MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

LEČENJE - PREKO INTERNETA



Vršačka bolnica stožer jedinstvenog prekograničnog projekta
Foto J. Danilović

Prenošenjem digitalnih podataka između vršačke bolnice i Županijske bolnice za urgentna stanja u rumunskom gradu Rešica, na udaljenosti od oko 100 kilometara, stručnjaci će se konsultovati radi uspostavljanja što preciznije dijagnoze i određivanja terapije svojim pacijentima


Vršac – Vršačka Opšta bolnica upravo raspisuje tendere za nabavku najsavremenije opreme i specijalnog softvera, na srpskom, rumunskom i engleskom jeziku, u okviru jedinstvenog projekta prekogranične saradnje u oblasti zdravstva Srbije i Rumunije, vrednog milion i 148.000 evra. Projekat se ostvaruje u okviru IPA programa, i finansijski ga podržavaju Evropska unija, pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo AP Vojvodine, rumunska vlada, i lokalni budžeti. Za 22. jun, najavljen je i trodnevni skup, posvećen upoznavanju naših i rumunskih informatičara i zdravstvenih radnika sa potpuno novim poslom koji će startovati do kraja ove godine.

To su nam rekli dr Jon Sfera, tvorac ideje o prvoj prekograničnoj mreži za teledijagnostiku i telekonsultaciju, i dr Sredoje Đurić, direktor Opšte bolnice u Vršcu, koja je glavni nosilac ovog projekta na našoj strani, o čemu je „Politika” već pisala. U ovom istorijskom poduhvatu učestvuje i Dom zdravlja u Žitištu, koji već ima izgrađenu telekomunikacijsku infrastrukturu.

Uz pomoć internet tehnologije, prenošenjem digitalnih podataka između vršačke bolnice i Županijske bolnice za urgentna stanja u rumunskom gradu Rešica, na udaljenosti od oko 100 kilometara, stručnjaci će se konsultovati radi uspostavljanja što preciznije dijagnoze i određivanja terapije svojim pacijentima. Do kraja jeseni će se obučiti i informatičara i zdravstveni radnici, koji će se starati o radu internet servera, umrežene opreme i razmeni elektronskih podataka.

Projektom je precizno utvrđeno da Opšta bolnica u Vršcu, za opremu i ostale potrebe, „povuče” 590.000 evra, Dom zdravlja u Žitištu 46.000 evra, a partner u Rešici 511.000 evra.

– Reč je o prvom ovakvom projektu i u Srbiji i Rumuniji. Razmenom podataka i mišljenja bežičnim putem, raspolažu samo visokorazvijena zdravstva u Evropi i svetu, kaže dr Jon Sfera, koji je, pre nekoliko dana, za ovo projektno rešenje, nagrađen od Rumunske lekarske komore, u oblasti inovativnih medicinskih tehnologija, i on je postao prvi doktor s ovim priznanjem van Rumunije. – Uz pomoć najsavremenije telekomunikacijske opreme, obavljaće se razmena podataka, koja obuhvata teleradiodijagnostiku (lekarsku dijagnozu na osnovu snimaka rendgena, skenera i magnetne rezonance), telepatologiju (pato-histološki pregled materijala i prenos podataka), telekardiologiju (uspostavljanje dijagnoze i određivanje lečenja srčanih oboljenja). Kruna svih pomenutih oblasti je telekonzilijum, odnosno, zajednički tim stručnjaka, koji će, putem internet veza, davati konačnu reč u pogledu dijagnoze i načina lečenja. Inače, osim vršačke i opštine Žitište, na našoj strani projektom će biti obuhvaćene belocrkvanska, alibunarska, plandištanska, kovinska, kovačička i sečanjska opština.

Doktor Sredoje Đurić, kaže da je prava prilika da vršačka bolnica, najzad, ne samo obnovi svoju dotrajalu i zastarelu opremu, već i da nabavi najsavremenije aparate visoke klase, koja će međusobno „komunicirati“, u okviru bolnice, ali i poslužiti za razmenu digitalnih dokumenata na daljinu, sa rumunskim partnerom.

– Zahvaljujući ovom projektu, podići će se kvalitet zdravstvenih usluga, jer će nam teledijagnostika i telekonsultacija omogućiti i konsultovanje najeminentnijih stručnjaka u Evropi i svetu. Kad zaživi ova revolucionarna novina, vreme za uspostavljanje precizne dijagnoze, biće maksimalno skraćeno, što će se direktno odraziti na kvalitetno lečenje pacijenata, kaže direktor dr Sredoje Đurić.

Jovica Danilović
objavljeno: 18.06.2011

Izvor: http://www.politika.rs/

Pročitano: 2768 puta