MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETLOSNA LOPTA NAD JUGOM SRBIJE




BEOGRAD, VRANJE – Milan Jeličić iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković” u Beogradu rekao je Tanjugu da je moguće da je na nebu nad jednim delom Srbije primećen bolid.

Dopisnik Tanjuga iz Vranja javio je da je svetlosna lopta na nebu, u 19,32 časa primećena u nekoliko mesta na jugu Srbije.

Bolid je sjajan meteor koji je svetliji od planete Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada, kazao je Jeličić.

Prema njegovim rečima, sa opservatorije na Kalemegdanu ništa se nije videlo ali i vremenske prilike su bile nepovoljne.

Svetlosno telo je velikom brzinom preletelo nebo iznad Surdulice, Vladičinog Hana, Vranja i Preševa a potom se u svim tim mestima, osetila snažna detonacija. Pojavu svetlosnog tela iznad juga Srbije potvrdio je Centar za obaveštavanje u Vranju, koji je dobio informaciju od službe radarske kontrole da se radi o meteoru, kao i da je podrhtavanje tla izazvala velika brzina kojom je preleteo iznad tog područja. RTS je javio da se nešto pre 20 časova, u predelu Grdeličke klisure čuo snažan prasak za koji se pretpostavlja da je izazvan preletom ili padom meteora u tom regionu.

Prema navodima RTS-a, nije poznato da li je meteor pao u tom području ili je samo preleteo region.

Centar za obaveštavanje u Nišu je zvanično potvrdio, posle razmene informacija sa kolegama iz Vranja, da je reč o meteoru koji je probio zvučni zid.

Tanjug

objavljeno: 12.11.2010.

Izvor: http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Svetlosna-lopta-nad-jugom-Srbije.lt.html
 

Pročitano: 3427 puta