MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CCXCV)MISLI - Shiiguman Sava (Ostapenko)

o.Gavrilo Što god je istinito, što god je pošteno, što god je pravedno, što god je dostojno ljubavi, što god je na dobrom glasu, bilo koja vrlina, bilo što pohvale dostojno, to mislite. Flp.4, 8
Šta predstavlja izvor misli? To su uglavnom želje srca. ...Ako preovladava prva vrsta razuma misli će biti usmerene na potrebe tela, pri razvoju razuma druge vrste čovekom će vladati umna interesovanja za nauku, umetnost. A ako postoji blagodatni razum (treća vrsta) misli će se prvenstveno odnositi na duhovnu oblast: reliugiju, pokajanje itd. Što je čovek dalje od Boga, time su njegove misli rastrojenije i njegova duševna preživljavanja bespokojnija. Što je čovek bliže Bogu, to se krug njegovih misli usredsredjuje na jednu bestrasnu misao, a to je posebna vrsta ili osećaj uma. Najvažniji momenat u asketskom iskustvu je „čuvanje uma“ (ne predavati ga sujeti ovoga sveta i spolja nametnutim utiscima).
Najvažnije u čuvanju uma je – sećanje na Boga. Šta se dešava sa ribom kada je izvadjena iz vode, to isto se dešava i sa umom, koji je zaboravio na Boga i luta razmišljajući o ovom svetu. Izvor misli je u značajnoj meri i svet duhova. To se potvrdjuje i u Jevandjelju: „Djavo je stavio u srce Judino da Ga izda“. Kada je sveti Jovan Zlatoust pisao tumačenje na poslanice apostola Pavla tri dana, njegov kelejnik Prokl je video apostola Pavla koji je stajao pored svetog Jovana Zlatousta i šaputao mu na uho svoje misli. I zbog toga autorstvo tumačenja se ne može pripisivati samo svetom Jovanu Zlatoustu.
Mnoge misli koje nam se pojavljuju, ponekad neočekivane, su od Boga, Andjela, svetih i od naših nevidljivih neprijatelja – sataninih sluga. I zbog zoga sveti oci predlažu da razaznamo odakle nam dolaze misli – da li od Andjela ili od nečastivog. Misli mogu biti ljudske (od nas samih), od Andjela i od demona – tri vrste. Misli od demona se sastoje od strasti, pristrasti, mržnje, zlopamčenja, osudjivanja. Misli od Andjela podrazumevaju bestrasno vidjenje stvari, tako da se um ne uznosi i ne unižava, ne predaje nerazumnoj privezanosti, i ne bude mnogobrižan.
Prepodobni Serafim je smatrao da je od Boga samo prva misao koja se pojavi u njegovoj glavi. Varsanufije Veliki kaže: „Kroz mene malog, govori ti Bog“.
Starac Zosima iz Trojice-Sergejeve lavre kaže: „Dešava se ponekad da osećam veliko strahopoštovanje jer unutar sebe osećam silu i glas Božiji. Znam da ponekad svojim rečima nanosim bol ljudima, a ponekad Bog teši ljude mojim rečima, ali sam obavezan da govorim to što dobijam od Boga. Nešto svoje nikada ne govorim. I dešava se reč Božija, jer je ona istina i život“.
Naravno, samo su sveti i podvižnici blagočestivosti mogli da govore o primanju misli od Boga i Andjela. Ali na ljude koji se nalazi u stanju očišćenja utiču i Andjeli i duh zlobe. Mi obično ne obraćamo pažnju odakle se pojavila nova misao, odakle je nastala želja? A to je tako važno da se spozna i odredi da li je misao došla s desne strane – od Andjela Čuvara, ili s leve - od duha zlobe. Pomisli od demona su uvek ispunjene smutnjom i tugom. Pomisao od Boga dolazi tiho i s radošću.
Dobri Andjeo je tih, skroman, krotak, miran. On sugeriše čistotu, pravdu, celomudrenost, mekost, snishodljivost, ljubav i blagočestivost. Zli andjeo je zloban, gnevljiv, nerazuman.
Sposobnost za razlikovanje misli je nešto što poseduju ljudi koji su već zreli u duhovnom životu. Shimonah Siluan piše: „Ljubav prema ovozemaljskom opustošuje dušu, i ona tada postaje učmala, gordi se i ne želi da se moli Bogu. Neprijatelj vidjevši da duša nije u Bogu, lomi je i slobodno stavlja u um ono što želi ubacujući čas jedne čas druge pomisli. „Borbu sa pomislima Gospod prima kao mučeništvo“ (sveti Varsonufije)
Čovek koji stiče neprekidnu molitvu nema vremena ni da razmišlja o bilo čemu ovozemaljskom. Neprestana molitva čuva od uticaja mračnih satanskih sila. U odredjenim slučajevima, kada je potrebno da brzo donesemo dobru odluku, treba se usrdno i pažljivo, od sveg srca pomoliti Andjelu Čuvaru da nam pomogne i ukaže na pravilne misli. A kada dobijemo ono što smo molili, onda mu naravno u mislima treba zablagodariti.
Duša je – Hristova nevesta. I kao što telo treba čuvati od vidljivog greha, tako i dušu i um treba čuvati od nepotrebnih pomisli. Grešna misao, koja je nametnuta spolja i ne nalazi suglasnost kod čoveka, ne smatra se za greh.
U jednom manastiru je živeo monah, kod koga se primečivalo da kada je išao sam, često se okretao na levu stranu i sa pola glasa govorio: „Odričem se“. On se to odricao od nametnutih, neugodnih misli koje mu je ubacivao satana. „Ja ne želim da odgovaram za tudje misli“, - objašnjavao je monasima. On je mudrio postupao presecajući tok ubacivanja rečju „odričem se“.
Srećan je onaj čije razmišljanje nije maštovito. Mi nismo odgovorni za slučajne misli, ali za želje nosimo odgovornost. Arhiepiskop Jovan piše: „Od jedne malene pomisli kao paučina tanke, može da se preokrene nebo“. Protojerej S.: „Čovekove misli imaju krajnje snažan uticaj na stanje i raspoloženje njegovog srca i dejstva“.
***
Iz knjige „Gospod nam je blizu: Žitije, sećanja duhovnih čeda i rad shiigumana Save (Ostapenko)“, izdate u Sretenjskom manastiru. Knjigu možete nabaviti u prodavnici moskovskog Sretenjskog manastira.

Prevod s ruskog dr Radmila Maksimović
5 mart 2011 god.

o.Gavrilo NAPOMENA: Svaki komentar koji se ne bude odnosio na postavljenu fotografiju biće obrisan. Takođe, molim Vas da ne kopirate druge tekstove i onda ih stavljate u komentare, nego svojim rečima – svako za sebe, bez diskusije sa drugim komentatorima i iznošenja kritika na račun drugih - napišite svoj komentar. Izbegavajte i postavljanja linkova na razne klipove sa You Tubea.

Svako ko bude vređao ili širio mržnju na verskoj, nacionalnoj osnovi biće udaljen i banovan. "Svoje čuvaj tuđe poštuj"

Ovde je mesto samo za komentare na postavljen tekst. Molim Vas da poštujete ovu napomenu.
o.Gavrilo Zamolio bih vas da komentare ne pišete velikim, nego malim slovimao.Gavrilo http://www.pravoslavie.ru/put/44463.htmDarija Ivanović Pravo dobro! Hvala mnogoMilena Madzar
Ah te misli?one su nam najveci problem i od njih nam zavisi raspolozenje i dusevni mir,a borba sa njima je najteza,jer smo neiskusni,i tesko nam ih je odbaciti'pogotovo kad je dokon um,djavolje igraliste.Blagoslovite Oce'Rada Adamovic
Pomaže Bog oče Gavrilo.Volela bih da mogu često jezik obuzdati tj. ne komentarisati kada se u mom prisustvu ružno govori o Bogu,veri,sveštenicima ljudima koji idu u crkvu uopšte o duhovnom razmišljanju,ili čitanju.Najviše su to priče na poslu,jer nas ima svakakvih.Često mi padnu na pamet reči oca Tadeja :kakve su ti misli,takav ti je život.Misli su te koje vode do dobra ili zla.Volela bih da mi date savet dali bi bilo bolje da uopšte ne komentarišem ili da jednostavno izadjem ako mogu iz prostorije.Moja su razmišljanja bliža monaškom tj.životu bez posedovanja materijalnog,ali mislim da još mnogo toga treba da naučim i da se oslobodim ovog svog mnogogrehovnog života.Blagoslovite me grešnu oče Gavrilo.

o.Gavrilo Što kaže naš narod "ćuti i trpi trpi i ćuti" a mora se po nekada i po nešto progovoriti, ali ima i ovo kad god sam ćutao nikad nisam se kajao a kad sam nešto i progovorijo dogodilo da sam pokajao što nisam ćutao.Milica Kojičić najljepse receno posteno cisto i istinito bas tako i jeste .svaki covjek je izlozen svakodnevno iskusenjima raznoraznim ali sve zavisi koliko smo jaki duhovno ako nemamo vremena ici ili nemozemo iz nekog drugog razloga u sveti hram onda mozemo uzeti u svoje ruke neku lijepu knjigu duhovnog sadrzaja pa pomoci sebi da se spasimo od svih ruznih misli .kada osjetimo da nas neko nesto lose nagovara da se lagano u molitvi okrenemo od njega ili kad nam dodju lose misli da se sjetimo rijeci oca tadeja .

Vukasin Momcilovic moj omiljeni citat:
cuti ili neka tvoja rec bude vrednija od cutanja.


Nenad Badovinac Anđeoska misao tone u mome biću, i tek kada potone dovoljno duboko, svhatim da u toj misli nisam prepozano njenu andjosku vrlinu.. tako njen cilj biva promašen. Andjeoska misao prodje uvek pored mene neprimećeno, jer da bi je primetio treba mi strpljenje i smirenost koje mi hronično nedostaje..


Milos Kovac
Kad god smo u iskušenjima, u velikim mukama životnim, setimo se toga. Đavo hoće da napadne na tebe sa svih strana, ali Nebeska vojska čeka, Sveti Arhistratig Mihail, da ti zavapiš njima, da ih pozoveš u pomoć, i doći će oni svi, svi, svi kad je Gospod njihov došao radi tebe da te spase od greha i od smrti. Kakva vojska njegova dolazi u pomoć da ti pobediš sve vojske crnih demona, one duhovne u ljudskim bićima..


Sladjana Stamenkovic-Brnjilovic Misli su poput vetra ,ili dima misli moze cudo stvoriti, pozitivne misli hrane dusu a srce stisava, misaona rec je vrednija od izgovorene .Milovan Simeunovic Blagoslovite Oce Gavrilo , ali stvarno imate uvijek odlicne Teme , koje mi se veoma dopadaju i veoma rado ih pogledam , tako i ovu predivnu ... Slava Bogu i Hvala ...Jelena Vukelic Jelic
Blagoslovite oce Gavrilo.Svaka vasa tema nas uci i pokazuje kako da zivimo dalje.Danas je njvaznije imati smirenost i ljubav u sebi,i kako ja kazem cuva Bog slugu svog.Amin.Milena Puaca
Jos uvijek padam i tonem nikako da prepoznam rijec Gospoda ,andjela ili je od demona.Samo sto se tjesim sto ubrzo pocinjem da se borim prizivajuci Gospoda kratkom molitvom i ta borba traje dugo i neodustajem dok ne vratim mir u moje srce to traje nekad i danima.
 

Omer Popov lepo se kaze isptujte iskaze da li poticu od Gospoda Boga i sam satana se pretvara u andjela svetla
 


Saša Lazić zato je i rečeno: ako nemaš šta pametno za reći, a ti bolje šuti...ja kad sagledam svoje misli i riječi nikako da vidim nešto pametno, a nikako da ušutim i samo kimam glavom to bi mi bilo pametnije...

 

Pročitano: 3095 puta