MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CCCLVIII)



MATI MIHAILA O SVOM HODOČAŠĆU NA GROB GOSPODNJI

o.Gavrilo ‎- Bili ste u Jerusalimu na Grobu Gospodnjem. Prisustvovali ste silasku Svetog Ognja. Ko je to dostojan takve blagodati Božije?

- I mene grešnu Gospod je udostojio da posetim to sveto mesto, Isusov Grob. Bilo je to na Veliku Subotu pred Vaskrs 1962. godine. Imala sam veliku želju da otputujem u Jerusalim, ali nisam znala ni kako novac da obezbedim, a ni odeću nisam imala za tako dalek put. Šta sam drugo mogla? Molila sam se stalno Gospodu i Majčici Bogorodici. Iako sam bila baš sirota, nadu nisam gubila. Prevelika je bila moja želja da posetim Grob Gospodnji. I jedne noći - u snu vidim moju pokojnu igumaniju Petroniju kako se pojavljuje iz oblaka, a u ruci drži novac, namenjen meni za put u Jerusalim. I, stvarno, ne prođe dugo vremena, nađe se i novac, neko mi dade cipele, neko kaputić, neko tašnu… Nekako mi je i drago što sam išla kao sirota. Nije tamo potrebna raskoš. Potrebna je samo ljubav prema Gospodu. Treba stalno čitati Jevanđelje. Tamo je Gospod sve rekao: “Ne sabirajte sebi blaga na zemlji, gdje moljac i rdja kvari, i gdje lupeži potkopavaju i kradu; nego sabirajte sebi blago na nebu, gdje ni moljac ni rđa ne kvari, i gdje lupeži ne potkopavaju i ne kradu”. Sabirati blago na nebu znači moliti se, širiti ljubav, davati milostinju, čistiti dušu… Ništa što je nečisto neće ući u Carstvo Nebesko.

(iz razgovora sa mati Mihailom iz manastira Vavedenja, objavljenog u časopisu „Put, Istina i Život“)

o.Gavrilo NAPOMENA: Svaki komentar koji se ne bude odnosio na postavljenu fotografiju biće obrisan. Takođe, molim Vas da ne kopirate druge tekstove i onda ih stavljate u komentare, nego svojim rečima – svako za sebe, bez diskusije sa drugim komentatorima i iznošenja kritika na račun drugih - napišite svoj komentar. Izbegavajte i postavljanja linkova na razne klipove sa You Tubea.

Svako ko bude vređao ili širio mržnju na verskoj, nacionalnoj osnovi biće udaljen i banovan. "Svoje čuvaj tuđe poštuj"

Ovde je mesto samo za komentare na postavljen tekst. Molim Vas da poštujete ovu napomenu

o.Gavrilo Zamolio bih vas da komentare ne pišete velikim, nego malim slovima.



Sandra Isidorovic
Pomaze Bog oce Gavrilo i mati Mihaila, ja sam isto bila 2008 godine u Svetoj zemnlji jer sam htela da vidim manastir gde se moja pokojna sestra mati Serafima zamonasila u manastir separds fields bili smo zajedno sa ocem jeromonahom ptcem Vasilijem iz manastira Marije Magdalene i slike se mogu gledati kod naseg brata Gradimir Gazivoda ovde u facebook.Sveto oganj smo doziveli ja mislim da nikada nisam tako nesto bozanstveno dozivela kao tada.dobila sam gramatu od patrijarha i puno poklona iz manastira ,sad zman zasto se moja sestra zamonasila, da nemam dece i ja bih tamo ostala da radim.imali smo i iskusenja ali hvala Bogu sve je proslo.ja preporucujem uvek uz pricu svakome ko moze da otputuje za Jerusalim i to blagodat da dozivi.

Stamenko Mijatović Pomaže Bog Oče Gavrilo , blagoslovite. "Ništa što je nečisto neće ući u Carstvo Nebesko." - Jedna rečenica koja otvara sva vrata , ali moj um nikako da shvati suštinu i značenje tih riječi nego stalno se zamara sa materijalnim i ovozemaljskim "problemima" . Jedino molitva(kad je iskrena) može da mi malo skrene misli sa takvog razmišljanja GOSPODE ISUSE HRISTE SINE BOŽIJI POMILUJ ME GREŠNOG .


Sasa Milosevic
Ovo je vrlo pametna i produhovljena zena. U dva paragrafa kaze ono zasta mnogima trebaju tomovi knjiga.



Marko Popović
Pomaže Bog draga braćo i sestre! Ja nikad nisam bio u Jerusalimu, ali verujem da se mnogo toga iz Jevanđelja dešava i kod nas i to svakodnevno.
Jer, Jevreji su završili svoju istoriju kao Izabrani Narod, došao je novi članak istorije, baš onaj o kome govori prorok Isaija da će u dane kada dođe Mesija deset ljudi iz drugih naroda uhvatiti za ruku jednog Jevreja i pitati ga da idu s njim u hram jer su čuli da je s njima Bog.
A, eto, mi smo nastavak tog Izabranog Naroda i gotovo sve što se desilo u Starom Zavetu desilo se i kod nas, a trenutno se svakodnevno dešavaju priče iz Jevnđelja. I danas i te kako ima mnogo carinika, razbojnika, bludnica, fariseja.
Bog prima svakoga bez obzira na njegovu nacionalnost, veru, zanimanje, političko opredeljenje, ali mi moramo da odgovorimo na taj poziv.
Čuli smo kako će reč Božija izići iz Jerusalima, tako i danas, svi Pravoslavni u celom svetu se i te kako interesuju za naše svetitelje, a mi moramo da istrajemo kao što su istrajali Isus i Jovan.
Ko čeka i dočeka, ko je čekao Mesiju - dočekao ga je, ko je čekao Hrišćanski Rim - dočekao je i ko čeka drugi Hristov dolazak dočekaće ga.
Oprostite mi, ja sam se raspisao, a možda ja samo ovo lupetam, možda i nema puno veze ovo što ja pričam, ali neka Bog pomogne svima vama, neka vam da snage u ovoj nedelji i radost pri Vaskrsenju, a neka pomene i mene grešnog. Amin.

Danijel Zecevic Ja sam oduvijek zelio da posijetim svetu zemlju pa ako mi Bog pomogne i bude volja njegova ostvarice mi se zelja.



Ljiljana Nenad Lazendic
nasa draga matuska ...



Janko Mihajlovic
Nista sto je necisto nece uci u Carstvo Nebesko........i zato pojemo one divne rijeci.........nek se svako popravlja i Gospoda proslavlja,,,,,,,,,,,,,,,,,,koliko se god trudili da svojim zivotom budemo u postu ,molitvi i zivotu po Bogu nikad nismo dostojni...to nas samo nas Gospod udostoji svojih darova,otvorenih puteva na Sveta mjesta,blagodeti svoje...........pomiluj nas Gospode gresne.....Nada.


Natasa Ilic Milovac
Daj Boze da i mi uspemo da odemo u Svetu Zemlju i hodamo putevima kojima je Sin Bozji hodio! Pomiluj Gospode!



Mirjana Jovicic
Blagodarim oče Gavrilo, ganula me kratka ali divna priča mati Mihaile.Danas mnogi idu tamo,(bogataši).Nisu svi zvani i odabrani, znamo. Sama ne smem, ni da pomislim na put u Svetu zemlju, uvek potiskujem tu želju zbog nerazumevanja bližnjih. Al, čovek snuje, Gospod odlučuje...Možda i doživim.Do sudnjeg časa se radujem u Gospodu, zadovoljna "mrvicama ispod" stola Oca sviju nas.


Miodrag Vujačić
Divna priča hvala na njoj Oče Gavrilo!



Saša Lazić Sve je tako jednostavno rekla mati Mihaila, u tako malo riječi tako puno istine. Vjerujem da je svakom Hrišćaninu želja doći na grob Gospodnji i da bi to bilo nešto što bi obilježilo trajno i neizbrisivo čitav život! Kada bi došao nevjernik on bi slikao kao turist i to bi za njega bio jedan događaj sličan nekom drugom a za vjernika je to preporod srca!!


Tankosava Damjanovic
Otkad me Gospod udostoji da se poklonim Njegovom Svetom Grobu, molim Mu se da sve, koji iskreno žele da se poklone Svetinji nad Svetinjama, pozove k Sebi, otvori put. Večeras smo kroz dvanaest Jevađelja prošli ceo stradalni put Gospoda našega Isusa Hrista i osetili da nam je oprostio i izdaju, i šamare i pljuvanje, i raspeće...Večeras se pitamo: "Zašto smo Ga izdali, kad je toliko ljubavi imao za nas? Zašto smo toliko pali? Da li ćemo se dići?"

Sutra je Veliki Petak, najtužniji dan za rod ljudski. Nema tužnijeg dana. Opet je čovek, koga je Gospod iz Ljubavi sazdao, pao. Sutra u Jerusalimu poklonici idu Stopama Stradanja Gospodnjeg, idu Ulicom bola, ulicom sramote ljudske. Nose krstove i na svih 14 stradalnih mesta, kao što su mesto na kome je Gospod prvi put posrnuo, mesto na kome Mu je Veronika donela peškir, mesto gde je naslonio svoju Svetu ruku..., mole Gospoda da nam oprosti tu strašnu izdaju, da nam oprosti svaku ranu svoju. Oprosti, Gospode, nama grešnima! Eto, kako se mati Mihaila molila kako za sebe, tako i za ceo narod, koji od Gospoda očekuje veliku milost i kako je blagodarna Bogu što je i nju udostojio da se pokolni ovoj Velikoj Svetinji.

Predrag Tesic Da li covjek zbog vlastite grehovne prirode nikad ne moze dostici Boga, ili zbog bozanske iskre u sebi nije u stanju da postane covjek...
Nista sto je izvan Zajednice nece uci u Carstvo Nebesko.


 

Pročitano: 7977 puta