MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CCCXXV)



OSNIVA SE PRVI PRAVOSLAVNI MANASTIR U UGANDI

o.Gavrilo Nakon Svete Liturgije u Nedelju Pravoslavlja ( 13. mart ), Njegova Svetost Papa i Patrijarh Aleksandrijski i cele Afrike Teodor II u pratnji Njegovog Preosveštenstva Mitropolita kampelskog gospodina Jona, sveštenstva, egipatskog ambasadora, muslimanskih verskih radnika i mnogih vernika, posetio je susednu parohiju Antonija Velikog i održao svečanu proslavu u čast podizanja prvog pravoslavnog manastira u Africi, posvećenog Svetoj Mariji Egipćanki.

Nakon završetka radova, sestrinstvo koje će po milosti Božijoj naseliti manastir čine tri monahinje, rođene u ovoj oblasti - Marija, Tavorija i Teosemnija - koje su pre dve godine živele u manastiru Hrisopigi u Haniji, na Kritu. Tamo su izučile grčki jezik, crkveno pojanje i monaški ručni rad.

Čestitajući početak izgradnje manastira, Patrijarh je govorio o značaju monaštva u Pravoslavnoj crkvi i izrazio svoju radost zbog uspostavljanja monaškog sestrinstva u Africi.

Preuzeto sa zvaničnog sajta Aleksandrijske Patrijaršije

Preveo na engleski: Džon Sanidopulos
Prevod sa engleskog: prof Bojana Popović
24.3.2011.
Izvor: http://www.johnsanidopoulos.com/2011/03/first-orthodox-monastery-in-uganda.html

o.Gavrilo NAPOMENA: Svaki komentar koji se ne bude odnosio na postavljenu fotografiju biće obrisan. Takođe, molim Vas da ne kopirate druge tekstove i onda ih stavljate u komentare, nego svojim rečima – svako za sebe, bez diskusije sa drugim komentatorima i iznošenja kritika na račun drugih - napišite svoj komentar. Izbegavajte i postavljanja linkova na razne klipove sa You Tubea.

Svako ko bude vređao ili širio mržnju na verskoj, nacionalnoj osnovi biće udaljen i banovan. "Svoje čuvaj tuđe poštuj"

Ovde je mesto samo za komentare na postavljen tekst. Molim Vas da poštujete ovu napomenu

o.Gavrilo Zamolio bih vas da komentare ne pišete velikim, nego malim slovima.



Igor Milanka Tucakovic
Zar nije bilo dovoljno da prisustvuje Patrijarh,nego mora i papa???



Vera Aleksić
Igore pa tako se oslovljava Patrijarh Aleksandrijski, nisam neka pametnica i nepopujem, ne moj se jediti na mene :)



Dimitrije Komadara Super!!! Kako je lijepo znati da ce se i tamo sluziti liturgija i da ima pravoslavnih ljudi .



Milena Puaca Slava Bogu na sirenju nase istinske pravoslavne vjere i daj boze da se mnogi oboze po velikoj milosti Gospoda Boga nasega podizanjem hrama.



Mirjana Jovicic Blagodarim oče Gavrilo za ovu radosnu vest i dragocenu, lepu fotografiju.



Nenad Badovinac Kako su se od sunca užarene i spržene crne glavice nanizale pri dnu fotografije na tim vrućinama. Od sada će se glavice morati priviknuti da će ih Sunce normalno i lagano grejati :)



Dejan Stojanovic Oče, kako to "prva Crkva u Arfici"? Zar nije bilo pre mnogo Crkava u Aleksandriji, pa Manastiri koje su osnovali Sveti Antonije i Pahomije...?



Bojana Srbljak
Brate Dejane neko je isto pitanje postavio i uredniku bloga odakle je preuzet ovaj tekst. A pitanje glasi: "Sjajne vesti...ali , prvi pravoslavni manastir u Africi?" Odgovor koji je dobio glasi: "Prvi pravoslavni manastir pod Aleksandrijskim Patrijarhatom, konkretno..."


Natasa Ilic Milovac Svaki dan nek pocne ovakvom vescu!!! Daj Boze!!!



Dusanka Popovic
Bogu hvala da se nase pravosljavlje siri neka neka tako i treba



Stana Meseldzija
Slava Bogu i hvala za sve , baš se radujem što više manastira i molitvi za nas sve širom Sveta.



Saša Lazić
vjerujem da će mnogi sa sunca bježati u hladovinu u manastir i usput prisustvovati Svetoj Liturgiji i spojit ugodno sa dušekorisnim..:)



Zeljko Nadj
Bogu hvala.Afrika je kolevka civilizacije a Etiopija centar Pravosljavlja u Africi.Po mnogim istrazivanjima Zavetni kovceg se nalazi u toj Pravoslavnoj zemlji,tako da ne cudi otvaranje Pravoslavnog Manastira u Ugandi.Nadam se da ne gresim u svom komentaru i ako sam koga uvredio molim ga iz sveg srca za oprostaj jer to mi nije bila namera.

Gospode Isuse Hriste sine Boziji pomiluj nas gresne!

Stana Vasic Hvala i slava Bogu! +♥

 

Dunja Neda Hvala Velikom Gospodu.Bože daj i više manastira,a još više pravih,pravih vernika.Amin!
 


Borislav Brezicanin mozemo reci slava Bogu.Gospod nas skuplja kao noje u svoju barku.dobro je da i tamo bude hristovih vojnika,pored njih ako Bog da mnogi ce naci svoj put.
 

Pročitano: 3761 puta