MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA VIDEO SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CCCLXIX)





"BARKA" STARCA GAVRILA NA DOLOSU POLUOSTRVO MANI



o.Gavrilo U gornjem Doloiu na poluostrvu Mani, nekoliko kilometara udaljenog od Kalamate, žive četiri monaha koji su Manastir Preobraženja pretvorili u ekološki raj i barku, gdje štite i čuvaju rijetke biljke i životinje. Starac Gavrilo je iguman manastira, i gaji posebnu ljubav prema Božijim stvorenjima. Oni uzgajaju skiroske konje i magarce sa poluostrva Mani koji su ugrožena vrsta. Djeca sa mentalnim problemima jašu ove ponije u okviru terapije. Štaviše, izvorna stabla i biljke, kao što je na primjer bijeli luk sa Manija i trešnje iz Tajgeta, ponovo se tu mogu naći. Monasi posebnu brigu vode prema stablima maslina gdje imaju registrovanih oko 60 vrsta.

05.06.2011.
Prevod sa engleskog mr Dragana Pećanac

Danijel Zecevic Ja sam se zbog ovog pozitivno raspolozio.



Tatjana Kremenovic Lijepo je slusati grcki jezik pogotovo kad se ovako smireno govori, slusati gracku muziku i gledati ove lijepe zivotinje-od kojih mi ljudi mozemo da se ucimo i gledati lijepe predjele grcke..Nesto spominju i Srbiju i Patrijarha Pavla ovi monasi..


Tatjana Kremenovic I ja sam pozeljela da se nadjem u Grckoj na nekim mjestima, vec jedno vrijeme razmisljam o Grckoj..



Dragana Stojanovic Kako sam procitala tekst, tako sam pozelela da se nadjem na poluostrvu kod starca Gavrila.:))



Tatjana Kremenovic Interesantno je da je Hristos usao na magaretu u Jerusalim..Mislim ovaj podatak treba zapamtiti i prouciti...I zasto je zivio u siromastvu..?



Dragana Planincic Zaista divno, iako dosta toga nisam razumela jer ne znam grčki jezik, samo malo ga razumem, ali mir koji vlada u dušama ova četiri monaha i celokupan sklad koji vlada među njima i prirodom o kojoj brižno vode računa, je prosto zadivljujući. Da je više ovakvih divnih ljudi....


Stana Meseldzija Baš je prava ljepota, mir i jedna skladnost i prirode i ovih rijetkih životinja.Sve to s ljubavlju i smireno čuvaju i hrane plemeniti monasi koji su ispunjeni ljubavlju prema svakom stvorenju-zato ih i slušaju-ma samo kad bi ovako bilo svugdje kako bi to bilo lijepo.Ovdje je i hrana zdrava i sve tako lijepo.


Sladjana Brnjilovic Slava Bogu otac Gavrilo je snama sa male pauze.



Saša Lazić Aj ljepote, istinski ekološki raj podignut molitvama i revnostima monaha...tu bolesnici sigurno ozdravljaju samim boravkom, a kad još male mage zajašu,...



Natasa Ilic Milovac Odgledala sam bar dve trecine videa ne citavsi tekst, oseti se mir, ljubav, radost i lepota ovog mesta. Blagodet Bozja sasvim sigurno nastanjuje i ovaj manastir i gazdinstvo. Divno je. Tekst je jos dao i dimenziju dodatne vrednosti onoga sto monasi rade. Divno je videti s kakvom ljubavlju zivotinje prilaze Ocu Gavrilu i slobodno setaju po rajskom vrtu koji okruzuje manastir.


 

Pročitano: 3020 puta