MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

STARAC DANILO SANDU TUDOR



Juče je bila komemoracija povodom 48 godina od smrti oca Danila Sandu Tudora.

Aleksandar Teodoresku rođen je 22. decembra 1896. godine, u porodici advokata. Nakon što je počeo da radi kao novinar, odabrao je pseudonim Sandu Tudor. Kasnije je postao monah, a zatim velikoshimnik Danilo.

Bio je učesnik Prvog svjetskog rata, a kasnije je studirao teologiju, filozofiju i umjetnost, no nije stekao diplomu. Pored toga, bio je probni pilot za avione, nastavnik, pjesnik, novinar. Godine 1929. nakon što je pročitao članak jedne francuske novinarke koja je tvrdila da je posjetila Svetu Goru, odlučio je da je i sam posjeti te da o tome napiše novinarski članak.

Otac Roman Braga se kasnije sjećao šta mu je rekao o. Danilo: na Svetoj Gori je počeo da pravi metanije kako se ne bi razlikovao od drugih hodočasnika, ali se potom nešto tajanstveno desilo u njemu, što ga je mijenjalo korak po korak. Umjesto par dana, on je ostao na Svetoj Gori osam mjeseci.

Vrativši se u Rumuniju, objavio je članak u vlastitim novinama. Zbog ljevičarskih političkih uvjerenja bio je zatvoren 1942. godine, a oslobođen 1944. godine. Nakon avionske nesreće, koju je čudom preživio, rasprodao je sve što je posjedovao i odlučio da se zamonaši. Primljen je u bratiju Manastira Antim u Bukureštu 1945. godine. Tamo je osnovao grupu pod nazivom „Rugul Aprins“ (Gorući grm). Radilo se o studijskoj grupi koja je održavala sastanke i praktikovala umnu molitvu. Zbog ovoga je bio zatvoren tri godine od strane komunista. Godine 1952. oslobođen je i postao jeromonah, a zatim jeroshimonah. Na kraju se povukao u skit Rarau na Karpatima.

Ponovo je uhapšen 1958. godine i osuđen na 25 godina zatvora za „zavjeru protiv društvenog poretka usljed javnih nastupa i pisanja o neprijateljima režima“. Ovi spisi su zapravo bili spisi crkvenih otaca.
Ne zna se kako je tačno umro otac Danilo. Posljednji put je viđen 1960. godine, ozbiljno bolestan u zatvoru Aiud. U njegovoj umrlici stoji da se upokojio 17. novembra 1962. godine usljed izljeva krvi u mozak.
Otac Roman Braga, koji je takođe bio član grupe „Rugul Aprins“, tvrdi da je „otac Danilo umro u Zarki (zatvorski objekat sa ekstremnim uslovima) kod Aiuda nakon provedene četiri godine u mučenjima i prebijanjima, kao jedan od nekolicine zatvorenika koji su nosili lance tokom cijelog trajanja kazne.“ 



Takođe želim da objavim i sljedeću priču.

Otac Augustin iz Manastira Aiud navodi nam važno svjedočenje o svetosti onoga kojeg bismo trebali zvati pravednik Danilo Ispovjednik:
„Jedne zime otac Danilo stavljen je u ćeliju pod nazivom „bijela“, odnosno „frižider“, kako je inače zovu, na temperaturu od -30º C. Bila je to ćelija bez prozora, posvuda sa izmetom i urinom, zato što su tu stavljali one koji su trebali umrijeti. Praktično su bili osuđeni na smrt usljed hladnoće. Imali su malo odjeće i držali su ih na veoma malo hrane prije nego što su ih zatvorili u tu ćeliju, kao i nakon ulaska u nju.
I tako su u nju uveli Starca zajedno sa doktorom, njegovim jako dobrim prijateljem. Nakon što su ih trojica čuvara sprovela u ćeliju, otac Danilo je odmah skočio na stomak, raširivši ruke i čineći krsni znak, te porinuvši lice u svu tu nečistoću rekao doktoru: „Lezi na mene!“ Doktor je legao leđa o leđa sa Starcem čineći oblik Svetoga Krsta. Onda mu je Starac rekao: „Doktore, ne reci ništa više osim: Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, smiluj se na mene grešnog“.

Doktor je kasnije rekao da je, kada je otac Danilo počeo sa molitvom, zasljepljujuća svjetlost osvijetlila ćeliju i da je od tog momenta on izgubio osjećaj za vrijeme.

Nakon nekog vremena nekoliko stražara je ušlo u ćeliju. Podigavši ih, shvatili su obojica preživjeli osam dana bez vode, bez hrane, bez sna i bilo čega da obuku, na -30° C.

Kada su mučitelji ušli u ćeliju i dotakli oca Danila, on je bio topliji nego onda kada su ga uveli u ćeliju, i sve oko njega se topilo.“

(Odlomak iz dokumentarca Rafaela Udrişte, Rumunska televizija, 11. oktobar 2008.)







 
4.januara 2011 godine

izvor: http://www.johnsanidopoulos.com/2010/11/elder-daniil-tudor.html

Pročitano: 3821 puta