote...još na kraju će biti opća navala na Sv. Goru, kolonije sa namjerom monašenja...vremeplov kroz carstvo ljepote...


Rada Ilic rade milosevic nesto mi nije jasno izvini jesi ti masonic ili ispitujes ko su oni?



Mićo Kojić Prije mnogo godina na Hilandarskom posjedu u Kareji trebalo je ukloniti jedno veliko drvo koje je prijetilo da nanese štetu starim zgradama. Svi prisutni (desetak kaluđera i civila) su vukli za konopac koji sam ja, nakon pentranja zavezao za vrh bora. Sjećam se da je motornom pilom majstorisao počivši jeromonah Pajsije a prisutan je bio i (sada) upokojeni iguman Mojsej. Neko od prisutnih je scenu slikao više puta. Radovalo bi me ako bi se koja od tih slika pojavila u javnosti, tim prije jer sam, tada najmlađi a danas možda i poslednji živi učesnik neobičnog događaja.

Rade Milošević Pa da odgovorim na ovo pitanje u vezi masona. Bavio sam se ozbiljnim istraživanjem masonerije uopšte, a onda sa akcentom na Crnu Goru.



Rade Milošević Jovane, ja poznajem termin "turistički", osjećam gordost u tvom komentaru, mozda grijesim, ali takav je moj subjektivni osjecaj. Po meni nije bitno kako ko dozivljava koji termin, a ne ulazim u to ko i kojim povodom posjecuje određene svetinje. Vjerujem da su djela najbitnija :-)


Ljubica Antonijevic Svakako je Hilandar biser u kruni nase duhovnosti !!Radujem se ssvakom ko ode u pohode toj svetinji,ali vas molim da se setite i pomolite i za sve nas koji bi zeleli,a ne mogu da odu tamo i tihuju,pokusavajuci da pronadju sebe u sebi i okolini u kojoj zive !Zato,BLAGOSLOVENI BILI SVI VI KOJI IDETE TAMO U POHODE,A DRAGI BOZE I PRESVETA BOGORODICE MOLI BOGA ZA NAS I CEO SRPSKI NAROD I SVE DOBRE LJUDE SVUDA U SVETU !!!AMIN !!!

Jovan Hrnjakovic Jesam gord i to priznajem, neznam samo ko je imun na to :), pa se ti pomoli za mene da se smirim, samo me to izjeda da od manastira i Svete Gore ne naprave turizam kao na Meteorima, da monasi umesto brojanica drže poslužavnik i kelnerišu, Bože pomozi, da nepreterujem jer sam gord. To je lepo brate što ideš na Atos, želim ti sve najbolje i da se pomoliš za nas, da nas se setiš bar na tren u tvojim svetim molitvama na Svetoj Gori + + +


Rade Milošević Ono što mogu obećati je da ću se pomoliti za vas. Biće mi zadovoljstvo da to uradim. Inače, dijelimo stav o tome da ne treba da se svetinje turistički popularizuju. Ja lično žalim što je manastir Ostrog postao turistička destinacija, atrakcija. Nažalost situacija je takva kakva je, lično to ne podržavam.

Steva Karapandžin Vremeplov je trenutno nešto najzinimljivije za mene na FB.



Dunja Neda
Pomaže Bog oče Gavrilo ! Uz veliki Vaš rad saznajemo svakim danom sve više o monasima i monaškom životu, o Svetiteljima Svete Gore Atonske, njihovim molitvama za sav narod.Oče,hvala Vam na Vašoj brizi za nas grešne i neka Vam Gospod podari zdravlje i duhovnu radost.Amin! Bože daj!

 
*  *  *
MONAH NA POSLUŠANJU
(ova tema ima 1788 poseta )

o.Gavrilo Sv. Gora, monah na sposlušanje cepanje drva.



LJiljana Botić Vilotić
Pomaže Bog oče Gavrilo! Svako poslušanje spojeno sa molitvom ide lakše i brže. Hvala Bogu naučila sam da sve što radim kažem sama sebi sa Božijom pomoći ću sve stići da uradim i tako i bude.


Natasa Ilic Milovac Snaga u svakom pogledu.



Saša Lazić svih oblika poslušanja, bitno je odradit poslušanje, ja sam sa o. Teofanom u manastiru Lepavini imao poslušanje čistit ovčijak kada sam prvi put došao u posjet, tek da se zna da valja radit, a postoji i ona da tko ne misli radit nek ne misli ni jesti;)...naizgled lagan posao bio, ali do jutra muku mučiš...;)


Marija Sovilj Alal vera, da se nasa omladina ugleda , ako moze ko..


 

*  *  *
KELIJA MOLIVOKLISIJA
(ova tema ima 846 poseta )

o.Gavrilo Sv. Gora, Kelija Molivoklisija koja pripada man. Hilendaru



Natasa Ilic Milovac Biser u zelenilu. Da li mi se cini da trenutno u njoj ne boravi niko ili je takva perspektiva fotografije.



Saša Lazić Neodoljivo...



Milena Puaca Prosto sve buja i siri ljubav,mir .

 



*  *  *

SVETA GORA PRIRODA
(ova tema ima 1757 poseta )

o.Gavrilo Svetogorski put
 


LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Svetogorski put odiše tom toplinom i mirom koji nastaje od neprestanih molitvi monaha. Gdje je molitva tu je i Božiji Blagoslov.


Milanka Pandurevic Put ka Raju.............



Natasa Ilic Milovac Sticem utisak da je Sveta Gora ogromna i fizicki, kako je ogromna u nama duhovno. Toliko razlicitih kutaka, za svakog molitvenika po nesto. Divna fotografija, divno mesto.


Saša Lazić Put koji vodi samo u jednom smjeru u biti svojoj--jednosmjerna cesta, samo znak fali...



Milena Puaca Raj na zemlji.



Cvija Simić Milićević prelepo






*  *  *
KARULJA
(ova tema ima 646 poseta )

o.Gavrilo Karulja



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Zanima me da li podvižnici sami biraju mjesto gdje će boraviti ili i za to postoje neka pravila?



o.Gavrilo Ovde na Sv. Gori, ne postoji neko posebno strogo pravilo, neki sami biraju a neki sa blagoslovm uprave manastira ili blagoslov od starca koji ga duhovno rukovodi, ali Sv. Gora je mesto za sve monahe koji se odluče da budu svetogorski monasi. pa tako mora se vladati po ustavu koji važi za celu Sv. Goru a takođe postoji i mananastirski utav jer je svaki manastir autonoman ali taj utav prilagođen svetogorskom ustavu,

LJiljana Botić Vilotić Hvala Vam na odgovoru oče Gavrilo.



Natasa Ilic Milovac Kao terasa na steni. Podvig je bio sagraditi keliju na ovakvom mestu. Monah stoji kao vladar i pobednik i cuva okolinu, kao da za njega ne vaze zakoni fizike. Molitva na ovakvom mestu je Bogu bliza zasigurno. Zadivljena sam uvek ovakvim prizorima i snagom.


Saša Lazić dovoljno je samo--Karulja...



Milena Puaca Bozije djelo.





*
  *  *
SVETA GORA , HODOČASNICI
(ova tema ima 3025 poseta )

o.Gavrilo Sv. Gora, stigli hodočanici i polako penju se na gore... uz serpentine.



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Blago ovim hodočasnicima , idu da umiju svoju dušu Božijim Blagoslovom.



Milena Puaca
Slava Bogu za sve hodocasnike koji posjecuju njegove svetinje i mole se za nas gresne.

 

Natasa Ilic Milovac Blago njima, penju se u nebo po Bozji blagoslov. Sveta Gora je predvorje Raja, poslednje popriste boja sa ovozemaljskim. Monasi cesto u svojim pobedama otvore vrata i cekaju dan potpunog prelaska, blagosloveni su hodocasnici kojima je dato da dodju tako blizu.
 

Saša Lazić ovo ima svakako dvojako značenje--penju se na gore uz serpentine i još idu po lestvici prema nebu...



Steva Karapandžin Manastir Pantelejmon.



 

*  *  *
STARAC ČITA PSALAME
(ova tema ima 4252 poseta )

o.Gavrilo Sv. Gora, Starac udubljen u psalme Davidove.



Milkica Stanarevic
Starac je udubljen kao da ih prvi put čita, a zapravo, po ko zna koji put, ali svaki put sa još jačim žarom, čitaju Starci psalme Davidove !!! Neka im Bog dragi podari života i zdravlja !!!


Nenad Badovinac
mozda je dosao do stiha: "Pravednici ce naslediti zemlju i zivece na njoj doveka"



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Svaki put kada čitam Sv. pismo i sve ostale duhovne knjige naučim nešto novo ,pa neka sam to pročitala i ne znam više koji put. Blago onome čovjeku kome je Gospod dao duhovni vid, jer pojedini i pored očiju ne vide.


Milena Puaca Gospode otvori um nas da sa sabranjem citamo psalme na spasenje ljudskog roda.
 


Natasa Ilic Milovac Amin Boze daj!



Cvija Simić Milićević
Sve što više čitam psalme više razumem i lepše mi u duši hvala Bogu
 


Saša Lazić i srce njegovo ih pjeva...
 


Pročitano: 13491 puta