MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

DESET NAJZDRAVIJIH NACIONALNIH KUHINJA: GRČKA JE BROJ 1



Vrijeme je večere i vi želite da se zasladite. Možda ćete zgrabiti indijsku hranu za ponijeti ili ćete uzeti takos salatu. Ali, ojoj, ovih dana lako se naći u situaciji da jedete nacionalnu verziju duplog hamburgera i prženih krompirića.

„Amerikanizovali smo hranu do te mjere da ona više nema nikakve koristi za naše zdravlje“, navodi dr Dafne Miler, autor knjige „Efekat džungle: najzdravija prehrana iz cijeloga svijeta – zašto funkcioniše i kako je učiniti da radi za vas“.

Uživajte u kuhinjama iz cijeloga svijeta ali u njihovim najčistijim oblicima i dobićete obroke koji su lagani, hranljivi i nevjerovatno ukusni. Pitali smo stručnjake da rangiraju 10 najzdravijih kuhinja i otkriju nam šta ih to čini dobrim za nas.

1. Grčka

Postoje dobri razlozi zašto ljekari preporučuju mediteransku ishranu: tradicionalna grčka hrana kao što je lisnato povrće, svježe voće, visoko-vlaknaste grahorice, sočivo, žitarice, maslinovo ulje i riba bogata omega-3 kiselinama podstiču imuni sistem i pomažu u borbi protiv raka, te smanjuju rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i drugih bolesti povezanih sa ishranom. 

U stvari, prema istraživanjima Univerziteta Harvard ishrana u tradicionalnom mediteranskom stilu smanjuje opasnosti od smrti izazvanih srčanim bolestima i rakom za 25%. Druga studija sa Harvarda navodi da ovaj način ishrane bogat zdravim mastima čini da ljudi koji se tako hrane dosta gube na težini i osjećaju se zadovoljnije, za razliku od tradicionalnih dijeta sa redukovanim mastima.

Ova kuhinja je visoko rangirana i zbog načina na koji se jede, navodi Milerova, koja je takođe vanredni profesor Porodične medicine na Kalifornija univerzitetu u San Francisku. „Grci obično jedu hranu iz malih tanjira koju zovu meze,“ navodi ona, na kome se nalaze mali komadi mesa zajedno sa zdravim niskokaloričnim komadićima svježih morskih plodova, sporo-probavljivih ugljenih hidrata (pasulj, patlidžan ili hljeb sa cijelim zrnevljem), i male porcije maslina i koštuničavog voća.
Ukoliko jedete napolju, naručite ribu sa roštilja i špinat ili drugu zelen začinjenu maslinovim uljem i bijelim lukom.

„Ova hrana obezbjeđuje protiv-upalne sastojke koje sadrži maslinovo ulje i salata, skupa sa efektom za smanjenje krvnog pritiska koji ima bijeli luk“, ističe Milerova.

Opasnost: Ukoliko je ne pravite sami i smanjite količinu putera, klasična pita od špinata (zeljanica) može biti masna kalorijska bomba isto kao i čizburger sa slaninom.

Lista ostalih rangiranih kuhinja:

2. Svježa kalifornijska
3. Vijetnamska
4. Japanska
5. Indijska
6. Italijanska
7. Španska
8. Meksička
9. Južnoamerička
10. Tajlandska

Prevod sa engleskog mr Dragana Pećanac

Izvor: http://www.johnsanidopoulos.com/2010/08/10-healthiest-ethnic-cuisines-greek-is.html
 

Pročitano: 3044 puta