MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVAKA JE DOBRODOŠLA ZA MLADU



Jedno od pisama sa fotografijama, prvi korak pri upoznavanju

U selima širom Srbije danas živi više od 250.000 neženja, upozorava udruženje iz Šapca. Na oglase se javljaju devojke iz Rusije, Moldavije i Ukrajine

SA lošom prognozom da će ikad zasnovati porodicu, u selima širom Srbije živi najmanje 250.000 neženja! Ovo su najnovije procene udruženja „Seoski prag“, posle više od decenije bavljenja problemima starih momaka. Strankinje koje zbog udaje odluče da dođu u Srbiju godinama čekaju na državljanstvo, plaćajući skupe takse i zdravstvenu zaštitu.

A upravo zbog nedostatka žena u Šapcu će katanac na kuću staviti više od 5.000 samaca. U Lipolistu živi 140 momaka poodmakle dobi. U Culjkoviću, od 214 kuća 68 je zaključanih i bez naslednika, a tu je i sedamdesetak momaka. U Radovašnici, od 90 muškaraca tridesetak je neoženjeno. U Drenovcu ih je najmanje 200... Nije bolje ni u susednoj, mačvanskoj opštini Bogatić, gde samo u Mašića šoru, u selu Dublje, živi 270 momaka.

- Udruženje „Seoski prag“ uspostavilo je dobre kontakte u Rusiji, Moldaviji i Ukrajini. Na oglase momaka iz Srbije u tamošnjim novinama „Naša sudbina“ javlja se mnoštvo devojaka različitih godina, obrazovanja i imovinskog stanja - kaže za „Novosti“ predsednik Slobodan Nikolić. - Tu je i internet, što olakšava posao. Ali, potrebno je još mnogo truda da naša aktivnost ne bude tek „igla u plastu sena“.

„Seoski prag“ ne naplaćuje svoje usluge, ali ih i ne pruža bez prethodne provere. Rešenje za neženje vide i u većem angažovanju lokalnih samouprava formiranjem Saveta za praćenje i podsticaj nataliteta. Dobrodošla je, kažu, svaka bračna zajednica, pa i ženidba Albankama.

- Muškarci iz južne Srbije neretko trpe osudu okoline zbog braka sa ženom iz Albanije. Ali, svako dete koje odljulja srpska kolevka govoriće srpski - kaže Slobodan Nikolić.

Nikolić objašnjava da se Ruskinje u svojoj zemlji udaju već sa 18 godina, da bi se, recimo zbog alkoholizma muževa, brzo razvele i potom ostale same. Posredstvom „Seoskog praga“ najčešće se javljaju devojke iz unutrašnjosti, međutim, nisu retkost ni žene iz velikih gradova, i to visokoobrazovane, koje su „rešile da se smire“ baš pored farmera u Srbiji.

- Na jedan oglas javi se i po pet devojaka, ali do braka se ne stiže tako lako. Najpre dopisivanje, slanje fotografija, pa odlazak u posetu. Tek onda, ako se sve „kockice slože“, dolazi do venčanja. Udruženje nema mnogo povratnih informacija o tome kakva je sudbina tih zajednica, jer kada se ožene, ljudi se jednostavno više ne javljaju - kaže Nikolić.

Momci u srpskim selima postali su izbirljivi, a po fotografijama koje stižu sa istoka vidi se i „da im se može“. Devojke se preporučuju skladnom figurom, kao i „dobrom dušom, tolerancijom“ i - željom da žive na selu. Pojedine neženje rukovode se željom da, zbog ostarelih roditelja, umesto supruge dobiju kućnu pomoćnicu, a iz „Seoskog praga“ upozoravaju da se mogu javiti samo oni kojima je potrebna žena kao partner.

- Za desetak godina udomili smo više od 300 devojaka, što nije mnogo, ali nama i nije cilj da pošto-poto u Srbiju dovedemo ženu koja neće imati od čega da živi. Najpre snimimo situaciju na terenu, a podršku nam obično daju lokalni sveštenici. Ukoliko muškarac ne može da izdržava sebe, nepotrebno je u istu poziciju uvući neku naivnu ženu - zaključuje Nikolić.

PAPIRI I PREGLEDI

STRANKINjE koje dođu u Srbiju radi braka, kao i njihovi izabranici, često su na mukama kada moraju da plate boravišnu taksu, koja od opštine do opštine košta imeđu 15.000 i 20.000 dinara. Do državljanstva treba pet godina, a sve vreme boravka od dokumenata imaju tek ličnu kartu za strance. - Traže im brdo dokumentacije, iako su zaključile brak. Na osnovu toga dobijaju privremeni boravak do godinu dana. Pa produžavaju. Ako se žena razboli, platiće lekarski pregled. A šta će se dogoditi ako mora na neku operaciju? Država samo deklarativno brine o porodici i potomstvu - kaže Nikolić.

DIPLOMA
MUŠKARAC iz okoline Uba, nakon što ga je ostavila supruga, koja nije želela više da živi na selu, a završila je samo osmoljetku, oženio se Ukrajinkom sa hemijskim fakultetom. Kada je stigla, lepa i moderno obučena, u kožnom mantilu, mislio je da u Srbiji neće ostati ni dan, ali sada imaju dvoje dece i žive veoma skladno.

Aleksandra DELIĆ | 02. jul 2011.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:336481-Svaka-je-dobrodosla-za-mladu
 

Pročitano: 5685 puta