MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PRLJAVE RUKE TRUJU STOMAKE!



LOŠE HIGIJENSKO STANJE U KIOSCIMA I FAST FUD RESTORANIMA

Nebriga - Skoro 15 odsto zaposlenih u ugostiteljskim objektima ne pere ruke redovno. Najveći broj pacijenata koji završe na Infektivnoj klinici javlja se zbog „stomačnog gripa" - virusnog gastroenteritisa

Prljave ruke i ishrana u fast fud restoranima najčešći su uzrok zbog kojeg pacijenti završavaju na Infektivnoj klinici. Skoro 15 odsto zaposlenih u ugostiteljskim objektima ne pere ruke redovno, pokazuju podaci Sektora za sanitarni nadzor u Vojvodini.

Tokom prethodne godine, na Klinici za infektivne bolesti u Novom Sadu lečeno je 11 pacijenata sa žuticom, 183 pacijenta sa meningitisom, 23 obolela od salmoneloze i 40 pacijenata koji su oboleli od zapaljenja gornjih i donjih respiratornih puteva uzrokovanih komplikacijama gripa.

Faktor voda

Sve ove bolesti prenose se prljavim rukama, a najveći broj pacijenata koji završe na Infektivnoj klinici javlja se zbog „stomačnog gripa" - virusnog gastroenteritisa. Doktorka Radoslava Doder sa Infektivne klinike kaže da su u nerazvijenim zemljama glavni uzročnici ovih bolesti nedostatak vode i niska lična higijena.

- Međutim, u razvijenim zemljama i kod nas, uzrok obolevanja od crevnih bolesti je, pored prljavih ruku, i ishrana u restoranima brze hrane u kojim lako može doći do kontaminacije hrane - ističe dr Doder.

Doktorka Milka Popović sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine kaže da su za prljave ruke odgovorni građani, dok je higijena hrane i lična higijena zaposlenih u objektima za proizvodnju hrane, kao i kontrola postignutog stepena higijene, odgovornost proizvođača.

Prljave i radne površine


Poslednji podaci iz marta ove godine pokazuju da su sanitarni inspektori samo u Novom Sadu izvršili 2.626 pregleda. Uzorkovana su 152 brisa sa ruku zaposlenog osoblja, od čega su 23 uzorka bila neispravna, što znači da više od 15 odsto zaposlenih ne pere ruke redovno. Uzeto je i 407 briseva sa radnih površina, od čega je deset odsto bilo neispravno. Zbog toga i ne čudi podatak sa Infektivne klinike da se u prodavnicama i kioscima brze hrane može dobiti trovanje stomaka.


Ljudi nisu uvek iskreni u anketama
Inače, podaci o učestalosti redovnog pranja ruku u Srbiji, odnosno Vojvodini, dostupni su iz Izveštaja o istraživanju zdravlja stanovnika Republike Srbije i ukazuju da se gotovo tri četvrtine odraslih stanovnika Srbije, odnosno oko 70 odsto Vojvođana izjašnjava da redovno pere ruke, po ulasku u kuću, pre jela i nakon upotrebe toaleta. Podaci drugih studija sprovedenih u svetu ukazuju da ipak postoji jasna razlika između podataka koji se dobiju samoprocenom i samoizjašnjavanjem i rezultata koji se dobiju drugačijim metodama istraživanja koji objektivnije prikazuju učestalost pranja ruku stanovništva.


Larisa Onodi, Novi Sad


31.maja 2011.

Izvor: http://pressonline.rs/sr/vesti/Vojvodina/story/163136/Prljave+ruke+truju+stomake!.html

Pročitano: 2559 puta