MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CCCXII)



KAKO SPROVESTI VEBINAR – POČINJEMO RAD NA NEČEM NOVOM!

o.Gavrilo Vebinar. Poznata reč, zar ne? Svima onima koji vole i znaju da uče, vebinar evocira sećanja na uobičajene univerzitetske seminare. Savremeni vebinar je – onlajn-tema, koja pruža mogućnost onlajn-diskusije za slušaoce. Pored predavačevog glasa, slušaoci još mogu da prate i video zapise (prezentaciju ili odredjene šeme, ilustracije).
Mnogi servisi vebinara ostavljaju mogućnost automatskog zapisa emisije, što predstavlja dodatnu prednost za slušaoce – materijale vebinara je moguće pogledati i kasnije, bez žurbe, proničući u sve detalje.

* Vebinar: udobno i korisno

Kao što vidite vebinar je odlično sredstvo za one koji imaju nešto da kažu drugim ljudima (o sopstvenoj metodi obučavanja, o pravilima zdrave ishrane, o strategiji na berzi i slično), koji imaju šta da podele na planu ličnog iskustva (kako samo putovao po Evropi, kako za nedelju dana organizovati i oformiti sopstveni biznis, kako se odreći štetnih navika, kako naučiti dete da čita itd), koji imaju nešto da nauče druge (sve moguće psihološke treninge, raznovrsne zanate). Teme vebinara mogu biti apsolutno sve. Najvažnije je da budu interesantne vama i slušaocima.

Ako zahvaljujući raznim okolnostima imate dosta slobodnog vremena, volite da razgovarate sa ljudima, da podelite svoje lično iskustvo, da ih obučavate, onda uvodjenje vebinara može doneti realnu, osetnu, materijalnu pomoć. Jer materijal za vebinar može da se priprema u vreme koje vam najviše odgovara (kada beba spava, kada su deca na poslu ili u školi) prema sopstvenom, fleksibilnom grafikonu, samostalno odredjujući i planirajući koliko ćete biti opterećeni. Pritom ne morate da idete u kancelariju, nećete imati direktora, kolege, kao ni surov plan rada i fiksne plate. Svi uspesi i neuspesi će biti samo vaši , i količina zaradjenog novca će biti ograničena samo vašom željom da radite i zaradite.

Pokazuje se da je vebinar postao najbolji od dosadasnjih seminarskih lekcija, dodao interaktivnost funkcionisanja, proširio geografiju slušalaca, i omogućio jeftinu i dostupnu kvalitetnu obuku od strane pravih profesionalaca.

* Vebinar: sedam pravila uspešnog formiranja

Vebinar danas može da formira svako ko to želi, ko ima šta da kaže i da podeli sa drugima. Medjutim ne treba se zavaravati prividnom jednostavnošću i lakoćom. Kao i svaka druga ozbiljna stvar, formiranje vebinara zahteva brižljivu pripremu.

1. Pre svega, treba detalno razmisliti, šta i kako ćete govoriti slušaocima. Treba sastaviti plan i detaljan koncept predavanja. Pripremiti ilustracije, tabele šema. Predivno je ako sve može da se prikaže u jednoj prezentaciji, da se lepo i pismeno objasni.

2. Odabrati internet-servis za sprovodjenje vebinara. Prema njegovom izboru se treba odnositi sa velikom odgovornošću, jer će upravo internet-servis biti odgovoran za tehničku stranu sprovodjenja vebinara. I efikasnost vebinara će umnogome zavisiti od njega. Ne zaboravite ni na svoju tehničku pripremu: proverite radnu sposobnost mikrofona i slušalica, dogovorite se o rezervnom kanalu veze sa internetom (sa prijateljima, poznanicima, internet-klubom ili restoranom) u slučaju nepredvidjenih okolnosti.

3. Treba se pozabaviti i reklamom za vebinar. Treba obavestiti što već broj potencijalnih slušalaca o sprovodjenju vebinara. U tu svrhu su dobre sve vrste reklama, kako realna (ulična reklama, u novinama, časopisima, na televiziji i radiju), tako i virtuelna na internetu (na prijateljskim sajtovima, banerska, kao i kontekstna reklama). Izbor metode i vrste reklame zavisi samo od mogućnosti vašeg budzeta.

4. Treba sprovesti registraciju slušalaca. Treba obezbediti to, da svi koji žele da znaju o vremenu sprovodjenja vebinara dobiju šifre kako bi mogli da udju u vaš virtuelni razred.

5. Na dan organizovanja vebinara dobro bi bilo imati pomoćnika, koji može da pomogne da se reše tekući problemi, tako da vi ne prekidate predavanje. Takodje ne zaboravljajte na mogućnost interaktivnog opštenja. S vremena na vreme podstičite slušaoce da postavljaju pitanja, jasno odgovarajte na njih i podstičite diskusije. Tako će vaš rad oživeti, postati interesantan i koristan, i omogućiti dobijanje takozvane povratne informacije.

6. Dva-tri dana posle sprovodjenja vašeg vebinara odštampajte njegov materijal i dostavite svojim slušaocima. Čak štaviše, on se može deliti za dodatnu platu, onima koji nisu mogli da prisustvuju na vebinaru.

7. Smislite sistem bonusa i poklona za stalne i aktivne slušaoce, jer posle uspešnog sprovodjenja prvog vebinara nećete stati, već ćete i dalje nastaviti da se bavite tim zanimljivim i unosnim poslom.

Vebinari tek počinju da budu popularni, i to nije ništa čudno, jer mogućnosti savremene tehnike značajno proširuju mogućnosti savremenih ljudi. Čak i najudaljeniji kutak naše planete uz pomoć interneta postaje blizak i dostupan. Danas naše granice prolaze onuda, gde ih mi sami crtamo, što znači da se za energične i talentovane ljude pojavila mogućnost da se bave svojim virtuelnim biznisom, ne izlazeći pritom iz svoje kuće. Neka vam je sa srećom na prostorima fri-lansa!

Prevod s ruskog dr Radmila Maksimović
15 mart 2011 god.
Izvor: http://www.richmother.ru/work/kak_provesti_vebinar.html

o.Gavrilo NAPOMENA: Svaki komentar koji se ne bude odnosio na postavljenu fotografiju biće obrisan. Takođe, molim Vas da ne kopirate druge tekstove i onda ih stavljate u komentare, nego svojim rečima – svako za sebe, bez diskusije sa drugim komentatorima i iznošenja kritika na račun drugih - napišite svoj komentar. Izbegavajte i postavljanja linkova na razne klipove sa You Tubea.

Svako ko bude vređao ili širio mržnju na verskoj, nacionalnoj osnovi biće udaljen i banovan. "Svoje čuvaj tuđe poštuj"

Ovde je mesto samo za komentare na postavljen tekst. Molim Vas da poštujete ovu napomenu.

o.Gavrilo Zamolio bih vas da komentare ne pišete velikim, nego malim slovima.



Mirjana Jovicic
Blagodarim oče Gavrilo, pa ovo je servirana čitava metodologija pa ko voli nek izvoli.Potrebno je ići u korak sa vremenom, a ne da nas vreme pregazi.



Saša Lazić
ovi koraci pokazuju da to ipak i nije tako jednostavno kako bi se u startu pomislilo...ali uz upornost i dobru volju...



Tihomir Ilic
MIT najači tehnički univerzitet ima dosta predavanja na netu.Neki indiski fakulteti imaju sva predavanja na engleskom, tako da kome je nužda može steći inžinjersko znanje bez "troškova studiranja"



Jovana Čonjić
Pa cijela ova vasa profil stranica (+sajt) je onda jedan vebinar..

 

Tatjana Kremenovic Ovo sto pocitah o vebinaru, u ovom tekstu, je izvanredno! To je prava stvar.Samo ga treba dobro tehnicki pripremiti. I odlican prevod ovog teksta sa ruskog jezika, koji je uradila sestra Radmila.

 
STATISTIKA posećenosti posta na Fejsbuk profilu oca Gavrila:

Pročitano: 3387 puta