MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

U ŠKOLAMA ĆE BITI VIŠE NAPADA NA NASTAVNIKE




Prebijanje profesorke Dvanaeste beogradske gimnazije Vilme Grebenarović dvanaesti je napad učenika na nastavnike ove godine, ali to su samo slučajevi za koje policija zna. Psovke, pljuvanje, gađanje kredom, papirima i na kraju batinanje profesora postalo je sve češće u školama, a kako stručnjaci upozoravaju, toga će biti sve više.

Osim profesorke geografije, koju su u ponedeljak prebili maskirani napadači ispred škole u kojoj predaje geografiju, ove godine, još jedan profesor je teško povređen, troje je prošlo sa lakšim telesnim povredama, a u sedam slučajeva, policija je zabeležila pretnje. Najbrutalniji napadi bili su u martu, kad su dvojica mladića pretukla profesora Željka K. (48) iz Medicinske škole, i u septembru, kad su dvojica napadača prebili trudnu profesorku srpskog jezika Mirjanu Ćalić (33) u Apatinu. Nezadovoljan zaključenom ocenom iz hemije, učenik prvog razreda O. Z. išamarao je šesdesetogodišnju profesorku hemije u Srednjoj tehničkoj školi “Nikola Tesla” u Sremskoj Mitrovici.

Ovo su samo najekstremniji napadi. Svakodnevno, učenici vređaju, psuju, omalovažavaju, viču na profesore, ali to, sve dok ne dođe do fizičkog napada, prolazi neopaženo. Najčešći napadi su u prvom i drugom razredu srednje škole, a najčešći period je na tromesečju, polugodištu i na kraju školske godine, odnosno kad je zaključivanje ocena.

- Profesor je postao igračka koju svako može da tretira za ispunjenje svojih želja i frustracija. Ulazak u učionicu u trogodišnjim školama postalo je toliko napeto da profesori piju čajeve i lekove za smirenje i posle časa traže šećer i vodu, kao da su bili na najtežem fizičkom poslu. Zbog toga napadi nisu iznenađenje. Mislim da ne postoji nastavnik koji u toku jedne školske godine nije doživeo napad, fizički ili verbalni, od učenika ili roditelja. Zbog toga, veliki broj nastavnika žmureći daje ocenu “na lepe oči”, jer ne želi da ga neko dete udara ili vređa - priča Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Nekada je priča bila potpuno drugačija. Nastavnici i profesori imali su veliki ugled u društvu i poštovanje. Učitelji u školi su imali veći autoritet od roditelja. Omalovažavanje i srozavanje statusa profesora izazvala je kriza društva, tranzicija, ali i vrlo slab materijalni položaj prosvetnih radnika.

   * Živi u razrušenoj porodici
    * Alkoholizam i/ili nasilje prisutno u porodici
    * (najčešće otac nasilan)
    * Nezaposlenost ili vrlo niska primanja u porodici
    * Ranije je pravio incidente
    * Pripada grupi mladih koji
    * to isto rade (moguće navijač ili pripadnik ultradesničarskih grupa)
    * Za idola smatra kriminalca


Nasilan, problematičan đak najčešće oko sebe okupi još jednog, ili dvojicu, koji su mu slični i koje može da kontroliše. Ne mora uvek slaba ocena da bude razlog zbog koje je učenik nasrnuo na profesora. To može biti i želja za pažnjom, ili dokazivanje pred vršnjacima. U jednoj beogradskoj gimnaziji, na nagovor jednog učenika, svi u odeljenju pričali su mobilnim telefonom za vreme časa matematike. U školi “Rade Končar”, na času ekonomike, četvorica đaka popela su se na školsku klupu ispred profesora i terala ga da zajedno sa njima peva navijačku pesmu, što se može videti i na sajtu “Jutjub”.

- Simbolike ima u tome što su profesorku prebili ispred škole. Što pre se treba utvrditi razlog takve atmosfere. Odnos učenik - profesor, treba da se zasniva na poštovanju i, ako toga nema, nema ničeg. Zabrinjava da učenik nasilje prihvata kao rešenje, ali toga sve više u Srbiji ima - objašnjava psiholog Žarko Korać.

Učenik koji udari profesora, ili želi verbalno da se obračuna s njim ima lošu kontrolu nagona i nije sposoban da prihvati princip autoriteta.

- Tuča nije rešenje, ali, bojim se da su naša deca učena nasilju i da tako rešavaju problem. Bojim se da će toga biti sve više, što je strašno. U srednjoj školi takva deca su uveliko formirana i to se veoma teško ispravlja. Međutim, nije poenta da radimo na nasilnicima, već da objašnjavamo onima koji ćute, trpe i sklanjaju se nasilnicima da to ne rade - objašnjava Nataša Stojanović, pedagog u Gimnaziji “Sveti Sava”.

 

Rešenje škola za roditelje
Zakonski osnov u kom bi se regulisale obaveze i učenika, ali roditelja prvenstveno, bile bi sigurno rešenje problema, smatraju prosvetni radnici.
- Roditelj dođe i opravda što mu je dete pobeglo sa četvrtog časa, ili opravdava što maltretira profesora sa rečenicom “to je i zaslužio”. Roditelja, ako dete ne dolazi u školu, treba da tuži socijalni radnik. Takođe, mislim da treba organizovati školu za roditelje, kako bi tačno znali šta da rade u kojoj situaciji - smatra Milorad Antić.



Boris Vuković | 26. 12. 2010.

izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/225962/U-skolama-ce-biti-vise-napada-na-nastavnike

Pročitano: 3862 puta